26 Май, 2023 13:30 799 2

Воюващите страни в Судан се обвиняват взаимно в нарушаване на примирието (ВИДЕО)

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон

Примирието между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа беше постигнато след 5 седмици война в Судан

Воюващите страни в Судан се обвиняват взаимно в нарушаване на примирието (ВИДЕО) - 1
Снимка: Туитър

Враждуващите страни в Судан се обвиняват взаимно, че стоят зад нарушенията на последното примирие, договорено между САЩ и Саудитска Арабия, което продължава трети ден.

Сблъсъци между съперничещи си фракции отново избухнаха в четвъртък в Хартум и съседния Омдурман, казаха свидетели, както и в стратегическия град Ел Обейд на югозапад.

„Жителите на градовете Омдурман и Хартум съобщиха, че са чули престрелка през нощта между Силите за бърза подкрепа и суданската армия“, каза Хиба Морган от "Ал Джазира" в репортаж от Омдурман.

„В ранните часове на четвъртък успяхме да чуем разузнавателни самолети да летят над Омдурман и когато разговаряхме с хора в Хартум, те казаха, че също са успели да чуят и видят самолетите“, добави тя.

Хартум, Омдурман и Северен Хартум съставляват по-голямата столична зона на Судан. Те са разделени от сливането на Синия Нил и Белия Нил.

Едноседмичното прекратяване на огъня беше постигнато след пет седмици боеве в Хартум и изблици на боеве в други части на Судан, включително дълго нестабилния западен регион Дарфур.

Боевете – съсредоточени върху борбата за власт между армията на Судан и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) – влошиха хуманитарната криза, принудиха повече от един милион души да избягат и заплашиха да дестабилизират крехкия регион.

Войната избухна в Хартум на 15 април след спорове относно плановете RSF да бъдат интегрирани в армията съгласно международно подкрепено споразумение за пренасочване на Судан към демокрация след десетилетия на пронизано от конфликти управление на бившия президент Омар Ал-Башир, който беше назначил себе си като лидер на страната, след като организира преврат през 1989 г.

Краткотрайно примирие

Примирието беше нарушено само минути след като влезе в сила в понеделник вечерта, като жителите на столицата Хартум съобщиха за въздушни атаки и артилерийски огън, разтърсващи града.

Оттогава имаше нови нарушения на споразумението за прекратяване на огъня, което има за цел да позволи на така необходимата хуманитарна помощ да достигне до опустошените от войната части на северноафриканската страна.

Това е последното от поредица примирия, които са систематично нарушавани.

Не е ясно дали някоя от страните е спечелила предимство през последните седмици на битки. В изявление, публикувано късно в сряда, RSF, ръководен от Мохамед Хамдан Дагло, се опита да хвърли вината за нарушаването на примирието върху армията, водена от де факто лидера на Судан Абдел Фатах Ал-Бурхан.

Армията „предприе поредица от неоправдани атаки днес“, каза RSF, добавяйки, че „нашите сили решително отблъснаха тези атаки“.

„Нашите сили успешно свалиха реактивен изтребител МиГ на SAF“, се казва в съобщението, като обаче се повтаря, че остава „отдаден на хуманитарното примирие“.

Армията също така заяви в четвъртък сутринта, че е „отбила атака срещу бронирани превозни средства от милициите на Силите за бърза подкрепа в явно нарушение на примирието“.


Продължават нарушенията на примирието.

Държавният департамент на САЩ заяви, че механизмът за наблюдение на прекратяването на огъня в Судан е открил възможни нарушения на споразумението, включително наблюдавано използване на артилерия, военни самолети и дронове.

„Продължаваме да виждаме нарушения на примирието“, каза пред репортери говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

„Ние запазваме нашите правомощия за налагане на санкции и ако е уместно, няма да се поколебаем да ги използваме.“

Пратеникът на ООН за Африканския рог Хана Тете каза, че продължаващите боеве са „неприемливи и трябва да спрат“.

Вашингтон също така предупреди, че руската група наемници "Вагнер" доставя на RSF ракети земя-въздух, за да се бори с армията на Судан, заявявайки, че "допринася за продължителен въоръжен конфликт, който води само до допълнителен хаос в региона".

Армията разчита на въздушна мощ, докато RSF се разпръснаха и се прикриха по улиците на Хартум.

Министерството на здравеопазването съобщи, че около 730 души са били убити и 5454 ранени, въпреки че реалният брой може да е много по-голям.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    0 2 Отговор
    Крайно време е Мешерето да се намеси!
  • 2 БХК

    3 0 Отговор
    Ама изобщо войната там няма нищо общо с Петрола, със златото дето се копа там, нито с договора за Руска база на пристанището на Судан. Ма изобщо. И САЩ изобщо нищо общо нямат с конфликта. Просто двама генерали си скубят косите и се стрелят.