Last news in Fakti

15 Май, 2023 19:00 937 10

Очакват крал Чарлз Трети в Румъния през юни

  • британският крал-
  • чарлз трети-
  • румъния -
  • посещение

Визитата е била определена на церемонията по коронясването, в която участваха румънският президент Клаус Йоханис и съпругата му Кармен, както и пазителката на румънската корона Маргарета и принцът консорт Раду

Очакват крал Чарлз Трети в Румъния през юни - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският крал Чарлз Трети се очаква да посети Румъния на 2 юни, което ще бъде първото му официално посещение в страната след коронацията, съобщава телевизия Диджи 24, позовавайки се официални източници.

Визитата е била определена на церемонията по коронясването, в която участваха румънският президент Клаус Йоханис и съпругата му Кармен, както и пазителката на румънската корона Маргарета и принцът консорт Раду, отбелязва новинарският сайт Зиаре.

74-годишният крал Чарлз Трети и 75-годишната кралица консорт Камила бяха коронясани на 6 май в Уестминстърското абатство в Лондон на пищна церемония в присъствието на официални лица от цял свят, а милиони зрители я проследиха пред телевизионните екрани.

Чарлз се влюбва в селата на Трансилвания през 1998 г., когато посещава за първи път Румъния, припомня телевизия Диджи 24. Няколко години по-късно - през 2006 г. той си купува първия имот в Румъния - традиционна къща в село Вискри, окръг Брашов. В последствие купува и други имоти, също в Трансилвания, и продължава да посещава страната поне веднъж годишно.

Зиаре посочва, че от днес по улиците на село Вискри, което е включено в световното наследство на ЮНЕСКО, е забранено да се движат автомобили. Властите са взели решение автомобилите да остават на входа на селото, където е направен паркинг.

Къщата, притежавана от крал Чарлз във Вискри, която продължава да бъде наричана Къщата на Уелския принц, е отворена отново за посетители от 1 април.

Също в село Вискри се намира и основаната от Чарлз благотворителна фондация, която има за цел да подкрепя запазването на наследството и устойчивото развитие на Румъния.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пирата

    12 2 Отговор
    Очакват го с нетърпение и в Африка да им върне диаманта от короната си ,откраднат от страната им.
  • 2 Да отиде

    13 0 Отговор
    С камилата
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честен ционист

    10 1 Отговор
    Ще иде да се види с деда си Дракула.
  • 5 Пучо Капучо

    10 1 Отговор
    В маалата в Столипиново нема ли да идва пак?
    Щот метнал преди преди години младо семейство ромляни за партментче, а то...вече булката прабаба станала. Повече и от нашто ром лъже тоз клепар...
  • 6 Тъмни сили, уууууу!

    6 1 Отговор
    Ще обменя опит с Дракула. Ще общува с астралното му тяло. Интересно, за какво ли ще си говорят тези двама та симпатяги? Само знам, че на трапезата им ще има червена течност, но няма да е вино.
  • 7 Помак

    4 0 Отговор
    Мамалигата беше 20 г. След на сега от 20 години дръпнала 20 години пред нас
  • 8 5757

    4 0 Отговор
    Он си е дрът. Такива планове за месеци напред са малко пресилени.
  • 9 Ироничен

    5 1 Отговор
    Никога не съм искал да бъда поданик в кралството. При този "Крал" още по-малко. Да, знам чий син е.
    Но това нещо прилича ли ви на крал?
  • 10 Естествен Интелект

    2 0 Отговор
    Камиларе, вземи си пак дезинфектиращи кърпички, като в Столипиново....
Новини по държави: