Last news in Fakti

25 Май, 2023 13:37 2 042 14

Грузия отказва да прекрати търговията си с Русия

  • грузия-
  • русия-
  • търговия-
  • икономика-
  • ес-
  • заплаха

Грузинският премиер, Иракли Гарибашвили, заяви

Грузия отказва да прекрати търговията си с Русия - 1
Източник: БГНЕС

Грузинският премиер, Иракли Гарибашвили, заяви в сряда, че прекратяването на търговията между Грузия и Русия няма да има значително въздействие върху руската икономика. Това е отговор на заплахата на Европейския съюз да санкционира трети страни, които продължават да сключват бизнес с Москва, според европейската редакция на Politico.

Гарибашвили посочи, че "това, което ЕС търгува с Русия за четири дни, ние търгуваме с Русия за една година". Той отбеляза, че годишният търговски оборот на Грузия с Русия е по-малко от 1 милиард долара и добави, че тази сума не може да засегне руската икономика и е незначителна в този контекст, пише "Фокус".

Русия е вторият най-големи търговски партньор на Грузия. През 2022 година търговията между двете страни достигна 2,5 милиарда долара, според предварителни данни от Националната статистическа служба на Грузия.

Грузия е сред страните от Кавказ и Централна Азия, които имат значителна търговска връзка с Русия, особено след наложените от Запада санкции срещу Москва в резултат на нейната военна интервенция в Украйна.

Данните от митническата платформа Trade Data Monitor, анализирани от Politico, показват, че търговията с Русия в Грузия се увеличава с около 22 процента от началото на военната интервенция на Москва.

ЕС обсъжда възможността за въвеждане на 11-и кръг санкции срещу Русия, които може да включват и необичайни мерки, насочени към трети страни, които продължават да сключват бизнес с Москва, позволявайки ѝ да обходи санкциите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явно

    45 4 Отговор
    ЕС може да плаши само гаргите.
  • 2 За тях може, за другите- не

    45 3 Отговор
    Кратко, точно и ясно. Други думи не трябват.
    Гарибашвили посочи, че "това, което ЕС търгува с Русия за четири дни, ние търгуваме с Русия за една година".
  • 3 колчо

    38 4 Отговор
    А така не се командват от фащ имат свое мнение и мислят за нароида си.
  • 4 Браво!

    43 4 Отговор
    Разумно решение в полза на своя интерес и държава.
  • 5 Ццц

    37 3 Отговор
    ЕС и САЩ подкрепят суверенитета на Украйна и тяхното автономно право да кажат в кой съюз искат да членуват. Нали това е официалната версия? Като инструмент на тази политика ЕС и САЩ изнудват държавите да им спазват санкциите, нарушавайки суверенитета на всички останали??? Не е ли идиотско? Не случайно 20 % от населението поддържа. Горе долу това е процента на идиотите от населението.
  • 6 С демократични методи

    15 2 Отговор
    ще я превъзпитаме и ще я принудим.
  • 7 Факт е,

    31 4 Отговор
    ФСБ предотврати серия от терористични атаки, планирани от украински диверсанти. Те трябваше да минират и взривят повече от 30 стълбове за електропроводи, захранващи атомните електроцентрали - Ленинградска, Калининска и Обнинска АЕС.
    50 кг американски експлозив C-4 са били докарани от Полша през Литва и Беларус с помощта на тайник в камион. С помощта на таймери експлозиите трябваше да бъдат извършени на 5 май.

    Задържаните Едуард Усатенко и Александър Майструк подробно разказали цялата схема. Третият диверсант Юри Кищак успя да избяга .
    Вербувани от Витали Горбадько сътрудник на ВСУ.

    Украйна е терористична държава !
    И за такава следва да се обяви в близкото бъдеще.
    Българи, с вашите пари спонсорират терористи, които искат да ви убият !

    А на друго видео гледах една украинка, която многократно повтаря : " Целият свят трябва да даде ВСИЧКО, което има и да целува краката на украинците".

    Коментиран от #10

  • 8 Факт

    28 3 Отговор
    Ей сега "обединения запад" ще опита да спретне на Грузия една "цветиста" революция - я държавен преврат със същата стойност, я граждаснско вълнение/неподчинение ...

    Коментиран от #11

  • 9 Бацо Гацов

    10 2 Отговор
    кЪРО Е УБИТ В ПРЕТОРИЯ ЗАЕДНО С ЖЕНА СИ , ДЕТЕТО И ДЕТЕГЛЕДАЧКАТА..ПАК ИЗОСТАВАТЕ ОТ СЪБИТИЯТА....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 друг факт

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    "Колективният ЗападНАЛ" тепърва ще се среща с дръжави и държавници, които имат гръбнак и отстояват собствените се интереси. И тогава ще види кон боб яде ли. Не са всички послушници като нас.Как пък за НЕЩО поне нашите държавници не изразипа свое и на народа мнение - например за ветото върху СРМ, за неизпращане на оръжие в Украйна, против невъобразимата джендър идеология и др.
  • 12 Браво на грузинците

    7 2 Отговор
    Неслучайно великият Сталин е грузинец.
  • 13 Гост

    6 3 Отговор
    Дано скоро и в България да полетят самолети от Русия.Не са глупави грузинците.Няма по хубав турист от руснака.
  • 14 Гена крокодила

    3 2 Отговор
    Все повече държави слизат от фащисания край на люлката. Скоро Фащ и англосаксите ще си седят в крайно горно положение сами и сами ще си броят зелените тоал. хартийки.
    Като си играеш(люлееш) с някого-трябва да сте с близка тежест.