Last news in Fakti

12 Май, 2023 17:03 516 3

Над 200 000 души са напуснали Судан

  • судан-
  • евакуация-
  • насилие-
  • боеве

И са се насочили към съседни страни след насилието, което избухна миналия месец

Над 200 000 души са напуснали Судан  - 1
Източник: БГНЕС

Около 200 000 души напуснаха Судан и се насочиха към съседните страни след насилието, което избухна миналия месец, според изявление на говорител на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН). Около 60 000 бежанци преминаха през пустинята до Чад, като 30 000 от тях пристигнаха през последните няколко дни. Около 90% от новодошлите са жени и деца, а една пета от малките деца са недохранени, предаде news.bg.

ООН призовава за незабавна финансова помощ за организациите, които участват в реакцията, за да се избегне хуманитарна катастрофа, да се предотврати напрежението заради ограничените ресурси и да се подпомогнат бежанците по достоен начин. Въпреки неотложността и сериозността на кризата, подкрепата от частния сектор е бавна в сравнение с други извънредни ситуации, казва говорителят на ВКБООН.

На брифинга също се спомена, че фабрика в Хартум, която произвежда храна за недохранени деца, е изгоряла. Това е доказателство как конфликтът застрашава живота на децата по много начини, според говорителя на УНИЦЕФ. Въпреки че не е ясно дали фабриката е била умишлено опожарена.

Конфликтът в Судан избухна в средата на април, когато армията на страната и паравоенните сили влязоха в сблъсък за властта. Конфликтът е отнел живота на стотици хора, а ранените са хиляди. Около 700 000 души са били принудени да напуснат домовете си от началото на военните действия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 1 Отговор
    После към Европа-да обогатяват гено фона...
  • 2 да позная ли

    1 2 Отговор
    100% са се запътили към страната на благоденствието наречена Путинландия. Там ще пеят и ще се смеят и свободно ще дишат и работят.
  • 3 Германка

    0 0 Отговор
    Очакваме ги с нетърпение. Много обичаме черни маркучи по 3 цола.