21 Май, 2023 06:31 1 338 14

Историческо: Първо посещение на френски президент в Монголия

  • еманюел макрон-
  • франция-
  • президент-
  • монголия-
  • посещение

Еманюел Макрон заминава за Улан Батор

Еманюел Макрон заминава днес за Монголия на кратко, но символично посещение, първото на френски президент в тази страна без излаз на море между Китай и Русия, към която западните държави проявяват нарастващ интерес, предаде Франс прес.

Очаква се френският държавен глава да пристигне в столицата Улан Батор, след като от петък участваше в срещата на Г-7 в японския град Хирошима, на която украинският президент Володимир Зеленски беше звездният гост, отбелязва АФП.

Украинският лидер пристигна в Хирошима, за да се обърне не само към основните си западни съюзници, а и към лидерите на необвързани страни като Бразилия или Индия, които също бяха поканени на форума на Г-7.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Франция увеличава усилията си да разговаря със страни, които не са осъдили категорично войната, водена от Москва.

Посещението в Монголия попада в този контекст. С него Франция цели да засили двустранните връзки в сферите на екологичния преход, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и гражданската сигурност.

В Улан Батор, където ще бъде само за няколко часа вечерта, Макрон ще се срещне с президента на страната Ухнаагийн Хурелсух и след това двамата ще бъдат на официална вечеря, съобщи Елисейският дворец.

Президентът Макрон трябва да посети и музея на Чингис хан, велик монголски завоевател от 13 век. Институцията ще заеме част от колекцията си на историческия музей в западния френски град Нант за изложба, планирана за октомври.

Френският гост ще има среща и с монголския премиер Лувсанамсрайн Оуюн-Ердене. Късно тази вечер президентът на Франция ще замине за Париж.

„Фактът, че Монголия е на път да се върне (в международната общност), ни позволява да направим това първо историческо посещение, като му придадем много специално значение“, обясниха сътрудници на френския президент.

Монголия е страна без излаз на море между Русия и Китай, но също така страна с либерален модел на управление, който включва произвеждане на избори и заедно с това се стреми да разнообрази своите партньорства, за да бъде по-стабилен и способен да се справя при по-добри условия с големите си съседи Русия и Китай“, подчертава френското президентство.

В комюникето се споменава и „много важен въпрос“ във връзка с „геостратегическия план“, който е част от желанието на Париж да „разхлаби ограниченията, наложени върху съседите на Русия, и да им даде възможността да избират как да действат“.

Монголия освен това е част от "стратегията за диверсификация на европейските доставки, за да гарантираме нашия енергиен суверенитет", посочват от Елисейския дворец.

Базираната във Франция мултинационална компания "Орано" работи по проект за уранова мина на монголска територия - потенциално една от най-големите в света.

Според френското президентство другото предизвикателство при посещението на Макрон ще бъде насърчаването на чуждестранни инвестиции в Монголия в борбата срещу глобалното затопляне, на което полупустинната страна, изложена на екстремни температури, е особено уязвима.

На двустранно равнище Париж смята, че има „много значителни възможности за сътрудничество“, тъй като Монголия, „зависима на 90% от въглищата за своята електроенергия“, има „проблем“ с „декарбонизирането на икономиката“.

Монголия вече от няколко години е обект на нарастващ интерес от страна на САЩ в рамките на стратегията им за противодействие на нарастващата мощ на Пекин.

В момента 86% от общия износ на Монголия отива в Китай. Половината от вноса в съседната държава са въглища.

От приемането на първата си демократична конституция през 1992 г., когато излезе от съветската орбита, Монголия се бори с политическа нестабилност, посочва АФП.

Франция и Монголия установяват дипломатически отношения през 1965 г.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Паниката

    25 2 Отговор
    на Запада е комична!!!!:):)

    Но резто хлопна!
  • 3 бриджит

    27 2 Отговор
    Лоша работа,Макароне!Африканските ви колонии са вече спомен!А ви трябват нови колонии,нали?Бъди сигурен,че Монголия,която е 3 пъти по-голяма по територия няма да е ваша колония!Там се пише на кирилица,а и са първи приятели с проклетите руснаци

    Коментиран от #12

  • 4 Кво му е историческото?

    24 3 Отговор
    С другият късак с потника саде обикалят като цветарки по света пък ефект нула.А Вовата си седи в Кремъл като Сталин и оттам дирижира "събитията"..
  • 5 ХАХАХА

    25 3 Отговор
    Щом са при монголите ,значи нещата за "цивилизования"наглосвят вървят на зле.
  • 6 БАНко

    13 1 Отговор
    НАТООООООВЦИ , И МОНГОЛИЯ ЛИ ЩЕ ЗАВЛАДЯВАТЕ ???
  • 7 ЗАПАДА ГЛЕДА КАК ДА ОГРАБИ И МОНГОЛИЯ

    15 1 Отговор
    ДАЛИ ЩЕ УСПЕЕ ЗАВИСИ ОТ РУСИЯ И КИТАЙ !
  • 8 ФРАНЦИЯ ПЪРВА РАЗДАДЕ ПАРИ ТУК

    10 1 Отговор
    И ЕТО НА , ВЕЧЕ СМЕ ОГРАБЕНИ ОТВСЯКЪДЕ - ДОРИ КИСЕЛОТО МЛЯКО НИ ОГРАБИХА ! ТАКА И МОНГОЛИЯ ЩЕ ОГРАБЯТ !
  • 9 БАРС

    7 1 Отговор
    Ако не беше войната в Украина надали щеше да посети Монголи даже интерес преставлявала и на САЩ.Та разбира се трябва да ги насъскват против Росия ще заплашат президента и няма да се учудя ако неи предложат нато да има бази там.Те друго не знаят на запад освен предпоставки за войни.
  • 10 Зевзек

    4 0 Отговор
    И от Монголия ще го наритат.
  • 11 ТоЗапада

    3 0 Отговор
    То запада и към Украйна имаше голям интерес и видяхме какво стана, трябва да си дебил заради едните пари да си причиниш нещо подобно на народа, особено след като видя как реагира Русия на подобни провокации.
  • 12 АРИЙСКИЯ КХМЕР

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "бриджит":

    ПО СКОРО ФРАНЦИЯ ЩЕШЕ ДА Е МОНГОЛСКА КОЛОНИЯ АКО РАЗДОРИТЕ В МОНГОЛСКАТА ИМПЕРИЯ НЕ БЯХА ВЗЕЛИ ВРЪХНА ТОЧКА НАВРЕМЕТО
  • 13 От страни

    1 0 Отговор
    Даже Монголия ме е над нивото като президент. Макарон е кръгла нула в политиките.
  • 14 варненски пенсионер

    1 0 Отговор
    нерде Ямбол, нерде Стамбул !?
Новини по държави: