Last news in Fakti

2 Май, 2023 10:43 1 270 14

Властите в Молдова задържаха една от водещите фигури на опозиционните протести

  • молдова-
  • протести-
  • водеща-
  • фигура-
  • опозиция

Съобщиха от прокуратурата за борба с корупцията

Властите в Молдова задържаха една от водещите фигури на опозиционните протести - 1
Източник: БГНЕС

Молдовските власти задържаха една от водещите фигури на продължаващите от дълго време опозиционни протести с искане за оставка на проевропейското правителство в Кишинев, съобщиха от прокуратурата за борба с корупцията, предаде Ройтерс.

Марина Таубер беше начело на уличните протести срещу президентката Мая Санду, която се застъпва за бързата интеграция в Европейския съюз на Молдова, обедняла бивша съветска република, която се намира между Украйна и Румъния.

Таубер е високопоставен член на втората по сила опозиционна партия, ръководена от Илан Шор, който живее в изгнание в Израел и миналия месец беше осъден на 15 години затвор във връзка с банкова измама.

Санду и други официални лица твърдят, че целта на ролята, която Таубер играе, в често пъти шумните протести, е да се подкопава вътрешната стабилност на Молдова в интерес на Русия, предаде БТА.

"Всяко лице е длъжно да се съобразява с правните норми на Република Молдова и всяко действие в нарушение на тези норми подлежи на наказание ... по закон", гласи изявление на Ирина Готишан, говорителка на президентката.

Срещу Таубер има обвинения в измами с партийно финансиране и беше арестувана при опит да замине за Израел в нарушение на съдебна заповед. Засега тя остава под стража, съобщи прокуратурата.

Официален Кишинев осъди руската инвазия в Украйна и обвинява Кремъл в опити за дестабилизиране на Молдова. През 2020 г. Санду спечели втори мандат след безапелационна победа на изборите, а нейната формация "Партията на действието и солидарността" (ПДС) разполага с парламентарно мнозинство. От тази гледна точка протестите не представляват някаква особена заплаха за властта ѝ.

Очаква се Таубер също да изиграе роля и на изборите в молдовския регион Гагаузия, който е населен основно с етнически турци, които принадлежат към Православната църква и са за тесни връзки с Русия. В неделя се състоя първият тур от вота.

Всичките осем кандидати за най-висшия административен пост в Гагаузия ("башкан") бяха проруски настроени. Очакваше се Таубер да води кампания в полза на един от двамата кандидати, които ще се състезават на втория тур.

Санду и нейната ПДС бяха критикувани, че не са излъчили свой кандидат с мотива, че всеки такъв кандидат ще претърпи съкрушително поражение в региона.

Друг молдовски регион, Приднестровието, се отцепи от през 90-те години на 20 в. и е подкрепян от 1500 руски "миротворци", които бяха разположени там след кратка война, последвала разпадането на Съветския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЦЕ ЕООД

    19 10 Отговор
    мн демокрация в таз Молдова е? да не е на власт някой човек на Сорос? хахаха
  • 2 ИМПЕКС ЕООД

    9 6 Отговор
    Тая ъ наш човек
  • 3 Ксаниба

    16 9 Отговор
    и тях демократично ке ги плъзнат в неоколониалноо робство!!!
  • 4 Някой

    26 9 Отговор
    И що така по гестаповски действат евромолдовците? Ако се арестува някой опозиционен лидер в Русия ил иКитай, се почва едно каканижене за нарушени човешки права, почва едно призоваване за освобождаването му...
    В случая не виждаме такова повоедение от "международната общност". Да не и да е така, защото опозиционния лидер е против еврочленството на Молдова? И против НАТО (каква кощунствена мисъл само...)?
    Двойните стандарти са все по ярко отличими. А ни баламосват с демокрация и човешки права.

    Коментиран от #5

  • 5 Той

    8 10 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Госпожата е с мярка за неотклонение домашен арест. Напуснала е адреса с цел да пресече границата. Очакваш да ѝ пренесат куфарите ли?

    Коментиран от #12

  • 6 хммм

    13 10 Отговор
    Фашисткия кабинет на Мая Санду ще падне!
  • 7 Сандо

    12 7 Отговор
    И там забравиха за демокрацията в името на евроатлантическите ценности и паразитирането на Хегемона.
  • 8 1488

    8 9 Отговор
    А у нас кога? Списъкът с продажни копейковци никак не е малък. Води го варненския кьопек по-известен като Новата Бяла Златка (НБЗ)
  • 9 БравУ

    4 0 Отговор
    Гоеми мъже
  • 10 факуса

    8 3 Отговор
    свобода за траубер,фашисти,освободете я
  • 11 Механик

    9 3 Отговор
    А сега да видим! Когато става въпрос за "опозиционери" срещу Лукашенко, яко ревем за демокрация и "справедливост". А да видим сега за тази какво ще кажете? Или пак по стара сороска трдиция ще мерим с двойния аршин?
  • 12 Механик

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Той":

    Ми то той и Навални беше така бе, господине. Че дори беше и с активна присъда за присвояване на средства в особено големи размери.
  • 13 Тошко

    7 1 Отговор
    Ей така се правят нещата демократично. Арестуваш противниците и продължаваш да си развяваш байрака.
    Ще излезе вярна приказката, че сегашните демократи и евроатлантици са по-големи комунисти и от най-големите "величия" от онова време.
  • 14 Интересно

    2 1 Отговор
    Че трябва да оточните и обесните какво е Молдова и къде се намира.Виждам,че вярвате в образованието на читателите си и тяхната обща култура!!