Last news in Fakti

2 Май, 2023 22:30 646 3

В Судан договарят примирие до 11 май, но дали ще го постигнат

  • судан-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан

Избухналите военни сблъсъци в Судан принудиха 100 000 души да избягат през границите му и боевете, които продължават трета седмица, създават хуманитарна криза, казаха служители на ООН

В Судан договарят примирие до 11 май, но дали ще го постигнат - 1
Снимка: Al Jazeera

Воюващите военни фракции на Судан се съгласиха във вторник по принцип на седемдневно прекратяване на огъня от четвъртък, обяви Южен Судан, докато въздушни удари и стрелба в района на Хартум нарушиха последното краткосрочно примирие, предава Ройтерс.

В изявление, публикувано от външното министерство на Южен Судан, което предложи да посредничи в конфликта, се казва, че неговият президент Салва Киир подчертава важността на по-дълго примирие и на назначаване на пратеници за мирни преговори, с което и двете страни са се съгласили.

В Судан договарят примирие до 11 май, но дали ще го постигнат
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Достоверността на съобщеното споразумение за прекратяване на огъня от 4-11 май между началника на суданската армия генерал Абдел Фатах Бурхан и лидера на паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF) генерал Мохамед Хамдан Дагало е несигурна, като се имат предвид необузданите нарушения, които подкопаха предишни споразумения за спиране на боевете.

Избухналите военни сблъсъци в Судан принудиха 100 000 души да избягат през границите му и боевете, които продължават трета седмица, създават хуманитарна криза, казаха служители на ООН по-рано във вторник.

Конфликтът рискува да се превърне в по-голяма катастрофа, тъй като бедните съседи на Судан едва се справят с кризата с бежанците, а боевете възпрепятстват доставките на помощи в държавата, в която две трети от хората вече разчитат на външна помощ.

В Судан договарят примирие до 11 май, но дали ще го постигнат
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египетският президент Абдел-Фатах ал-Сиси каза, че Кайро ще окаже подкрепа за диалога в Судан между съперничещите си фракции, но също така "внимава да не се намесва във вътрешните им въпроси".

"Целият регион може да бъде засегнат", каза той в интервю за японски вестник във вторник, докато пратеник на началника на суданската армия, който ръководи една от воюващите страни, се срещна с египетски официални лица в Кайро.

В Судан договарят примирие до 11 май, но дали ще го постигнат
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната продоволствена програма (СПП) на ООН съобщи в понеделник, че възобновява работата си в по-безопасните части на страната след пауза по-рано в конфликта, в който загинаха служители на Програмата.

"Рискът е, че това няма да се окаже криза само в Судан, а ще се превърне в регионална криза", каза Майкъл Дънфорд, директор на СПП за Източна Африка.

В Судан договарят примирие до 11 май, но дали ще го постигнат
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стрият ЗИЛ

    2 1 Отговор
    Боли ме счупения фар за Судан, покрайнината и т.н.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    Войните Терорът са Жестокост
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    Благодаря Ви за Политическата Инфо Статия госпожа
    Оля Ал Ахмед