Тема: Украйна

12 Май, 2023 13:34 1 479 13

Папа Франциск: Само богатите в Италия могат да си позволят да имат деца

  • папа франциск-
  • деца-
  • семейство-
  • италия-
  • богати-
  • скъпо-
  • работа

Създаването на семейство в Италия се превръща в голямо и скъпоструващо усилие

Папа Франциск: Само богатите в Италия могат да си позволят да имат деца - 1
Източник: БГНЕС

Папа Франциск заяви днес, цитиран от Ройтерс, че създаването на семейство в Италия се превръща в голямо и скъпоструващо усилие, което могат да си позволят само богатите. Той предупреди за "безмилостните условия" на свободния пазар, които не позволяват на младите да имат деца, като посочи, че Италия регистрира спад в раждаемостта вече 14 поредни години.

Миналата година броят на новородените за първи път спадна под 400 хиляди, като това доведе до намаляване на населението със 179 000 човека до общо 58,85 милиона. Светият отец говори за влошаващата се демографска криза на конференция в Рим, където присъства и премиерът Джорджа Мелони, като подчерта, че спадът в раждаемостта показва безнадеждно бъдеще, където младите хора са сломени от чувство на несигурност, уязвимост и неувереност.

Папата посочи, че "трудното намиране на постоянна работа и задържане на вече намерена позиция, непосилно високите цени на имотите, изключително високите наеми и недостатъчните заплати са действителни проблеми". Той предупреди, че "свободният пазар, без необходимите корективни мерки, създава все по-сериозни ситуации и неравенства". Според него, домашните любимци започват да заемат мястото на децата в някои семейства, което е тревожен знак за обществото. Той сподели едно от своите лични изживявания, когато една жена се обърнала към него за благословия за "бебето ѝ", като е имала предвид своето куче, което носела в чанта. Папата разказа, че изгубил търпение и порица тази жена, като я попитал как може да носи куче при положение че има толкова много гладуващи деца", заяви той.

Папата обаче призна, че е наясно с "почти непреодолимите ограничения", наложени върху младите жени, които трябва да избират между това да градят кариера или да станат майки. Имайки предвид това колко скъпо е да отгледаш дете, хората започват да преосмислят приоритетите си, отбеляза той.

"Не може безучастно да приемем това, че толкова много млади хора в отчаяните си опити да сбъднат своята мечта да имат семейство са принудени да намалят очакванията си, примирявайки се с посредствени заместители, като печелене на пари, посвещаване на кариера, пътувания, превръщане в ревностни ценители на свободното си време", заяви Франциск.

Намаляването на населението е основен повод за безпокойство в третата най-голяма страна в Европейския съюз, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    13 2 Отговор
    Нали си безбрачник,що се хабиш да умуваш? Момченцата нямат свършване,споко..
  • 2 Папе

    15 1 Отговор
    Аре стига измишльотини. Толко помощи дава държавата за деца. Как могат турчулята по Европа да имат по 5/6 деца ве?
  • 3 Хейт

    17 0 Отговор
    Не думай? Щото в България е ужасно евтино? Една дете струва средно колкото 3-ма възрастни. Да не говорим, че добрите клиники за едно раждане ти прибират скромни суми от порядъка на 3600лв.
  • 4 тъй де

    21 1 Отговор
    В БГ само ромите могат да си позволят по 5-6 дица.
  • 5 оня с акордЬОна

    7 3 Отговор
    Тука преди около 10 години бяха изброени около 200 000 двойки идЬОти, борещи се за дете - мъчещи се с кредити за процедури и коленичили пред инвитро фондо. Сега се чудя - дали днес не палят свещи за благодарност ония от тях, при които не се е получило...
  • 6 да бе

    10 0 Отговор
    и затова всички циганьори, малограмотни,
    мексикано и негри имат по 10 деца
  • 7 шопендар

    15 2 Отговор
    ФЕМИНИЗАЦИЯТА,А ОТСКОРО И ДЖЕНДЪРИЗАЦИЯТА РАЗБИХА СЕМЕЙСТВОТО КАТО ОСНОВНА КЛЕТКА ЗА ВЪЗПРОИЗВОДСТВО
  • 8 Сто34

    8 0 Отговор
    А в Германия населението се увеличава. Да взимат пример Италия от тях. Направете Италия магнит за туземци, африканци, турци, кюрди и тн и готово. Е да, няма да се раждат италиянчета, но ......
  • 9 Логично

    3 0 Отговор
    За сметка на това джагалите се въдят като мишки.Прибирайте още и ги издържайте за сметка на италианците.Като спретнете и едно гей парадче,картинката се изяснява.
  • 10 Никой

    6 0 Отговор
    Папец стига се излага.Иди да видиш мароканците ,ци ганите, сенегалците и още много други и тогава плямпай.Щото като гледам в Италия са се заредили едни бледолики деца ум да ти зайде.
  • 11 Спагет

    4 0 Отговор
    В Италия подготвят програма за стимулиране на италианците да правят повече деца, защото има проблем с масите от бежанци, които освен че се настояват без проблеми, се развъждат и доста бързо . За това държавата ще дава по 10.000 € за родено италианче, това ще е финансирането за три деца .

    Коментиран от #12

  • 12 Спагет

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Спагет":

    тоес, три деца 30.000 евро .... със сигурност ще улеснят поне първата година за отглеждане на детето.
  • 13 Допълнение

    0 0 Отговор
    Освен богатите - и мигрантите.
Новини по държави: