Last news in Fakti

6 Май, 2023 07:30 1 472 2

Думи на президента Петро разтревожиха Върховния съд на Колумбия

  • колумбия-
  • върховен съд-
  • президент-
  • густаво петро

Магистратите обвиниха държавния глава в игнориране на независимостта на съдебната власт

Думи на президента Петро разтревожиха Върховния съд на Колумбия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на Колумбия изрази вчера тревогата си от скорошни изявления на президента Густаво Петро, като го обвини в игнориране на независимостта на съдебната власт и в подхранване на институционална нестабилност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Върховният съд "възприе с голяма тревога погрешното тълкуване на член 115 от Конституцията (. . .), направено от президента Петро, който игнорира автономността и независимостта на съдебната власт (. . .), на които се основават колумбийската демокрация и правовата държава", се казва в изявление на съда.

Върховният съд на Колумбия направи това си изявление, след като президентът Петро отново влезе в конфронтация с главния прокурор Франсиско Барбоса, с когото е в конфликт от месеци.

"Аз съм ръководителят на държавата, следователно съм и негов ръководител", заяви вчера сутринта Петро по време на посещението си в Испания.

Това е "атака срещу независимостта на съдебната власт. Няма съмнение, че той не ми е ръководител и че не е ръководител на съдебната власт", заяви Барбоса пред колумбийско радио, като изтъкна, че изявлението на президента е достойно за "диктатор".

"Главният прокурор се избира от Върховния съд и няма йерархичен началника", подчертава в изявлението си Върховният съд.

"Непознаването и погрешното тълкуване на основите на нашата правова държава създава неяснота, разделение и институционална нестабилност", се казва още в изявлението на съда, който призова за "разум и уважение".

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" също изрази безпокойство във връзка с изявлението на колумбийския президент. Тя направи това посредством "Туитър".

Густаво Петро, който бе избран през лятото на миналата година, е първият ляв президент в историята на Колумбия. От месеци той е в конфликт с главния прокурор Барбоса във връзка с благоприятното третиране, което президентът планира да прояви по отношение на наркотрафиканти, които се предадат на властите в рамките на плана на Петро за "тотално умиротворяване" на Колумбия. Стратегията на Петро е обект на критики от дясната опозиция и от Барбоса, който неведнъж е изразявал резервите си през последните месеци.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Живият Карамански

    4 5 Отговор
    Нищо не разбрах от тази статия!
  • 2 ХАХАХА

    16 4 Отговор
    Как може да има независимост на съдебната система? Къде го има това ,само на книга? И само без опорките за ФАЩ, че там непрекъснато се доказва зависимостта на съдебната система. Най пресен пример е процеса срещу Доналд Тръмп.