10 Май, 2023 11:15 2 530 3

Армения и Азербайджан не трябва да пропускат своя исторически шанс

  • армения-
  • азербайджан -
  • исторически шанс-
  • мир-
  • южен кавказ-
  • вашингтон-
  • сащ

Ако Армения разгледа правилно ситуацията, ще установи, че тя е страната, която най-много би спечелила от мир с Азербайджан

Армения и Азербайджан не трябва да пропускат своя исторически шанс - 1
Снимка: Посолство на Република Азербайджан в Република България

Мирните преговори между Армения и Азербайджан, които се състояха миналата седмица във Вашингтон, Съединените щати, биха донесли дългоочаквания мир в Южен Кавказ.


Азербайджан предложи мирен план непосредствено след 44-дневната война през есента на 2020 г., като представи предложение за нормализиране на отношенията с Армения, състоящо се от 5 точки, базирани на общоприетите принципи на международното право. Преговорите за нормализиране на отношенията между Армения и Азербайджан, проведени с посредничеството на ЕС, постигнаха значими резултати, сред които на първо място признаването на териториалната цялост на Азербайджан, от страна на Армения, през октомври 2022 г. в Прага.


Надявайки се да спечели време Армения бавеше мирния процес поради погрешното си убеждение, че условията за сключено примирие не биха били в нейна полза. Но ако Армения разгледа правилно ситуацията, ще установи, че тя е страната, която най-много би спечелила от мир с Азербайджан. Всъщност Армения ще трябва да се откаже от незаконните си претенции към суверенните територии на своята съседна държава и да поеме правни ангажименти да не предявява подобни претенции в бъдеще.


Незаконната окупация на азербайджанските територии в продължение на 3 десетилетия не осигури преимущество за Армения, напротив, доведе дори до загуба на нейната де факто държавна независимост. Ако не бъде установен мир Армения ще продължи да бъде в изолация и ще трябва да пропусне явните икономически ползи от този мир. Докато мирът и един интегриран южно-кавказаки регион с отворени комуникации, достъп до нови пазари, нараснали преки чуждестранни инвестиции, както и последващият икономически разцвет биха били от голяма полза за обеднялата Армения и нейното население.


Стана ясно, че по време на мирните преговори, чиито домакин бяха Съединените щати, външните министри на Армения и Азербайджан са постигнали напредък към възможен мир. Мирът в непосредствена близост до Европа е по-възможен от всякога и зависи от решението на Армения да тръгне по пътя на мира.

Източник: Посолство на Република Азербайджан в Република България


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    6 6 Отговор
    САЩ носят навсякъде мир
  • 2 Ориентация

    6 0 Отговор
    Преговорите бяха толкова " мирни", че лидерът им избяга на Червения площад за Денят на победата.
  • 3 ЧУДЕСНО МЕЖДУНАРОДНО ПРАВО !

    4 0 Отговор
    Източник: Посолство на Република Азербайджан в Република България ! Няма смисъл от коментари !