13 Май, 2023 03:44 1 608 16

Скандален Орбан: Проектът за обединение на ЕС е като стремежа на Хитлер към световна доминация

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • европейски съюз-
  • адолф хитлер

Налице са независимото съществуване на нациите и идеята за империя, национални култури и европейски ценности, суверенитет и още по-тесен съюз, каза унгарският лидер

Скандален Орбан: Проектът за обединение на ЕС е като стремежа на Хитлер към световна доминация - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан снощи сравни проекта за обединение на ЕС със стремежа на Адолф Хитлер към световна доминация, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Още от края на Римската империя са се полагали усилия тя да бъде възобновена на същата територия, заяви десният популистки лидер в унгарския град Веспрем.

"Византия, Карл Велики, германският император Ото, Наполеон и Хитлер - всички те са мечтали, всеки по свой начин, за европейско единство", продължи Орбан.

Според него ситуацията днес не е по-различна. "Едновременно са налице независимото съществуване на нациите и идеята за империя, национални култури и европейски ценности, суверенитет и, както се изразяват в Брюксел, още по-тесен съюз", каза още унгарският лидер.

Унгария се присъедини към ЕС през 2004 година. Орбан, който управлява страната от 2014 г. насам по начин, който се доближава до авторитаризма, многократно се противопостави на задължения, произтичащи от членството в ЕС, припомня ДПА.

"Този човек е болен", написа във "Фейсбук" унгарският опозиционен лидер Ференц Дюрчани по повод днешните думи на Орбан. Споменаването на Хитлер заедно с европейската идея е "болна, отвратителна мисъл", допълни Дюрчани.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд

    9 55 Отговор
    Този или е луд, или се прави на луд. Нещо като приятеля му Путлер.
  • 2 ДрайвингПлежър

    62 6 Отговор
    Всъщност най-накрая някой се осмелява да каже, че царят е гол!
    Брюксел налага изключително гнусна форма на фашизъм погазвайки всички ценности, за които самите създатели на Съюза са се борили!

    ЕВРОПА НА НАЦИИТЕ!
    Всичко друго е откровен фашизъм и опит за налагане на абсолютно безумна диктатура (а подобни опити винаги са завършвали с кръв по улиците)!
  • 3 Име

    32 5 Отговор
    Чак да е луд - Наполеон въвежда Гражданското право и Нотариалната система - имотите започват да се вписват в регистри, това е - напредък. Също - за пръв път започват гимназии. В България - около 1850 г.

    От тази страна е приятна империята, обаче - има неприятности.

    Всеки народ си е различен, няма как да станем французи - това е.
  • 4 Редник

    64 2 Отговор
    Да казваш какво мислиш не е лудост, а смелост. Обратното е лицемерие. В Брюксел повечето са такива. Да припомням ли колко безумия сътвориха и продължават да творят. Аз съм за ЕС, но не за диктатура на ЕС над суверенни държави. Натам отиват нещата и не само Орбан го казва.

    Коментиран от #16

  • 5 Ми излизайте от ЕС бе.

    6 24 Отговор
    Кой ва спира?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Констатираща

    43 5 Отговор
    Много правилна е оценката на Орбан, колкото и да не се харесва на някои. Действително "ценностите" на общността се диктуват от страни с меркантилни интереси и се подчиняват на главния управител САЩ, затова се наричат евроатлантически.
  • 8 НУРС

    4 31 Отговор
    Има една малка оса, която снася яйцата си на главата на друго насекомо и ларвите й започват да се хранят с мозъка на жертвата.
    Пострадалото насекомо полудява и започва да се мята като зомбирано, докато умре след седмици.
    Орбан и Путин са точно такива малки и подли хищници, които снасят където могат зловещите си яйца.
    Русия вече полудя, а Унгария е в конвулсии.

    Коментиран от #15

  • 9 Хохохо

    30 3 Отговор
    Единствения лидер който мисли за народа си!
  • 10 Минувач

    12 3 Отговор
    Прав е, защото идеята на ЕС се измени, каквато беше и целта. Това е съюз, чията цел започна да прозира, а тя е тотален контрол, обезличаване на народите, контрол над всичко - паричен, социален, морален. Под формата на вкарването на всяка държава в икономическа зависимост, галейки с перце, за да бъде неусетно и подкрепено с медийната пропаганда, новият ред се насажда. А защо е така ли - защото едно е ЕС да бъде просто икономически от взаимна изгода и за свободно преминаване на границите, НО СЪВСЕМ ДРУГО е това да е за сметка на променяне на морала на народите, задължаване да приемеш заповедите на избрана шайка ръководители, които явно са под чуждо влияние. Истанбулската конвенция е най-пресния пример - уж за защита на жените, а текстовете за третополови, джендъри и обратни са много повече. Какво общо имат те, за да се вкарват в обща конвенция за правата и защита на жените. А и защо държавите приели конвенцията нямат НИКАКВО намаление над насилието над жени? Ами защото това е ясно, че няма да промени нищо, а целта му е да вкара третополовите текстове. Ето, това е галенето с перце и прикриването на подлите им цели чрез нещо друго. Целият ЕС би бил нещо добре, но само ако се ограничи до свободна търговия и движение. Народите са си различни, конституциите са святи за всяка държава.
  • 11 бушприт

    4 1 Отговор
    Не трябва да ставаме французи,защото ще тъмнеем от бежанци. Имаме си анцузи.
  • 12 !!!?

    5 0 Отговор
    Орбан е пропуснал да каже, от доминиращите ли иска да е или от доминираните !!!?

  • 13 Вирус

    2 3 Отговор
    Хахаха наби ли им го то си е вярно това си е 4райх с благословията на фащ
  • 14 Казуар

    1 1 Отговор
    Другарю Орбан, някой да те държи насила в ЕС.
  • 15 Констатираща

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "НУРС":

    Определението Ви е правилно, но посоката и страните са объркани. Тези насекоми са от срещуположната страна.
  • 16 Констатираща

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Редник":

    Това беше предвидено още преди да влезем в ЕС, от нашите фермери, които казваха, че поминъкът им ще се унищожи, защото ще се забранят ваксините срещу чума по свинете, а после ще се избиват и така стана. Трябваше тогава да се вслушаме и замислим.
Новини по държави: