Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Май, 2023 17:00 2 756 103

Какво ще донесе F-16 на Украйна

  • f-16-
  • войната в украйна

Припомняме, че администрацията на американския президент Джо Байдън е сигнализирала на европейските съюзници, че Съединените щати ще им позволят да прехвърлят американски изтребители F-16 в Украйна

Какво ще донесе F-16 на Украйна - 1
Снимка: US Air Force

F-16 е еднодвигателен и многоцелеви реактивен самолет, който може да изпълнява мисии въздух-въздух и наземни атаки. САЩ наричат F-16 "сравнително евтина оръжейна система с висока производителност", като около 2200 такива самолета са активни в света през тази година, което ги прави най-популярния боен самолет с 15% от световния флот, изяснява в анализ Си Ен Ен.

Украйна очаква да получи по-стари версии на F-16, които разполагат с модернизирана авиониката и софтуер. Тъй като западните нации разполагат с излишък от F-16, предлагайки незабавна наличност и добра логистична поддръжка, това е икономически и логистично предпочитаемият вариант за Украйна.

Още новини от Украйна

Въпреки че има други по-способни самолети като F-35, F/A-18 и Rafale, които не са достъпни за прехвърляне, Шведският Grippen е отличен пример за самолет с високи бойни способности, лесна поддръжка и операционна гъвкавост.

Нидерландия също предлага успешен пример с модернизирани F-16, които разполагат с модерни радари и авионика и могат да използват съвременно оръжие.

Поддръжка на F-16: Предизвикателство за Украйна

Анализаторите отбелязват, че въпреки голямото количество активни F-16 в света, което подразбира наличието на логистична пътека и резервни части, обучението на персонала за поддръжка може да отнеме повече време от обучението на пилоти.

Доклад на Конгреса указва, че за придобиване на пълна квалификация в поддръжката, поддръжащият от ВВС на САЩ има нужда от една година опит на работното място след 133-дневно обучение. Също така се посочва, че F-16 изискват интензивна поддръжка, с до 16 часа поддръжка за час полетно време.

Въпреки че украинските пилоти на реактивни изтребители са показали своите умения, научаването на ефективното използване на F-16 в динамична заплаха може да отнеме години. Многогодишен процес е необходим за усвояването на тактическите възможности на F-16, като се увеличава броят на управляваните самолети.

Припомняме, че администрацията на американския президент Джо Байдън е сигнализирала на европейските съюзници, че Съединените щати ще им позволят да прехвърлят американски изтребители F-16 в Украйна, съобщи CNN, позовавайки се на свои източници.

По-рано, поради отказа да достави самолети, Белият дом беше изправен пред натиск не само от европейските страни, които подкрепят Украйна, но и от членовете на Конгреса на САЩ.

Съединените щати не възнамеряват сами да изпращат самолети, но няма да се противопоставят на доставката на F-16 на Украйна от други страни, казаха анонимни служители пред CNN. Според тях обаче все още няма постъпили официални искания в тази връзка.

Предизвикателства при базирането на украински F-16

Анализаторите от RAND Corp. посочват, че базирането на украинските F-16 може да се сблъска със сложности поради липса на писти в изправно състояние. Украйна може да се наложи да преасфалтира и разшири няколко писти, което може да привлече вниманието на Русия. Тактическите руски атаки може да попречат на украинските F-16 да летят, ако само няколко летища са налични и са известни места.

Освен логистичните предизвикателства, Украйна също трябва да разполага с подходящо въоръжение, за да бъде ефективна срещу руските изтребители, като Су-25 и МиГ-31. Доклад на Конгреса на САЩ посочва, че предимствата от внедряването на западни изтребители като F-16 за постигане на въздушно превъзходство са възможни само при съчетаването им с големи количества западни боеприпаси.

Също така, модерното западно въоръжение за F-16 е скъпо, като например една усъвършенствана ракета AMRAAM струва около 1,2 милиона долара и изисква около две години за производство. Макар САЩ да могат да предоставят AMRAAM и други оръжия от своите запаси, продължителните времена за производство представляват риск от изчерпване на собствените им резерви в случай на конфликт, включващ пряка американска ангажираност.

Украйна и въвеждането на F-16: Политически и оперативни предизвикателства

Въпреки недостатъците на F-16, в Украйна се води политическа война, където победите в бойното пространство са от съществено значение. Доставката на F-16 в Украйна ще служи като демонстрация на силно политическо и дипломатическо сътрудничество между НАТО и западните страни.

 

Според експертите, Украйна трябва да планира дългосрочно. Тъй като заместници за съществуващите съветски самолети вече не са достъпни поради износване или загуба в битки, украинските военно-въздушни сили се нуждаят от нови самолети за бъдещите им задачи в областта на противовъздушната отбрана.

Преходът към западна флота има смисъл и представлява логична стъпка за Украйна. Въпреки това, войната в Украйна не показва признаци за скорошен край и настоящите пилоти на F-16 не виждат, че самолетите ще променят хода на конфликта. Въвеждането на украинските F-16 ще подобри морала и ще добави ограничени бойни способности, но не може само по себе си да промени изхода на войната.

Така че, въпреки предимствата, политическите и оперативни предизвикателства остават пред Украйна във въвеждането на F-16 в бойните условия.

 


Поставете оценка:
Оценка 2 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошо

    81 17 Отговор
    ЩЕ ДОНЕСЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ РЕПУТАЦИОННИ ЩЕТИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ СИ.

    Коментиран от #82

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сандо

    57 9 Отговор
    Според мен по-важният въпрос е:Какво ще донесе на американския ВПК?

    Коментиран от #56, #73

  • 4 ЕВРОНЮЗ

    85 12 Отговор
    Ще донесе мизерията която са донесли американците по светът

    Коментиран от #42

  • 5 Българин

    17 69 Отговор
    ще донесе пълна могилизация на ушанките

    Коментиран от #21, #32, #50, #95

  • 6 )))))

    68 11 Отговор
    Хехе фЪ -16 били модерно оръжие само дето е на има няма 40 години колкото и да го обновяват си е старо хвърчило.

    Коментиран от #45

  • 7 Българин

    17 70 Отговор
    руските каруци съвсем ще спрат да летят над Украйна

    Коментиран от #33

  • 8 Българин

    17 68 Отговор
    Русия ще загуби позорно войната

    Коментиран от #25, #35, #86

  • 9 По-интересно е

    39 8 Отговор
    какво ще донесат КИН и КАЛ на братята укряци..

    Коментиран от #67

  • 10 Украинец

    63 8 Отговор
    Господин Зеленски,кога смятате да се прибирате в Киев???Вече ни е страх без вас!!!
  • 11 Българин

    8 28 Отговор
    скоро 3 дневната обсер...ия ще свърши
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    10 55 Отговор
    голям рев на копейки тези дни усещат ,какво ги чака ватенките

    Коментиран от #16, #29, #37, #47, #61, #94

  • 15 Гражданин

    61 10 Отговор
    Ф16 ще донесе на Украйна още мъка.А на Американците позор.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 нубийската принцеска

    7 15 Отговор
    важно е какво ще донесат на оркските ти братя
  • 19 Българин

    7 28 Отговор
    най-модерното оръжие в помощ на украинците-за руснаците-един Т 34-за парад.....

    Коментиран от #40

  • 20 Българин

    12 40 Отговор
    Украйна занули Русия

    Коментиран от #39

  • 21 Зеленски от Слънчева Флорида

    27 8 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Няма да има желаещи да летят на тях.
  • 22 Пловдив 1912

    44 10 Отговор
    Ще донесе , само още болка и страдание на украинците...накрая Сащ ще направят така , че цяла Украйна да стане непригодна за живот ...
    Русия ще прибегне до "слънцата" и край ! Но Зеления това иска всички да се включат в неговата война , само , че не си прави сметка , че няма да е жив да види края , както и милиарди други хора...аз мисля, че САЩ не са толкова глупави , колкото Урсула...
  • 23 среднощен

    47 11 Отговор
    "...Какво ще донесе F-16 на Украйна...";
    Със сигурност още дългове към САЩ и по-малко сигурност в Европа... Десет или двадесет изтребителя нищо не могат да решат...
  • 24 Софийски

    10 43 Отговор
    Победа над рашШистите и свобода

    Коментиран от #27, #43, #49

  • 25 Гост

    42 13 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Американците вече я загубиха.Украйна е пред колапс!!!Виждат се полетата и Киев!Зеленски май няма да се прибира🤣🤣🤣

    Коментиран от #30

  • 26 Хоризонт

    44 4 Отговор
    Ще ги свалят и тези гугутки, но ще промени начина на действие на руснаците тогава няма да има жал за никого. "Първото предложение на руснаците е най-доброто". Бисмарк.
  • 27 Генчо

    44 8 Отговор

    До коментар #24 от "Софийски":

    Каква победа ти ходил ли си в Украйна държава пропита от корупция и анти хуманни фашаги с президент наркоман.

    Коментиран от #83

  • 28 Тото

    34 4 Отговор
    Ще им донесе същото както и всички оръжия досега: СМЪРТ И РАЗРУШЕНИЕ!!!!
  • 29 Аз съм от ссср

    11 6 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Очаква ги победа,това е все една ние да платим Турция със нашите Мигове.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Българин

    34 7 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Американските каруци ще падат като круши
  • 34 Хвърчилоплашило

    35 4 Отговор
    Ф16 ще донесе на Украйна куп горящи ламарини свалени от руските пво да се стягат пожарникарите че може да им се отвори работа ако въпросното хвърчило бъде свалено на неподходящо място
  • 35 Българин

    34 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Украйна загуби вече позорно войната
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Жребец под наем

    29 3 Отговор
    Каква западна флота,какви 5 лева ,месец,два и Зоокрайна няма да има излаз на Черно море,а още няколко месеца и няма да съществува като държава.

    Коментиран от #92

  • 39 Българин

    34 6 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Русия занули нато и окрайна
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Като

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Само питам":

    Му дойде времето и реда
    Ще стане наистина за три дни!
  • 42 Хохохо

    5 25 Отговор

    До коментар #4 от "ЕВРОНЮЗ":

    На нас ни стига мизерията, дето ни я донесоха руснаците.

    Коментиран от #44, #48

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Бабун

    3 16 Отговор

    До коментар #6 от ")))))":

    Като МИГовете ли, на които още им занитват крилете?
  • 46 ГАРАНТИРАНО

    24 3 Отговор
    Какво ще донесе F-16 на Украйна................ГЛАВОБОЛИЯ И МНОГО БОМБЕНЕ.................ПО ЦЕЛА ОКРАИНА.....!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Реалист

    25 5 Отговор
    НАТО ще бъде изчегъртано от Руската армия запомнете го!
  • 52 Матей преображенски

    18 4 Отговор
    Ще им донесе бомбьожки,още по-интензивни и тия глу-пен-дъри не знаят какво си пожелават.Какво стана като запада им изпрати танкове,ракети ,снаряди с обеднен уран,нещо постигнаха ли,само си усложняват и утежняват положението.Поляците вече загряват за превземане на Западна Украйна,дори Дуда и зеления гущер поотделно са правили изявления че между Полша и Украйна не трябва да има граница,демек се побратимяват,забравяйки Волинская резня.С тоя акъл много ще има да патят последните украинци.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Професора

    17 6 Отговор
    От НАТО искат вс членка да прти по 10 000 войници в помощ на Фашиска Окрайна.
  • 55 Ф16 носи колосален риск

    7 24 Отговор
    Ф16 носи колосален риск за Русия. В тази война руснаците за първи път се сблъскаха с множество неочаквани изненади - организирана армия, мотивирани противници, НАТО-вска тактика и въоръжение. А в кошницата има още много.

    Коментиран от #66

  • 56 Смяташ ли?

    4 14 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    Смяташ ли, че американския ВПК има някакъв нерешим проблем? При този висок военен бюджет и свободна конкуренция? Аз не мисля.

    Коментиран от #81

  • 57 Любомир

    9 4 Отговор
    Атомна бомба
  • 58 Дришлю

    17 3 Отговор
    Нови авиобази на територия удряна ежедневно от ракетите на Русия е лудост. За какво им е тая авиация дето всеки момент може да бъде унищожена?
  • 59 Гост

    22 6 Отговор
    Ще донесе шутове, шамари, страдание и болка! Нищо по различно. Небето на Украйна се контролира от Русия! Как очакват да пробият, като изключат транспондерите? Ми тогава автоматично Русия ще пуца по всичко което се вижда на радарите! А Черноморския флот и ракетните батареи на него! Ха ха, че те могат директно до Полша да ги мерят! Нещата поемат в безумна посока, и се вижда как Европа отива на зле! Глупавите европейски политици съсипаха всичко ….

    Коментиран от #64

  • 60 Кресна

    24 5 Отговор
    F-16 на Украйна ще донесе главоболия ,а на Европа европейска война .
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Черноморския флот

    3 14 Отговор

    До коментар #59 от "Гост":

    Е на дъното бе, при опикания дрон, с мацква си правят компания

    Коментиран от #70

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Плана е дългосрочен за запада

    4 16 Отговор

    До коментар #55 от "Ф16 носи колосален риск":

    Рузззкия план беше тридневна операция но запада гледа далече в бъдещето, това обяснява защо западните държави супер бавно даваха малко по малко западни оръжия с голямо закъснение, да затънат блатниците по дълбоко в блатото както едно време сесесерето в Афганистан

    Коментиран от #72

  • 67 Хектор

    7 15 Отговор

    До коментар #9 от "По-интересно е":

    Незнам за кинжали,ножове и сатъри,ама ако се появят томахавките ще има прегрупиране към Москва.

    Коментиран от #76

  • 68 Гост

    12 7 Отговор
    Току що прегледах въоръжението на Черноморския флот на Русия, в графата защита на въздуха! Ескадрилите няма да ги коментираме, там нещата от 30 години са ясни, топ изтребители!
    Проблема идва от Ракетните войски, като само в една база имат 5 дивизиона С300…!?! Как ще опазиш наземно базираните Ф-ки от това чудо? Въобще, кое ПВО ще устои на едновременен обстрел от три точи едновременно, например! На мен ми се струва мисия невъзможна! А в този случай, заради този ‘подарък’ Русия вече ще пусне оркестъра!!!

    Коментиран от #87

  • 69 Кое му е евтиното

    12 3 Отговор
    на тая 50 годишна тенекия! Дадохме 2.5 милиарда за 8 броя! За тези пари, щяхме да купиме 3 пъти повече грипени!
  • 70 Гост

    15 4 Отговор

    До коментар #64 от "Черноморския флот":

    То ако беше така, досега нещата да са приключили! Повярвай, нищо още не сме видели от Русия! А явно Запада неистово го иска, на съжаление!

    Коментиран от #75, #90

  • 71 Скоро

    7 1 Отговор
    Това което ще последва ще учуди тези ,които си мислят,и тези които не вярват.
  • 72 А планът за Русия е безсрочен

    8 3 Отговор

    До коментар #66 от "Плана е дългосрочен за запада":

    Реши да изчисти некви затворници вместо да ги храни.Малко стара техника да не ръждясва .

    Коментиран от #74, #85

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Да бе

    4 9 Отговор

    До коментар #72 от "А планът за Русия е безсрочен":

    И на парада в масква немаше нищо тази година всичко беше на фронта

    Коментиран от #77

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Стратега

    3 6 Отговор

    До коментар #67 от "Хектор":

    Стратегически ще се прегрупират в посока изток както се и прегрупираха на бегом от Киев, Харков и Херсон в началото на тридневната смехотворна операция преди година и половина
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Запознат

    9 3 Отговор
    F 16 ще донесе..... С 400 и там, прошка няма

    Коментиран от #91

  • 80 Гей Зер

    5 3 Отговор
    Каквото донесоха и байрактарите, джавелините. Незнамси какво и те. Леопардите. Един голям с котешка глава
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тошо":

    МНОГО ТИ РАЗБИРА ГЛАВАТА ОТ БОЙНИ САМОЛЕТИ?!
  • 83 Пенчо

    4 10 Отговор

    До коментар #27 от "Генчо":

    А ти ходил ли си в Русия ,там да видиш какво е корупция, страна с президент военнопрестъпник, с валидна международна заповед за арест??
  • 84 Вангелия

    7 4 Отговор
    Какво ще донесе F-16 на Украйна ;) още шамари като в Бахмут ,сори Артьомовск

    Коментиран от #89

  • 85 А бре

    4 5 Отговор

    До коментар #72 от "А планът за Русия е безсрочен":

    Смее ли Путлер да прати редовна армия или мобилизирани от Русия. не от периферията?? Веднага ще му катурнат стола!
  • 86 Българин, който...

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    ...май май предпочита да говори на турски или на немски

    Коментиран от #88

  • 87 А бе

    2 3 Отговор

    До коментар #68 от "Гост":

    Има много по акълати от тебе, които са помислили за базирането на Ф-16 .Ако имаш пред вид оркестъра на Кобзон, той във всички случаи ще бъде разширен и му предстои много работа!

    Коментиран от #99, #101

  • 88 Баш Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #86 от "Българин, който...":

    Това е българин, който предпочита васякакви други езици, но не и руски!
  • 89 Нострадамус

    2 5 Отговор

    До коментар #84 от "Вангелия":

    Ще донесе на ватенките марш на скок чак до Сибир!
  • 90 Любопитен

    2 3 Отговор

    До коментар #70 от "Гост":

    Че то има ли какво да видим по вече ? Киев за 3дни? Украйна за 7дни? 60 км военна колона-кръгом и обратно! 9 месеца превземане на Бахмут, и накрая от злоба и безсилие го сринаха! Какво по вече има да видим??
  • 91 Много добре запознат

    4 0 Отговор

    До коментар #79 от "Запознат":

    Смятай ги за неутрализирани!
  • 92 Пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Жребец под наем":

    Да но ще имат пилоти , да карат каруци и да събират жилязо за скрап, за да преживеят.
  • 93 Хм...

    2 1 Отговор
    За мисирк..., ааа така де, журналистите ми е ясно- за каквото им плащат за това пишат. Чудя се на коментарите. Същите истерични възторзи по повод ф16 както на времето за байрактари. После бяха някакви седмици. След това (или преди?) джавелини. И химарси. И абрамси, ягуари, мардери. После пайтриоти, ириси и разни подобни. Като в детската градина. Колкото и пъти да кажеш "бау" на хлапетиите не им омръзва- все се кикотят.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Мишел

    2 2 Отговор
    От днес: САЩ планират продадените на Украйна F-16 да бъдат базирани в България, където да бъдат обслужвани преди и след бойни полети.
    Така истинския въпрос е какво ще донесат украинските F-16 на България?.

    Коментиран от #97, #102

  • 97 Пич,

    0 1 Отговор

    До коментар #96 от "Мишел":

    Пепел ти на устата!

    Коментиран от #100

  • 98 Мищо

    1 1 Отговор
    Много шум беше за танковете????
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Мишел

    2 1 Отговор

    До коментар #97 от "Пич,":

    Очаквана новина.
    Въоръжаването на Украйна с F-16 - оръжие които очевидно не може да бъде базирано в Украйна. Ще трябва да се ползват летища и бази на натовска държава. Огромен е рискът от руски удари върху тази натовска държава. Съвсем логично е САЩ да изберат за тази цел най малоценната за тях държава в НатО. Така най лесно САЩ могат да изберат да преглътнат удар върху техен съюзник пред избора да влезете в ядрена война.
    Унищожителен удар - такава е съдбата на тези, които винаги е безропотно съгласен с всичко, което иска най-силния в пакта.
  • 101 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "А бе":

    Може, ама не вярвам! Досета никой не е победил физиката! И летища няма, факт! А ти, за 2 лева , можеш да ми противоречиш до утре!
  • 102 Какати филка

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "Мишел":

    Еми таман е време да останем и без нашите няколко летища...тъкмо маз.ните политици няма да летят и да харчат парите ни по западните държавици
  • 103 Рашка с чашка

    0 0 Отговор
    От къде на къде решихте че Ф-18 и Рафал са по- способни? Статистиката на Ф-16 победи- загуби във въздушен бой е 80 -1, като единствения свален Ф-16 е на Турция и е свален от гръцки / френски Мираж 2000 над Егейско море през 1996 г. Ф-18 статистика : 2-1 , Рафал- 0-0!!!!? Защо Израел,Белгия, Холандия,Япония, Южна Корея,Сингапур, Гърция, Полша,Норвегия и Турция предпочитат Ф-16 пред уж по-способните??? Пари ли нямат?