Last news in Fakti

16 Май, 2023 16:09 831 2

Горите в Аржентина намаляват заради ниските глоби

  • аржентина-
  • гори-
  • площи-
  • глоби-
  • ниски

Въпреки закона за регулиране на сечищата от 2007 г., страната е загубила около 7 милиона хектара гори от 1998 г. насам

Горите в Аржентина намаляват заради ниските глоби - 1
Източник: БГНЕС

Горските площи в Аржентина са застрашени от разширяването на земеделските култури за отглеждане на соя и добитък, при което фермерите са склонни да плащат глоби за изчистване на земята.

Въпреки закона за регулиране на сечищата от 2007 г., страната е загубила около 7 милиона хектара гори от 1998 г. насам, като над половината от обезлесяването е незаконно.

Неравномерното прилагане на правилата и често ниските глоби карат фермерите да приемат плащането им като бизнес разход.

Въпреки че по-строгите правила забавят изсичането, местните власти често загърбват опасенията за околната среда в името на постигането на икономически растеж. Според директора по горите в министерството на околната среда, Мартин Монако, трябва да има политически натиск и преговори със сектора, който не иска да се промени.

Законодателството от 2007 г. разделя горите на 10 милиона хектара "червени" гори, чието изсичане е незаконно, 30 милиона хектара "жълти", които може да се използват за производство без да е необходимо изсичане, и 10 милиона "зелени" горски земи, които могат да бъдат изсечени.

От 2020 г. съществува система за ранно предупреждение със сателитни изображения на всеки 15 дни, които картографират промените в горите и предупреждават местните власти за незаконно изсичане.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И сега няма вода нали?

    1 0 Отговор
    И има пожари нали ?
  • 2 има да учат

    0 0 Отговор
    Да им пратим нашите депутати да ги научат как се сече без разрешение!
Новини по държави: