Last news in Fakti

4 Май, 2023 12:33 730 0

Яростните боеве в Хартум продължават

  • судан-
  • боеве-
  • хартум-
  • примирие-
  • преговори

ООН предупреди, че конфликтът може да предизвика хуманитарна катастрофа

Яростните боеве в Хартум продължават - 1
Източник: БГНЕС

Хартум, столицата на Судан, продължава да бъде свидетел на яростни боеве между армейски части и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) в централните райони на града. Двете воюващи страни се опитват да превземат колкото се може повече територия преди да влязат в евентуални преговори, въпреки че вече минаха повече от две седмици от началото на конфликта, а лидерите на страните все още не показват особено желание за диалог, предаде БТА.

Освен в столицата, също има боеве в градовете Омдурман и Бахри, където взривове от артилерийски обстрели отекват по улиците. ООН призова воюващите страни да осигурят хуманитарни коридори, по които да се доставя помощ за бедстващото население, като повод за това станаха грабежът на конвой от шест камиона с помощ и продължаващите въздушни удари в столицата, които поставят под въпрос примирието.

ООН предупреди, че конфликтът може да предизвика хуманитарна катастрофа, която може да засегне и съседните страни, а жертвите от конфликта вече надхвърлят 550, а ранените са почти 5000. Около 100 000 души са избягали в съседните страни, без да имат достъп до храна и вода.

Днес СБП обвиниха армията, че на разсъмване е започнала нови удари по техните позиции, нарушавайки поредното примирие, нападайки "вероломно" жилищни райони с артилерия и авиация. Вчера пратеник на командващия суданската армия обяви, че военните са приели "саудитско-американска инициатива за преговори със СБП за примирие, но не и за посредничество за прекратяване на конфликта".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА