Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Май, 2023 12:50 1 731 22

Украйнската Православната църква преминава към нов календар

  • украйна-
  • празник-
  • календар-
  • коледа-
  • православна църква-
  • украинска църква

Църквата вече ще отбелязва Коледа на 25 декември вместо на 7 януари

Украйнската Православната църква преминава към нов календар - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед / личен архив

Синодът на Православната църква на Украйна одобри преминаването към Новоюлианския календар от 1 септември, съобщава "Ройтерс".

Това означава, че Църквата вече ще отбелязва Коледа на 25 декември вместо на 7 януари. Други празници с фиксирана дата също ще бъдат изместени, но промяната няма да важи за Великден, тъй като неговата дата варира.

Църквата посочва, че независимо от решението на Синода енориите и манастирите могат да продължат да използват стария календар.

Въпреки че преходът към новия календар трябва да бъде одобрен от местния съвет на църквата на 27 юли с участието на миряни, митрополит Епифаний и редица други епископи поясниха, че въпросът всъщност е решен и промяната ще се случи от началото на септември.

По-рано беше съобщено, че Украинската гръцка католическа църква също възнамерява да премине към друг календар.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нещо

    22 13 Отговор
    Не се връзва!!!?
    Ако е украинска тогава тя не е ПРАВОСЛАВНА!

    Коментиран от #5

  • 2 Петър

    29 13 Отговор
    И Украйнската православна църква е като Македонската православна църква, и двете са не легитимни.
  • 3 Дядо Байдъний

    20 12 Отговор
    Няма време - трябва бързо да се прехвърли Укpaйна във владенията на Сатаната преди да изтече мандата на Джо Деменций
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мммм

    20 9 Отговор

    До коментар #1 от "Нещо":

    Украински митрополит до българския Гавриил Ловчански: "Планът е Украйна да стане Католическа! Властта в Киев планира окончателната ликвидация на православната ни църква, молете се за нас".

    Коментиран от #8, #10, #17, #19

  • 6 Цар Долар

    10 13 Отговор
    Всички бегат от атеистичната-болшевишката, шпионска-руска църква с "Патриарх" назначен от седми небесен отдел на КГБ и най известният трафикант на цигари без бандерол в руската история. Пък тука кремълските папагале-слепоци да си крякат каквито си искат московски постановки.
  • 7 Ксаниба

    12 4 Отговор
    И се кланя нв Бафомет!!
    Антихритс са приели още преди календара. Очаквамн и на шатиница да преминат бандеровците!!!
  • 8 Ловчалия

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Мммм":

    Всички в Ловеч и околията знаме ,че Дядо Гавриил е първо помазан ,като полковник от КГБ в Москва, когато е "учил" там, за да може да придобие владишки сан.
  • 9 Ето как

    9 7 Отговор
    Свариха източното Православие! Постепенно и незабелязано .У нас наложиха през Синода същия календар.Българите от векове са празнували Коледа след Нова година.Сега ни накараха да празнуваме съвместно с католиците.Да няма разлика.Вместо Коледари- Санта Кристмас.Със джингъл бел,и дядо Коледа.Преобръщаш календара по свой начин, обхващаш младото поколение ,в този капан- като го приема за свой Празник,а не- както са празнували Предците. Натам е лесно.Налагаш своя образователна система, през нея - удобен прочит на история,литература. След две- максимум три поколения,си превзел цялата държава, без пушка да гръмне! Икономически, социално,религия- всичко!

    Коментиран от #12, #16

  • 10 ...

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мммм":

    Ти кога празнуваш Коледа?
  • 11 Няма

    5 1 Отговор
    да е за дълго.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Учители на Православието

    10 4 Отговор
    Гърция и България са най старите Православни държави и затова празнуваме заедно на една и съща дата Другите държави са с руски приумици
  • 14 УкраИнската се пише с И

    3 3 Отговор
    Масово дъртите рашисти бъркат Й и И, сега и авторката се зарази с неграмотност. Хора вие с това си изкарвате прехраната - пускайте един автоматичен спелчек преди да пускате статия, отнема 10 секунди.
  • 15 факуса

    1 2 Отговор
    хи хи и на господ смениха рождението,в името на ес ценностите,щом на запада е угодно и на господ се примирява

    Коментиран от #18

  • 16 Само питам

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ето как":

    Ти кога си бил християнин бе русофилче? И защо лъжеш, за русофилите Божията заповед "Не лъжи" не важи ли? Или лъжата в изгода на Москва е истина? Григорианския календар /в сила и днес/е приет в България на
    31 март 1916 е последван от 14 април.
    Българската православна църква преминава към този календар на 20 декември 1968 г. като прескача 13 дни от църковния календар.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Само питам

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "факуса":

    Неграмотността единственото условие е да си русофил и да мразиш ЕС или има и още изисквания?

    Коментиран от #22

  • 19 Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Мммм":

    Защо лъжеш? Украйна има второто по големина източноправославно население в света след Русия . Проучване от 2021 г., проведено от Киевския международен институт по социология , установи, че 82% от украинците са се обявили за религиозни, докато 7% са атеисти , а други 11% са се затруднили да отговорят на въпроса. Съобщава се, че нивото на религиозност в Украйна е най-високо в Западна Украйна (91%) и най-ниско в Донбас (57%) и Източна Украйна (56%). 354

    През 2021 г. 82% от украинците са били християни; от които 72,7% са се обявили като православни , 8,8% католици от гръцкия обред , 2,3% протестанти и 0,9% католици от латински обред . 2,3% други християни . Юдаизмът , ислямът и индуизмът са били религиите на по 0,2% от населението. Според проучване на Киевския международен институт по социология , приблизително 58,3% от украинското православно население са членове на Православната църква на Украйна , а 25,4% са членове на Украинската православна църква на Московската патриаршия .
  • 20 Ленин

    2 3 Отговор
    Безсилието на дивака в борбата с природата поражда вярата в богове, дяволи, чудеса и други подобни.
  • 21 Карл Маркс

    1 3 Отговор
    Религията е опиум за народите
  • 22 Прокопий

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Само питам":

    Има, разбира се: IQ под 90, социопатия, акъл и знания под средното за 15. век ( времето на Иван Грозни им е усреднен репер!) и никаква емоционална интелигентност, също 0.5 промила и нагоре след 14 годишна възраст - перманентно.
Новини по държави: