Last news in Fakti

27 Май, 2023 06:00 1 258 5

Върнаха в Либия 500-те изчезнали мигранти, опитали да прекосят Средиземно море

  • либия-
  • мигранти-
  • лодка-
  • средиземно море

Преди дни благотворителни организации предупредиха, че връзката с лодката им е била загубена

Върнаха в Либия 500-те изчезнали мигранти, опитали да прекосят Средиземно море - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 500-те мигранти, изчезнали без вест при опит да прекосят Средиземно море, след като отплаваха от Либия, се оказаха върнати обратно в африканската страна, съобщи агенцията на ООН по миграцията. Преди дни благотворителни организации предупредиха, че връзката с лодката им е била загубена, предаде Ройтерс.

„Либия не е безопасно място, където мигрантите да бъдат връщани“, написа в Туитър Флавио Ди Джакомо, говорител на Международната организация по миграцията (МОМ), структура, която е част от ООН.

Той поясни пред Ройтерс, че мигрантите са били 485 и че са акостирали в пристанището на либийския град Бенгази. Засега няма повече подробности от МОМ.

„Аларм Фон“ (Alarm Phone), организация, която приема сигнали за бедстващи плавателни съдове с мигранти, нямаше никаква връзка с лодката от сряда.

Към онзи момент плавателният съд се носел по течението в открито море с неработещ двигател на около 320 км от Либия и на 400 км от Малта и италианския остров Сицилия.

В четвъртък италианската брегова охрана съобщи, че при две отделни операции в морската спасително-издирвателната зона на Италия е спасила 423 и 671 мигранти, но „Аларм Фон“ уточни, че тези два случая не са свързани с изчезналата лодка.

Засега няма коментар от италианската брегова охрана.

Германската хуманитарна организация "СОС Хюманити" (SOS Humanity) съобщи, че при друг случай в открито море 27 мигранти са били качени от петролен танкер и незаконно върнати обратно в Либия.

Според международното хуманитарно право мигрантите не могат да бъдат връщани принудително в страни, в които са застрашени от лошо отношение, а Либия е място, където са документирани много примери за масово неспазване на правата на мигрантите.

Европейските правителства все повече втвърдяват политиката си към миграцията, включително и това на Италия, която е изправена пред рязко увеличение на пристигащите по море мигранти. От началото на годината те са над 47 000 души при около 18 000 за същия период на 2022 г.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да питам

    11 0 Отговор
    Къде е тук принудата?
  • 2 Съдията Дред

    7 0 Отговор
    Егати лодката, 500 човека ?
  • 3 ЕС сам си е виновен.

    12 0 Отговор
    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, дават им жилище, пари, мед.обслужване и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 4 Да се оправят

    11 0 Отговор
    законите за социални помощи в страните от ЕС така, че от тях да се възползва само местното население. Дошъл някой от Сомалия и хоп - жилище, пари, кола без да работи. Щом в страната от която идва няма война - на първия самолет и да си ходи. Афганистанците например от кого бягат?
  • 5 Доволен

    3 0 Отговор
    Е, най-после да ги върнат там, откъдето са тръгнали, вместо да ги карат в Европа като каналджии и да я пълнят с още и още тарамбуки, като че досегашните са малко!