Last news in Fakti

11 Май, 2023 08:00 545 0

Президентът на Индонезия Джоко Видодо иска от АСЕАН консенсус за Мианмар

  • индонезия-
  • асеан-
  • мианмар-
  • джоко виводо

Джоко Видодо, който е председател на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) тази година, направи изявление на втория ден от срещата на лидерите в Лабуан Баджо, където "консенсусът от пет точки", както е известен мирният план на Мианмар, бе ключов въпрос за обсъждане

Президентът на Индонезия Джоко Видодо иска от АСЕАН консенсус за Мианмар - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата хунта в Мианмар не е постигнала значителен напредък в прилагането на мирния план, договорен с АСЕАН преди две години. Това заяви президентът на Индонезия, цитиран от Ройтерс. По думите му блокът трябва да покаже единство при вземането на решение как да се справи с ескалиращата криза.

Джоко Видодо, който е председател на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) тази година, направи изявление на втория ден от срещата на лидерите в Лабуан Баджо, където "консенсусът от пет точки", както е известен мирният план на Мианмар, бе ключов въпрос за обсъждане.

Трябва да говоря откровено. Няма значителен напредък относно прилагането на "консенсусът от пет точки". Следователно е необходимо единството на АСЕАН, за да се вземат решения относно следващите стъпки, добави той.

Президентът призова 10-членната организация да начертае път напред за деескалация на нарастващото насилие в Мианмар след преврата преди две години, който предизвика вълна от недоволство и кървави репресии от страна на военните.

Армията се бие на много фронтове срещу бунтовниците от етническите малцинства и милициите в нарастващо, продемократично съпротивително движение. През последните няколко месеца Индонезия тихо се опитва да ангажира всички страни.

Активисти осъдиха военните за използването на въздушни удари и тежки оръжия в цивилни райони. Хунтата твърди, че се бори с терористи.

Хунтата на Мианмар не е била поканена на срещите на високо ниво на АСЕАН поради неуспеха си да изпълни плана, с който нейният висш генерал се съгласи през април 2021 г. на среща в Джакарта.

Генералният секретар на АСЕАН Као Ким Хорн посочи, че планът, който включва прекратяване на насилието, пълен хуманитарен достъп и диалог с всички страни, ще продължи да служи на фондацията за ангажиране на хунтата.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА