Last news in Fakti

7 Май, 2023 16:25 2 043 36

Социалните мрежи и свободата на изразяване са причина за масовите убийства

  • сърбия-
  • убийства-
  • премиер-
  • ана бърнабич

Това е мнението на сръбския премиер Ана Бърнабич

Социалните мрежи и свободата на изразяване са причина за масовите убийства - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сръбският премиер Ана Бърнабич обвини опозицията, че политизира двете масови убийства в Сърбия, за да атакува президента Александър Вучич и правителството, съобщи независимата регионална телевизия Ен1.

Опозиционни партии и движения свикаха в понеделник протест срещу насилието, като настояват властите да предприемат мерки срещу това явление и да потърсят институционална отговорност за двете масови убийства от тази седмица.

На 3 май (сряда) 13-годишен ученик застреля с пистолетите на баща си осем свои съученици и един училищен пазач в белградско училище. При стрелбата бяха ранени и шест деца и учителка. Сръбските медии съобщиха вчера, че момиче, простреляно в главата, е в критично състояние.

На следващия ден вечерта 21-годишен сърбин стреля с автоматично оръжие от движеща се кола в три села в района на град Младеновац, на около 40 км южно от Белград. Осем души загинаха, а 14 бяха ранени.

Вчера бяха погребани някои от жертвите. Заподозрените стрелци са арестувани.

Премиерът Ана Бърнабич коментира пред телевизия „Хепи“, че когато в други държави станат подобни масови убийства, „никой не ги използва за политически сметки и атака срещу правителството“.

„Невъобразимо е. Скандално и човешки непонятно е да кажеш, че Александър Вучич и Сръбската прогресивна партия са виновни за тези престъпления. Как той да е отговорен?“, попита реторично Бърнабич в ефира на телевизия „Хепи“ и посочи, че политизирането на ситуацията не помага за намаляване на поляризацията в страната.

Бърнабич коментира, че двете масови убийства са „последица от времената, в които живеем“. Сръбският премиер отбеляза, че в социалните мрежи и по принцип, се злоупотребява със свободата на изразяване, а „поощряването на насилието в социалните мрежи се е превърнало в норма и стандарт, в който нашите деца трябва да живеят“.

Депутати от шест опозиционни партии и движения свикаха мирен протест утре, след края на тридневния траур в Сърбия, обявен заради убийствата в основно училище „Владислав Рибникар“ в Белград. Митингът ще започне в 18:00 ч. на централния площад „Никола Пашич“ срещу сградата на парламента.

Опозицията обяви списък с искания, които да бъдат изпълнени в рамките на седмица, включително предприемане на мерки срещу публичното поощряване на насилие, незабавно уволнение на членовете на Регулаторния орган за електронните медии (REM), забрана на реалити програми и шоута, които поощряват насилие, агресия, неморално и примитивно поведение по телевизионни канали с национално покритие.

Опозицията иска също забрана на печатни медии, които поощряват насилие, публикуват фалшиви новини и нарушават журналистическия кодекс, както и отстраняване на ръководството на сръбската държавна телевизия РТС заради излъчването на предавания, които популяризират насилие, престъпност и агресия.

От опозицията настояват за поемане на институционална отговорност и уволнение на министрите на вътрешните работи и на образованието, както и на директора на Агенцията за сигурност и информация (БИА).

Опозиционните депутати призоваха за парламентарно заседание, на което да бъде обсъдена отговорността на правителството за ситуацията в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    23 16 Отговор
    Едно време кога клахте наред да не е имало социални
    мрежи бе тротинетка?

    Коментиран от #9, #11

  • 2 ЕВРОНЮЗ

    38 8 Отговор
    Това е резултата от налаганите дивашки задокеански ценности.. Втренчени в единия пробит долар, децата ни растат обезчовечени

    Коментиран от #10

  • 3 ха ха

    10 11 Отговор
    Особености на сръбската политика - опозицията зове за ограничаване на права.
  • 4 Дявол и Евангелие

    27 1 Отговор
    Забрана на призиви за насилие и забрана свободата на словото, са две абсолютно различни неща. Но ако ги поставим в един кюп, много готина дяволска работа става.
  • 5 С две думи

    21 4 Отговор
    Морала,възпитанието,мирогледа и адекватното поведение изчезнаха от "модерното общество" ...Натрапването че видиш ли ти уж си свободен и сам решаваш как да постъпваш,че ти имаш уж лична свобода на действия , консуматорско отношение към всичко и всички... и т.н....са само част от причините за такива трагедии...Вижте в САЩ какво става с младите им хора-и това е следствие на общата обществена нагласа и мироглед....
  • 6 Човек

    26 5 Отговор
    Сърбия е на трето място в света по оръжия на глава население. Естествено, че ще имат такива инциденти. Да не говорим, че са известни с това, че са доста люти и много не ги слуша главата. Да си търсят извинение със социалните мрежи и филмите е доста цинично. Такива има по цял свят.

    Коментиран от #14

  • 7 Някой

    17 2 Отговор
    Абе, свободата на изразяване не беше ли върховна демократична ценност? Сега ще искате да ни я отнемете, може би, за да защитите демокрацията.
  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    Не Само Социялните Медии и Свободата на Изразяване Моля Причините са Много и Най Вече Опира До психическото Състояние на Човекът Защото в Нета има много Обиди но Разумен Човек и да го обидят не стига до Крайности
  • 9 Русенец

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Aлфа Bълкът":

    Е, днес не ви коли някой, когото да сочите с пръст, защото почнахме сами да се молим. Честита ни свободия, като по филмите.
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "ЕВРОНЮЗ":

    33 Години е Вече Така
  • 11 Абе чакал

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Aлфа Bълкът":

    Ти с някакво "едно време", в което никога не си бил ли ще ми поощряваш масовите убийства,дето модата им дойде от Запада?

    Коментиран от #36

  • 12 Наблюдател

    18 1 Отговор
    Сетила се Мара да се пообара. Стотици хиляди момчета и младежи ежедневно играят компютърни игри, в позицията на държащ оръжие и стрелящ. Скоростта в игрите е по няколко убийства на минута. Имах наблюдения на един син на познати, който прекарваше поме 6-7 часа на ден играейки компютърни игри от този тип. И става все по- раздразнителе, ако не играе. Скоро моите познати ще берат плодовете на пренебрегване на надолнището по което е поел сина им

    Коментиран от #15, #20, #22

  • 13 хммм

    6 6 Отговор
    Свободата на изразяване ви виновна...а а нее ли е един сръбски фюрер??
  • 14 Радио Елто

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Човек":

    Точно и Ясно
  • 15 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    Напълно Сте Наблюдател
  • 16 Слобо

    6 0 Отговор
    Наркотици брате! Безплатни камикадзета ...
  • 17 Дада

    9 2 Отговор
    Права е опозицията. Сърбия е превърната в един бардак на Содом и Гомор а рибешката физиономия и тази Анна имат пряка вина за насилията
  • 18 Рико

    3 8 Отговор
    Не е изненада. Изненадата е че се случва в по-малки градове. Земята е пренаселена! Това първо. Второ видът се е скупчил неестествено в огромни центрове. 10 милиона човеци на едно място! Не е естествено. Видът се саморегулира? Така е. Приемете че това е един от начините да се саморегулира броя на индивидите. Тези неща ще зачестяват и мащабите ща стават все по-големи. Пренаселихме я тази Земя, а после се чудим защо се самоунищожаваме.

    Коментиран от #34

  • 19 5ко

    4 4 Отговор
    Като давате оръжия на Украйна ще си носите последствията. Москва не прощава. Особено на съюзниците си.
    (и да, това е същото като "спонтанните" самозапалвания в България преди няколко години)
  • 20 Рико

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    При Шекспир има 52 убииства. Някой да е превъртял защото е чел Шекспир? Трябва, разбира се, да внимаваме когато правим игри за децата, но не това е причината за масова агресия. Изнервени сме защото сме много, много на едно място и тези нерви избиват.
  • 21 алфа херинга

    10 0 Отговор
    Липсата на нормални ценности, норми, възпитание, запознаване с бог и т.н. са причините, децата да растът безчовечни егоисти. Не свободата на изразяване.

    Коментиран от #30

  • 22 алфа херинга

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    Аз съм играл много игри с убииства и насилие, както и много от моите приятели. На 40 съм и не съм убивал или удрял някого от повече от 20 години. Нито някой от моите приятели е убил или наранил някого. Но, си прав за раздразнението, което се предизвиква от дългото седене пред електронни устройства/игри, независимо дали се убива в тях или не. Децата поне до 15-18 години е добре да имат ограничено време да седят пред електронни устройства, за да си запазят мозъка.

    Коментиран от #35

  • 23 Знам

    4 4 Отговор
    Луди има абсолютно навсякъде. Е виж тука колко путинофили има при нас

    Коментиран от #26

  • 24 алфа херинга

    2 0 Отговор
    Имах предвид, че не съм удрял никого повече от 20 години, а не че не съм убивал от тогава:) Неправилно се изразих, извинявам се за което.
  • 25 Простотия и чалга

    4 2 Отговор
    Не свободата, а слободията! То си е казано - демокрацията не е за прости хора! На Балканите 80 на сто са такива! Не случайно наричат Балканите барутния погреб на Европа!
  • 26 Ти нещо?

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Знам":

    Ама много станахте евтини вече, уж коментиращи🤢🥴🤢

    Коментиран от #31

  • 27 Факт

    4 0 Отговор
    За мене е точно така казвам за мене други може да мислят по друг начин, тука на балканите изобщо нямаше нужда от такива, всичко се разбира по крив начин, погледнете жените ни на какво заприличаха на риби култивирани със вимета от крава да не говорим че децата се побъркаха и зомбираха всяко ходи с глава забита в телефона и плюе по съучениците си после защо ме застреляха.
  • 28 Факт

    0 0 Отговор
    и да допълня не за друго но тука на балканите всички са клюкари и мазни интриганти и натегачи та за това.
  • 29 Факт

    2 0 Отговор
    не ни трябваха социални мрежи.
  • 30 АЛФА КЕНТАВЪР

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "алфа херинга":

    Истина Факти Точно
  • 31 Предлагам да

    0 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ти нещо?":

    Да направим референдум за психо тестове на путинофилите. Така ще може официално да ги освидетелстваме.
  • 32 Бодил

    1 0 Отговор
    Системата е виновна! И управляващите, и опозицията като системни партии обслужват нечовешка система! Медиите и социалните мрежи са просто усилватели и размножители на недъгавите системни "ценности"...
  • 33 Анонимен

    1 0 Отговор
    Невъобразимо и скандално е омоексуална жена да бъде премиер! Второ, нека тази извратена безбожница да се замисли дали не навлича проклятие върху страната си!
  • 34 Админ

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Рико":

    Ти не си в ред определено , когато говориш за пренаселяване погледни малко кои държави имат свръхраждаемост и какъв е броят на населението им. Проблемът е в така наречените групировки , ако си спомняш 90те години когато вис и сик бяха на мода у нас по улиците на всеки час имаше някой пребит или застрелян при това напълно безнаказано. При сърбите сега е нещо такова , групировки , корупция и дивашки манталитет като на албанците.
  • 35 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "алфа херинга":

    Си Дзинпин въведе такива ограничения в Китай.
  • 36 Aлфа Bълкът

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Абе чакал":

    Айде бе, 1974г в студентски град да не е имало западна мода?
Новини по държави: