Last news in Fakti

4 Май, 2023 05:46 1 042 17

Конституционният съвет на Франция отхвърли предложение за референдум за пенсионната реформа

  • франция-
  • пенсионна реформа-
  • референдум-
  • конституционен съвет

Силно непопулярният закон за пенсиите на френския президент Еманюел Макрон премина още едно препятствие

Конституционният съвет на Франция отхвърли предложение за референдум за пенсионната реформа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силно непопулярният закон за пенсиите на френския президент Еманюел Макрон премина още едно препятствие, след като Конституционният съвет отхвърли второто предложение опозицията за провеждане на референдум за ограничаване на пенсионната възраст до 62 години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Макрон не се поддаде на ожесточената съпротива на синдикатите и седмици на понякога бурни протести срещу плана му за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 г.

Законопроектът за пенсионната реформа бе прокаран на 16 март в Националното събрание (долната камара на парламента на Франция), без да бъде подложен на гласуване. Френският премиер Елизабет Борн използва специална процедура, за да прокара непопулярния законопроект, като се позова на текст от френската конституция. Последваха два вота за недоверие срещу кабинета на Борн, които бяха отхвърлени.

След като Макрон заобиколи парламента, депутати от опозицията на два пъти се обърнаха към Конституционния съвет в опит да спрат реформата. Съветът трябваше да се произнесе дали искането на опозицията отговаря на законовите условия за провеждане на референдум.

Първият опит беше отхвърлен, отчасти защото законът за пенсиите все още не беше приет и предложеният референдум нямаше да доведе до промяна в закона.

Конституционният съвет вчера заяви, че предложеният референдум не отговаря на законовите критерии, определени от основния закон.

Според Макрон французите трябва да работят по-дълго, защото в противен случай до края на десетилетието бюджетът за пенсии ежегодно ще бъде на минус с милиарди евро.

Представителите на френските синдикати очакват през лятото Националното събрание да гласува законопроект, изготвен от група независими депутати и представители на отвъдморските територии, за отмяна на пенсионната реформа на правителството. Очаква се текстът на законопроекта да бъде представен на 8 юни. Два дни преди това синдикалните централи възнамеряват да проведат нов общ протест срещу пенсионната реформа.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    20 1 Отговор
    Русия ще подкрепи искрената инициатива на Полинезия за отделяне от Франция. Правата на полинезийците трябва да се зачитат.

    Коментиран от #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ⚜️Просветен⚜️

    32 0 Отговор
    Тия и те ква демокрация са, не е истина! Забранили референдум! Само в Щатите са по зле! Там имат колосалния избор от две партии! Даже през най дълбокия комунизъм у нас е имало БКП , БЗНС и ОФ !
  • 4 ЕГАТИ И ДЕМОКРАЦИЯТА ЦАРИ У ФРЕНСКО !

    24 0 Отговор
    ТУК Е ОЩЕ ПО ЗЛЕ С НАШИТЕ ПРОДАЖНИЦИ И КРАДЦИ !
  • 5 В УКРАЙНА ПЪК ФАШИСТКОТО ПРАВИТЕЛСТВО

    17 0 Отговор
    ПОДКРЕПЯ ФАШИСТИТЕ НА ЗЕЛЕНИЯ ФАШИСТ ПОДКРЕПЕН ОТ МАКРОН !
  • 6 Държавите от ООН са загрижени заради

    6 1 Отговор
    полицейското насилие срещу протестиращи във Франция

    Силите на реда в страната бяха обвинени още в нападения срещу мигранти, както и действия, които се свързват с расова или религиозна нетолерантност.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НОВАТА СТРАТЕГИЯ НА ЗАПАДА

    20 1 Отговор
    Вариация на темата от епохата на Студената война: Да държим Русия долу, Съединените щати вътре и авторитарния Китай навън , А СОБСТВЕНИТЕ СИ НАРОДИ ДА ГИ МАЧКАМЕ И КРАДЕМ ПО АМЕРИКАНСКИ МОДЕЛ !
  • 9 Гепард

    14 0 Отговор
    навсякъде е така Светът на Капитализъмът
  • 10 Сарс

    17 0 Отговор
    Не е демократично народа да има право на глас? И този строй отива в кофата, както предишните, които за времето си са смятани за добри. Никой власт имащ не се интересува от мнението на хората а само от това колко средства може да пребере.
  • 11 Каква демокрация нали?

    16 0 Отговор
    Мнението на народа за пенсионната реформа не ги интересува. По скоро ми прилича на феодален строй.
  • 12 Механик

    11 0 Отговор
    Явно ДЕМОКРАЦИЯТА яко се плаши от референдуми с което сама си противоречи на името. Защото референдума е именно онова управление от народа, за което се говори в нейното име.
  • 13 Игличката

    6 0 Отговор
    Цитат: до края на десетилетието бюджетът за пенсии ежегодно ще бъде на минус с милиарди евро. Край на цитата. Ето къде бил ключа от ковид палатката!

    Коментиран от #15

  • 14 Смех 😆🤡🤣

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Рускъта кочшина да си гледа залязващата територия коятомще бъде погълната от Китай
  • 15 Гост 73

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Игличката":

    За пенсии няма, а милиарди за оръжие за Украйна, за измислени ваксиниза за ковид и други има. Това не е демокрация. Това си е чист геноцид срещу собствения си народ и е така в целия ЕС. Най лошото е че, на никого не му пука, хората търпят, остават да бъдат манипулирани от купени медии собственост на тези които ги тъпчат. Според мене лека полека този строй оттича в канала и края му ще е скоро. Лошото е че, изродите няма да дадат власта доброволно и ще има много невинни жертви за съжаление на обикновенните хора.
  • 16 дядо поп

    6 0 Отговор
    Големите и велики демократи отхвърлят най демократичния начин на хората да покажат своите желания!
  • 17 това е истинска демокрация

    4 0 Отговор
    а в унгария, беларус и русия е диктатура
Новини по държави: