Last news in Fakti

8 Май, 2023 06:48 623 2

Вашингтон отчете напредък в усилията за примирие в Йемен

  • джейк съливан-
  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • принц мохамед бин салман-
  • йемен

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан се срещна със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман

Вашингтон отчете напредък в усилията за примирие в Йемен - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан се срещна със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман по време на посещението си в кралството снощи и обсъди това, което американското президентство определи като "значителен напредък" в усилията за постигане на мир в Йемен, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на изявление на Белия дом.

По време на пътуването, целящо укрепване на често обтяганите връзки с Рияд, Съливан проведе и съвместни разговори с престолонаследника, съветника по националната сигурност на ОАЕ шейх Тахнун бин Зайед ал Нахаян и съветника по националната сигурност на Индия Аджит Довал, "за да развият общата си визия за по-сигурен и проспериращ регион на Близкия изток, свързан с Индия и света", заяви Белият дом.

Срещата на Съливан се проведе след период, в който американско-саудитските връзки бяха нарушени от съкращаването на производството на петрол от страна на ръководената от Саудитска Арабия ОПЕК+ и убийството през 2018 г. на журналиста от "Вашингтон пост" Джамал Хашоги, припомня Ройтерс.

"Той направи преглед на значителния напредък в преговорите за по-нататъшно укрепване на продължаващото вече 15 месеца примирие в Йемен и приветства продължаващите усилия, под ръководството на ООН, целящи слагане на край на войната", се казва в изявлението на Белия дом. Обсъдени са били и "редица други въпроси".

Съливан, водещият съветник на президента Джо Байдън по въпросите на националната сигурност в Белия дом, благодари на престолонаследника за саудитската подкрепа за американските граждани по време на евакуацията им от Судан, се допълва в изявлението.

Специалният пратеник на САЩ Тим Лендъркинг пътува до Оман и Саудитска Арабия по-рано този месец, за да се опита да постигне напредък в усилията за мир в Йемен, добави Държавният департамент.

Водената от Саудитска Арабия военна коалиция се намеси в Йемен през 2015 г., след като свързаните с Иран хуси свалиха правителството в столицата Сана.

Делегацията на Саудитска Арабия, която се стреми да постигне споразумение за постоянно прекратяване на огъня, за да прекрати военното участие във войната, приключи мирните преговори в средата на април в Сана с представители на хусите. Техният главен преговарящ заяви, че в разговорите е постигнат напредък и ще бъдат проведени допълнителни дискусии.

Конфликтът в Йемен, при който загинаха десетки хиляди души и милиони бяха засегнати от глад, се смята за марионетна война между Саудитска Арабия и Иран, отбелязва Ройтерс.

Високопоставен израелски служител по сигурността заяви в петък, че Израел се надява на пробив в усилията за нормализиране на връзките със Саудитска Арабия по време на посещението на Съливан в кралството.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    1 0 Отговор
    Нещо не моем разберем тоз демократичен свет.Бомардират Сърбия,Ирак,Сирия и много др.за по-малко "грехове"извършени от руснаците.Що не бомбят и тях?Ама то дизайнера си е дизайнер.
  • 2 факуса

    0 0 Отговор
    фащ утече у канала ла ла ла