Last news in Fakti

11 Май, 2023 07:40 603 2

Президентът на Латвия Егил Левитс няма да се кандидатира за втори мандат

  • латвия-
  • президент-
  • избори-
  • егил левитс

"Реших да не се кандидатирам на президентските избори на 31 май", заяви Левитс

Президентът на Латвия Егил Левитс няма да се кандидатира за втори мандат - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Действащият президент на Латвия Егил Левитс реши да не се кандидатира за втори мандат, като призова другия кандидат Улдис Пиленс да последва примера му; това ще позволи на сегашната коалиция да се споразумее за един кандидат за държавен глава, посочи АП.

"Реших да не се кандидатирам на президентските избори на 31 май", заяви Левитс в изявление, разпространено от президентската канцелария.

Той обясни, че нито той, нито Пиленс имат ясно изразено мнозинство. "В такава ситуация има реална възможност решаващите гласове на президентските избори да отидат в партии, които не представляват латвийския и западния курс на Латвия", каза Левитс.

"В крехката ситуация на сигурност, в която се намира Латвия, това би изпратило погрешен сигнал към нашите граждани, съюзниците ни и Москва", каза президентът.

Той отбеляза, че в момента мненията в коалицията са разделени: Националният съюз и "Ново единство" подкрепиха неговата кандидатура, докато "Обединена листа" и опозиционната "Първа латвийска листа" подкрепиха Пиленс (основател на "Обединена листа").

Левитс призова Пиленс да се откаже от участие в изборите. Според него това ще позволи на сегашната коалиция да се споразумее за единен кандидат за президент в интерес на държавата. Той смята, че при сегашния политически състав на Сейма единствената реалистична коалиция, която може в по-голяма или по-малка степен да гарантира едновременно национална и западна ориентация на Латвия, е сегашната коалиция, съставена от "Ново единство", "Национално единство" и "Единна листа".

Националният съюз планираше да издигне кандидатурата на Левитс. "Обединената листа" вече официално обяви своя кандидат Пиленс в сряда.

Нито един от двамата споменати кандидати досега не е получил убедителна подкрепа в Сейма, но коалицията все още не е постигнала споразумение за кандидата, а министър-председателят Крисчанис Каринс призна в сряда, че "Ново единство" може също да издигне свой кандидат за президент.

Номинирането на кандидатите за президент започна на 9 май и ще приключи през уикенда.

Президентските избори ще се проведат в Сейма на 31 май.

Източник: Асошиейтед прес


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това трябва ли

    2 0 Отговор
    да ни интересува нас българите? А премиерът им, ще се кандидатира ли със същите прашки дето са му нахлузили гове дарите?
  • 2 чужди интереси

    2 0 Отговор
    "В такава ситуация има реална възможност решаващите гласове на президентските избори да отидат в партии, които не представляват латвийския и западния курс на Латвия", каза Левитс. - И там някой друг определя "западния" курс на страната. Страхуват се от вота на народа - както и у нас. Моделът е същия и не се дължи на "руското влияние".
Новини по държави: