Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Май, 2023 07:50 1 018 13

Президентът на Чехия Петр Павел обеща солидна помощ за Киев

  • украйна-
  • чехия-
  • куб-
  • пво-
  • петр павел

По думите му би било препоръчително да се обмисли и възможността за прехвърляне на Украйна на чешките изтребители L-159. Освен това Чешката република ще предаде на Украйна два ЗРК КУБ и съответните ракети

Президентът на Чехия Петр Павел обеща солидна помощ за Киев - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешката република ще предаде на Украйна два ЗРК КУБ и съответните ракети, заяви чешкият президент Петр Павел.

По думите му би било препоръчително да се обмисли и възможността за прехвърляне на Украйна на чешките изтребители L-159, писа "Чешки новини".

Още новини от Украйна

Павел отново подчерта, че Чешката република вече е предоставила на Украйна около сто танка и същия брой бронетранспортьори. Въпреки това украинските въоръжени сили все още трябва да укрепят капацитета на военновъздушните сили, за да се подготвят за решаващата фаза на войната.

Той припомни, че западните страни досега са се въздържали да предоставят модерни изтребители, защото подготовката им отнема сравнително много време и защото машините съдържат секретни системи.

Съюзническите държави не искат тези устройства да попаднат в ръцете на Русия. "Но знам, че преговорите продължават, и нека се изненадаме, ако Украйна се окаже с няколко F-16, евентуално с част от това оборудване, което е демонтирано", каза той.

Според Павел решаващият фактор за Украйна е осигуряването на достатъчно бронирани машини и боеприпаси. "Това е, което липсва на Украйна, защото решаващата част от битката ще трябва да се проведе на земята", каза той.

В момента обаче "в процес на доставка" са два ЗРК КУБ със сравнително голям брой ракети, които Украйна може да използва веднага, тъй като разполага с бойци, обучени за този тип техника.

ЗРК "КУБ" ще заменят израелските ракетни системи SPYDER в арсенала на чешката армия.

Чешката република също може да осигури боеприпаси не само от собствените си ресурси, но и от ресурсите на трети страни. "Струва си да се замислим дали може би не бихме могли да предоставим на Украйна наши самолети L-159 с определен облик, които да се превъоръжат, защото дори те, като самолети за директна въздушна поддръжка, биха могли значително да помогнат на Украйна при контраатака", добави Павел.

L-159 е учебен и боен самолет (лек многоцелеви щурмови самолет) на въоръжение в чешката армия. През януари 2023 г. Aero Vodochody завърши модернизацията на последния от 16-те самолета L-159 в чешките ВВС.

Самолетът може да поеме до 2,4 тона боен товар, който може да бъде разпределен в седем външни подвески. Пакетът въоръжение може да включва както неуправляеми, така и управляеми бомби. Също така ракети "въздух-въздух" AIM-9 Sidewinder или ракети "въздух-земя" AGM-65 Maverick. Бойният радиус е 790 км, а максималната скорост е 920 км/ч.

Източник: News.bg / "Чешки новини"


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чехите са роби на дойчовците!

    14 3 Отговор
    Докато стандарта на живот им е горе-долу на Гърция, до тях немците плащат по-големи помощи на баба Мрекел гостините, отколкото те заработват в немските фабрики в Чехия. Само че онези ги вземат без работа, като робите чехи на дойчовци робовладелци. Американски мечти за щатове на 5-тата колония. Онези същите, дето запалиха войната в Окрайна.

    Коментиран от #2

  • 2 Замисли се русофилите

    3 12 Отговор

    До коментар #1 от "Чехите са роби на дойчовците!":

    на кого са роби. И това е нещо хубаво , така ли?

    Коментиран от #3

  • 3 Какви русолюбци и комунисти

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Замисли се русофилите":

    те гонят теб? Ти одил ли си в Чехия или Германия, за да знаеш как протича живота там? Русо-ФИЛИте да вървиш да ги дириш в Гречеландия. В България се пише русо-ЛЮБЦИ, скато-филяраки!
  • 4 Мнение

    9 2 Отговор
    Петър или Павел го е казал това?Не е лесно да си шизофреник и да призоваваш другите с "Дайте да дадате!".Глобалистите са се намесили там в изборите и сега е като на каишка.Лае каквото му кажат и по команда.
  • 5 Фори

    4 9 Отговор
    А нашия президент- шашкънина е миротворец. Предлага Украйна да се предаде и да настъпи мир. Като главнокомандуващ ако някой нападне България и на нас ще предложи да се предадем веднага. Миротворец за нобелова награда.

    Коментиран от #10

  • 6 Оги

    1 1 Отговор
    Много чешка бира. Затопля се.
  • 7 БСП за България и Радев

    4 1 Отговор
    Напълно логично е нацисти като чехите да помагат на други нацистчета. Не бих се учудил и ако в заводите на Шкода не се произвеждат бронирани панцери за укро-нацистите. Срам! Пак Т-55 ще нахлува в Прага

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сивата котка

    5 3 Отговор
    Помнете, че колкото повече оръжие давате на Украйна, толкова по жадни ще ходите в Европа. Всичко се плаща, не винаги с пари.
  • 10 Бай араб

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фори":

    Да де , да се предадем пък той да остане президент в полза на врага
  • 11 ПП-ДБ за Радев

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "БСП за България и Радев":

    Браво на чехите! Истински славяни! Не са забравили 1968 г. Сега ще си го върнат тъпкано на руснаците.

    Коментиран от #12

  • 12 Така де

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "ПП-ДБ за Радев":

    Колко е хубаво, че всички славяни се обединиха срещу Русия.

    Коментиран от #13

  • 13 Чехите кви славяни са

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Така де":

    Подлога на Хитлер са били първи през ВСВ заедно с хърватите, единствените геноцидни славянски народи. Чехкините пък са най-известни в недалечното минало с подвизите си в една друга сфера
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания