Last news in Fakti

27 Май, 2023 06:04 808 4

Антъни Блинкън се готви за визита в Скандинавия

  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • европа-
  • скандинавия-
  • визита

Американският държавен секретар ще посети Швеция, Норвегия и Финландия следващата седмица

Антъни Блинкън се готви за визита в Скандинавия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън следващата седмица ще посети Швеция, Норвегия и Финландия, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс и БТА.

Обиколката на американския първи дипломат ще продължи от 29 май до 2 юни, като целта ѝ е засилване на сътрудничеството в сферата на националната сигурност и икономиката.

В понеделник Блинкън и американската министърка на търговията Джина Раймондо ще участват в четвъртата среща на Съвета за търговия и технологии между САЩ и ЕС, която ще се състои в Швеция. Разговорите ще са съсредоточени върху глобалните зелени технологии, подкрепата за Украйна, подвеждането на Русия под отговорност и засилването на търговското сътрудничество.

В сряда и четвъртък Блинкън ще се включи в заседание на външните министри от страните членки на НАТО в норвежката столица Осло.

Оттам американският държавен секретар ще се отправи към Финландия, за да се срещне с политически лидери на новоприсъединилата се членка на алианса.

В петък Блинкън ще произнесе реч в Хелзинки относно стратегическите провали на руската агресия срещу Украйна и ангажимента на Запада да подкрепя Киев.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антъни

    8 0 Отговор
    Генерал-губернаторът ще посети полуколониалните владения!Негово право е.На слугите доверие не може да имаш-строгият контрол е задължителен!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Баце

    2 0 Отговор
    Отива да срита финландците, че зеления издиша, да видим дали ще му се вържат на искането да ги прави разходен материал.
  • 4 пенко

    1 0 Отговор
    ЛЕЛЕЕ - С ДВА ЛЕДОРАЗБИВАЧА -ЩЕ ИЗМЕСТЯТ РУСИЯ ОТ СЕВЕРНИЯ МОРСКИ ПЪТ !?!? И ПОЛЮСЪТ СЕ ВЛАДЕЕ ОТ РУСКИ ВОЕННИ БАЗИ !!!!!!!!!!!!!