Last news in Fakti

30 Април, 2023 12:47 1 413 6

Испанската реколта страда заради поразителна суша

  • испания-
  • суша-
  • реколта-
  • земя-
  • температури

Над 75% от земеделската продукция в най-сухите райони на страната ще бъде унищожена тази година

Испанската реколта страда заради поразителна суша - 1
Източник: БГНЕС

Над 75% от земеделската продукция в най-сухите райони на Испания ще бъде унищожена тази година заради сушата. Това показват изчисленията на фермерите, които призовават правителството на Педро Санчес за спешни мерки, съобразени с промените в климата.

Миналата година беше шестата най-суха в историята на Испания и най-горещата от 1961 г., откакто се води статистика. Натрупаните валежи бяха с 16% по-ниски от средните, а среднодневната температура за първи път надхвърли 15°C.

Тази година края на април е белязан от 40-градусови жеги. Вследствие на това 27% от територията на страната е „нащрек“ или в „извънредна ситуация“ поради недостиг на вода. От малко над 20 милиона хектара полезна земеделска площ в цялата страна, 76% се напояват от дъжда, а 24% изкуствено. Затова и притесненията на фермерите са толкова големи-от една страна защото валежите са минимални, а от друга, защото водата за поливане е ограничена и крайно недостатъчна. Загубите за тази година от сега се изчисляват на най-малко 3,5 милиона хектара зърнени култури, предаде БНР.

Най-засегнати са Андалусия, Естремадура, Кастилия Ла Манча и Мурсия, както и сухите райони на Арагон, Каталуния и Кастилия и Леон. "Това е ситуация, в която никога не сме се намирали", казват фермерите и прогнозират нов скок на цените на месото, зеленчуците, бобовите растения и зърнените култури, въпреки финансовата помощ на правителството и вноса на зърно от Украйна, които временно ги удържаха. Според доклад на Европейската централна банка Испания е една от страните, които са най-чувствителни към "инфлационните ефекти" от изменението на климата, заедно с Италия и Франция, със специален акцент върху храните, които вече са се увеличили с 16,5% в сравнение с миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Булдог

    14 4 Отговор
    Ще им изпратим от Украйна?
  • 2 продажник от бг-управлението

    10 3 Отговор
    да си внасят като нас евтина безмитна отрова от покрайнината
  • 3 иво

    10 2 Отговор
    И там се заиграват с язовирите, но това по новините не се казва
  • 4 Ами

    3 3 Отговор
    Нека да си страдат докато проумеят къде трябва да вървят
  • 5 Във ваксините има живак

    1 0 Отговор
    А дали да не е заради вноса на украинско зърно?
  • 6 бай Иван

    0 0 Отговор
    Уха! Сега ще им продаваме на испанците украинското зърно дето ни е по складовете на двойна цена! И сухото им мляко и слънчогледа ! Да разберат и те нещо от евросолидарност и европестициди.
Новини по държави: