Last news in Fakti

10 Май, 2023 17:40 1 541 5

Арестуваха китаец за фалшива новина

  • китай-
  • китаец-
  • провинция гансу -
  • арестуван-
  • обвинения -
  • писане -
  • фалшива новина -
  • изкуствен интелект

Китаец от провинция Гансу бе арестуван по обвинения в писане на фалшива новина с изкуствен интелект

Арестуваха китаец за фалшива новина - 1
Снимка: Shutterstock

Мъж от китайската провинция Гансу бе арестуван по обвинения, че е използвал програмата за изкуствен интелект "Чат Джи Пи Ти", с която е написал фалшива новина за катастрофа с влак, предаде Ройтерс. Това е първият арест в Китай, свързан с използването на изкуствен интелект, на фона на затягането на мерките за борба с така наречените дийпфейк технологии в страната.

Новината, в която се твърди, че са загинали 9 строителни работници при катастрофа в град в северозападната китайска провинция Гансу, е била прочетена над 15 хиляди пъти след публикуването ѝ на 25 април, съобщи полицията в град Пинлян.

Според новите правила на Китай за дийпфейк технологиите се забранява на доставчиците на интернет услуги и на потребителите да използват такива технологии за създаване, публикуване и измисляне на невярна информация. Правилата, които влязоха в сила на 10 януари, имат за цел да ограничат използването на изкуствен интелект за промяна на онлайн съдържание.

Според изявлението на полицията общо 25 акаунта в блога "Байцзяхао" (Baijiahao), който е собственост на китайския технологичен гигант "Байду" (Baidu), са съобщили за мнимата влакова катастрофа, използвайки различни IP адреси. В него се допълва, че заподозрян с фамилия Хун е бил арестуван за измисляне на фалшива информация, след като полицията е проследила всички акаунти и е установила, че компанията му също е замесена.

Твърди се, че Хун е редактирал новини, създадени от "Чат Джи Пи Ти", и ги е качвал в платформата, собственост на "Байду", съобщи местната полиция и допълни, че разследването по случая продължава.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаа

    8 1 Отговор
    Тук трябва много да са арестуваните.
  • 2 Оги

    5 1 Отговор
    А какво стана с кукувците и новината за аварията в АЕЦ Козлодуй? Непростимо! Трябваше още да гният в затвора. Но Китай е държава за разлика от БГ.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лицемерие

    5 0 Отговор
    В България кьорав журналист и новинар не трябва да остане ако почнат да арестуват за фалшиви новини
  • 5 Дългия

    0 0 Отговор
    Още една отварачка с използване на преиначени английски думи ! И аз мога да и кажа че е вериступит мисирка и това дийптруе !!! Забравихте си езика веееей !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания