Last news in Fakti

16 Май, 2023 15:37 722 3

Учителите в Румъния обявиха двучасова предупредителна стачка утре

  • румъния-
  • стачка-
  • учители-
  • предупреждание

И заплашиха, че ако исканията на преподавателите не бъдат удовлетворени, ще започнат обща стачка от 22 май

Учителите в Румъния обявиха двучасова предупредителна стачка утре - 1
Източник: Shutterstock

Синдикатите на педагогическия персонал в Румъния обявиха двучасова предупредителна стачка за утре и заплашиха, че ако исканията на преподавателите не бъдат удовлетворени, ще започнат обща стачка от 22 май. Това съобщи Аджерпрес, като цитира председателите на няколко синдикатни организации в образованието.

Преподавателите в доуниверситетското образование ще спрат работа за два часа утре между 11:00 и 13:00 часа. Ако властите не реагират на исканията на синдикатите, те ще свикат обща стачка на 22 май 2023 година, предаде БТА.

Председателят на Федерацията на свободните синдикати в образованието, Симион Ханческу, заяви, че исканията на преподавателите включват увеличение на заплатите, преодоляване на инфлацията, корекция на заплатите на ръководния персонал и други проблеми. Той подчерта, че правителството на Румъния не е реагирало на протестите, които започнаха през декември 2022 година, въпреки че имаха разговори с висши държавни служители.

Ханческу посочи, че синдикалните организации проведоха референдум за обща стачка, като 71,29% от участниците подкрепят такава инициатива. При последната обща стачка, която е била преди 18 години, около 60% от работещите са участвали в първата фаза на протестите.

Миналата седмица служителите от образователния сектор във всички окръзи на страната участваха в протестно шествие, организирано от синдикалните федерации в образованието. Акцията имаше за цел да привлече вниманието върху проблемите, с който се сблъсква педагогическият и непедагогическият персонал в учебните заведения. Сред исканията на синдикалистите са увеличение на заплатите, въвеждане на правило за годишна индексация на заплатите с нивото на инфлацията, плащане на допълнителните часове труд на спомагателния педагогически персонал и непедагогическия персонал и други.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 редник

    2 0 Отговор
    Aми нашите учители какво чакат?...
  • 2 122333

    0 0 Отговор
    Българският учител е подложен на психически тормоз от МОН, РУО, директори, ученици и родители и винаги е между чука и наковалнята.
    Задължително учителите да се водят ВТОРА категория труд и да се пенсионират на 59 години, без право на работа в училище след това.
  • 3 Свобода

    0 0 Отговор
    ТИХО! В България учителите спят зимен сън! Само Янка Бакева всеки ден преподава чрез вестника на първа страница! Само Такева представя модното си дефиле на шалове и аксесоари пред застарялото учителско съсловие.
Новини по държави: