Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Май, 2023 09:10 1 047 3

Съветник на бразилския президент разговаря с украинския президент

  • бразилия-
  • селсо аморим-
  • специален пратеник-
  • бразилския президент-
  • луис инасио лула да силва-
  • президента на украйна -
  • володимир зеленски-
  • киев-
  • сащ -
  • европа

Аморим, който е бивш външен министър, каза пред бразилския вестник "Глобо" след срещата, че Зеленски е разбрал, че президентът Лула работи за мир

Съветник на бразилския президент разговаря с украинския президент  - 1
Снимка: профил на Мелник в Туитър

Селсо Аморим, специален пратеник на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва по международните въпроси, е разговарял с президента на Украйна Володимир Зеленски, след като коментари на Лула предизвикаха гневната реакция на Киев, САЩ и Европа, съобщи Асошиейтед прес.

Аморим, който е бивш външен министър, каза пред бразилския вестник "Глобо" след срещата, че Зеленски е разбрал, че президентът Лула работи за мир.

Още новини от Украйна

Вестник "Фоля де Сао Пауло" цитира Аморим, който казва, че разговорите му с украински представители са били позитивни и са изградили доверие, което е помогнало да обясни целите на Бразилия за постигане на мир.

Лула призова за примирие и предложи да се създаде коалиция от държави, включително Бразилия, която да посредничи за постигането му. Същевременно той отказа да предостави оръжие на Украйна и направи изказвания, в които приписа част от вината за руската агресия на Украйна, като заяви, че САЩ и ЕС насърчават сраженията. Коментарите му предизвикаха критики и повдигнаха въпроси за бразилската безпристрастност при евентуални бъдещи разговори, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналия месец Аморим предприе дискретно посещение в Москва, където се срещна с руския президент Владимир Путин. По-късно Лула посрещна руския външен министър Сергей Лавров в Бразилия, където Лавров изрази благодарност на Бразилия за "отличното разбиране на генезиса на ситуацията".

След посещението на Лавров говорителят на американския Съвет за национална сигурност Джон Кърби отправи критика към подхода на Бразилия към войната и по-специално за това, че бразилските представители се срещат с Путин и Лавров лично, а говорят с украинските официални лица само по телефона.

Според наблюдатели Бразилия се стреми да избягва конфронтация с Русия, която е ключов доставчик на торове за бразилските соеви плантации.

Освен със Зеленски в сряда Аморим се е срещнал с украинския заместник външен министър Андрий Мелник, който публикува снимка от срещата им в Туитър. "Бразилия може да играе важна роля за спирането на руската агресия и за постигането на траен и справедлив мир", написа Мелник.

Източник: Асошиейтед Прес


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В същото време

    6 1 Отговор
    "Щурм“: контраатаката на въоръжените сили на Украйна се натъкна на огнена вълна и се превърна в провал край Авдиевка (ВИДЕО)

    В Донецко направление украинска бронетанкова група се опита да атакува и да си върне позициите, загубени по-рано по време на настъпателната операция на руската армия .

    111-и полк ги посрещна със залп от огън, граната от РПГ влетя в танка, артилерията удари с огън БМП, след което цялата украинска пехота реши да избяга в ужас.
  • 2 иса

    7 1 Отговор
    "Президентът на САЩ Джо Байдън и високопоставени републикански конгресмени ще обявят позициите си очи в очи във вторник относно повишаването на тавана на дълга на САЩ от 31,4 на 50 трилиона долара, като след три седмици се задава безпрецедентен фалит на правителството"
  • 3 „КИНЖАЛ“:

    5 1 Отговор
    Украински и западни пропагандисти "свалиха" първия хиперзвуков "Кинжал" (СНИМКА)
    05.05.2023 г. - 15:54 ч
    Украински и западни пропагандисти съвместно "свалиха "  първия хиперзвуков "Кинжал" с помощта на слайдове, разпространени в мрежата.

    Сутринта на 5 май украинският военен портал Defense Express съобщи, че е получил снимки на ракета, свалена близо до стадиона в Киев през нощта на 4 май и нейните фрагменти уж съответстват на ракетата Х-47 Кинжал.

    „По-рано Украйна не можеше да сваля ракети от този тип, най-вероятно те са били свалени с помощта на системите за противовъздушна отбрана MIM-104 Patriot, прехвърлени от Съединените щати“, твърди порталът.

    Украински и западни пропагандисти "свалиха" първия хиперзвуков "Кинжал" (СНИМКА)
    05.05.2023 г. - 15:54 ч
    Но скоро командването на ВВС на Украйна отрече слуховете за свалянето на „Кинжал“:

    „Вече опровергах хиляди пъти, трябваше да го видите опровержението.. Имаше възможност за използване, но не бяха регистрирани балистични ракети.

    Това, което някои председатели на военни администрации казват там, те вече са го получили /опровержението/”, каза Игнат, говорител на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна.
Новини по държави: