Last news in Fakti

22 Май, 2023 21:45 1 104 2

Колумбия слага край на споразумението за прекратяване на огъня с бунтовническа групировка

  • колубмия-
  • споразумениет-
  • прекратяване на огъня-
  • бунтовническа групировка

В изявление на канцеларията на президента Густаво Петро се казва, че военните ще подновят атаките срещу фракциите на групировката, наречена Колумбийски революционни въоръжени сили - Централен генерален щаб (ФАРК-ЕМС), действаща в провинциите Какета, Путумайо, Гуавиаре и Мета, тъй като групировката не се е придържала към споразумението за прекратяването на огъня

Колумбия слага край на споразумението за прекратяване на огъня с бунтовническа групировка - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Колумбия заяви днес, че слага край на споразумението за прекратяване на огъня с бунтовници, обвинени, че наскоро са убили четирима души от коренното население, опитали се да избегнат насилствено вербуване в бунтовническите редици в южната част на страната, предаде Асошиейтед прес.

В изявление на канцеларията на президента Густаво Петро се казва, че военните ще подновят атаките срещу фракциите на групировката, наречена Колумбийски революционни въоръжени сили - Централен генерален щаб (ФАРК-ЕМС), действаща в провинциите Какета, Путумайо, Гуавиаре и Мета, тъй като групировката не се е придържала към споразумението за прекратяването на огъня.

"Ако двустранното прекратяване на огъня не е ефективно за защита на живота и целостта на населението в определени територии, тогава няма смисъл да продължаваме", се казва в изявлението.

Правителството обаче заяви, че ще продължи прекратяването на огъня с ФАРК-ЕМС в други части на страната, където нападенията срещу цивилни са намалели, и заяви, че скоро ще назначи делегати, които ще водят мирните преговори с бунтовническата групировка.

Миналата седмица организации на коренното население обвиниха ФАРК-ЕМС, че са убили четирима души, които са избягали от един от лагерите на групировката в провинция Путумайо, където са били вербувани насила в организацията. Правителството заяви, че поне трима от тях са били непълнолетни.

В събота администрацията на президента Густаво Петро заяви, че убийствата са военно престъпление и "посегателство срещу мира", и добави, че нападенията срещу коренното население на Колумбия са "непростими".

ФАРК-ЕМС се ръководи от бивши командири на Колумбийските революционни въоръжени сили, които отказаха да се присъединят към мирното споразумение с колумбийското правителство през 2016 г., по силата на което повече от 14 000 бойци предадоха оръжията си.

Администрацията на Петро нареди на колумбийската армия да прекрати атаките срещу няколко въоръжени групировки в страната на 31 декември като част от усилията за започване на едновременни мирни преговори с тях. Но стратегията, описана от Петро като "постигане на пълен мир", досега е дала малко резултати. Макар че насилието между военните и въоръжените групировки е прекратено в някои части на страната, нападенията срещу цивилни продължават.

През март прекратяването на огъня с престъпната организация, известна като "Кланът на залива", се провали, след като тя се противопостави на усилията на правителството да ограничи незаконните мини.

Междувременно най-голямата останала бунтовническа групировка в страната, Армията за национално освобождение, отхвърли първоначалното предложение на правителството за прекратяване на огъня и наскоро спря мирните преговори, след като Петро заяви, че по-младите ѝ командири не са мотивирани от политически цели, а от печалби от трафик на наркотици.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦРУ

    1 5 Отговор
    Колумбия да стане щат на САЩ и вече няма да имат проблеми с терористи на собствена територия, просто ще бъдат избити за нула време в което сега колумбияйския президент просто си чеша но са и си бърка в но са без да прави нищо

    Коментиран от #2

  • 2 Хахаха..

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "ЦРУ":

    Ти като си щат на USA цъфна и завърза,а?