Last news in Fakti

22 Май, 2023 18:30 1 415 12

До 2100 година 2 милиарда души ще се сблъскат със смъртоносна горещина

  • индия -
  • нигерия индонезия -
  • смъртоносна горещина

Индия (600 милиона души), Нигерия (300 милиона души) и Индонезия (100 милиона души) са страните с на-голям брой хора, които може да се сблъскат със смъртоносна горещина

До 2100 година 2 милиарда души ще се сблъскат със смъртоносна горещина - 1
Снимка: Shutterstock

Действащите в момента политики за ограничаване на климатичното затопляне ще изложат над една пета от човечеството на екстремни и потенциално смъртоносни жеги до края на века. Това предупреждават изследователи в проучване, публикувано днес и цитирано от Франс прес.

Температурата на повърхността на Земята е напът да се увеличи с 2,7 градуса по Целзий до 2100 година спрямо прединдустриалната ера, което би "изтласкало" над 2 милиарда души – или 22 на сто от световното население към този момент – извън зоната на климатичен комфорт, позволил на човечеството да се развива в продължение на хилядолетия. Това се посочва в проучване, публикувано в "Нейчър състейнабилити".

Индия (600 милиона души), Нигерия (300 милиона души) и Индонезия (100 милиона души) са страните с на-голям брой хора, които може да се сблъскат със смъртоносна горещина, според този сценарий.

"Това е дълбоко премоделиране на обитаемостта на повърхността на планетата и може да доведе до мащабна реорганизация на местата, където живеят хората", подчертава Тим Лентън от британския университет "Ексетър", който е основен автор на проучването.

Ако се ограничи затоплянето до 1,5 градуса по Целзий, най-амбициозната цел на Парижкото споразумение от 2015 година, то броят на хората, изложени на тези рискове, ще бъде намален до половин милиард души.

Светът вече преживява затопляне близо до 1,2 градуса по Целзий под въздействието на човешката дейност, най-вече използването на изкопаеми горива (въглища, петрол, газ) с поредица от катастрофи: горещи вълни, суши, горски пожари.

"Разходите за изменението на климата често се изразяват във финансови термини, но нашето проучване подчертава огромната човешка цена от неуспешното справяне с извънредната климатична ситуация", каза Тим Лентън.

"За всяко затопляне с 0,1 градуса над настоящите нива, 140 милиона души допълнително ще бъдат изложени на опасна горещина", подчертава той.

Прагът за "опасна жега" е фиксиран в проучването до 29 градуса по Целзий средна годишна температура.

От историческа гледна точка човешките общности са имали най-гъста населеност при средни температури около 13 градуса по Целзий (в умерени зони) и в по-малка степен - при 27 градуса (при по-тропически климат).


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Г-ца каприз

    9 1 Отговор
    Ми произвеждайте повече климатици бе 😉😁🤣
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анти-зелен

    16 1 Отговор
    Аман от "зелени" еколози. Тия ни рекетират постоянно. Ако не бяха т.нар. зелени щяхме сега да си имаме собствен нефт, газ и въглищата ни щяха да са ценност, а не бреме. Автомагистралата до Солун отдавна щеше да е факт. Плашат ни апокалипсис и ни рекетират - плащаме им милиарди!
    Това е поредната платена от тях статия.
    Откакто свят светува е имало затопляния и охлаждания на земята. А човекът все още не е бил обитател на планетата.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 И петрола щеше да изчезне преди 5 години

    16 1 Отговор
    От 50 години чета из списаня и вестници как първо щеше да замръзнем преди 40 години и от тогава поне 3 пъти изгорехме заедно с цялата планета.Па ей ни на тука на село МАЙ месец печка палих сабале.
  • 6 ха ха

    14 0 Отговор
    А, само преди 50 години климаистериците ни обещаваха да замръзваме... Контрол на популацията. Това е истинската цел. Страх и контрол. Олеле, ще се сварим без спасителите от Давос. Сорос - новият Батюшка.
  • 7 ХАХАХА

    14 0 Отговор
    И кой ще бъде жив след 77 години ,за да го потвърди,или ей така да си се предсказва нещо . В моя апартамент средата на май още е студено, защото няма слънце да нагрее стените. Студено,топло нарича се цикличност откакто я има земята с живот или без.

    Коментиран от #9

  • 8 Кокок

    11 0 Отговор
    Да бе, затова спряха парното май месец, тези кожодери от топлофикация, понеже много топло.
    И с тея наводнения и проливни дъждове сигурно е много сухо и ще ни убеждават че няма вода, да може да ни я продават скъпо и да открият други ниши в капиталистическата си структура.
  • 9 еквадора

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХАХА":

    Ще бъдат живи новите хора - генно модифицирани клонинги свръх хора дето ще живеят по 400 години поне.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 1111

    9 0 Отговор
    Глупости. Пъъъълни глупости. Пък и нямам нищо против да се затопли не с 2 градуса (смехотворно малко, те са малоумни), ами с 15 градуса. Тогава тия изедници от топлофикациите и кожодерите с тока ще изчезнат в небитието и ще си бъде топличко и без тях.
  • 12 Браво

    4 0 Отговор
    Че то от Индия и от другите споменати държави отсега се изнасят към Европа и Северна Америка. Така, че жегите няма на кого да повлияят.
    Само Грета Тумберг ще се изнесе /надявам се/ в обратна посока - към Индия, а може би по-добре - към Нигерия.