27 Май, 2023 06:50 1 382 41

Байдън: Близо сме до споразумение за държавния дълг

  • джо байдън-
  • президент-
  • сащ-
  • дълг-
  • споразумение-
  • републиканци

Американският лидер очаква до полунощ местно време да има яснота по въпроса

Байдън: Близо сме до споразумение за държавния дълг - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че той и републиканците в Конгреса са близо до постигането на споразумение за повишаването на тавана на държавния дълг, за да се избегне изпадането на САЩ в невъзможност да обслужват дълговете си. Американският лидер очаква до полунощ местно време да има яснота по въпроса, предадоха агенциите.

„Що се отнася до повишаването на дълговия таван, всичко изглежда добре. Доста оптимистично съм настроен“, каза той, цитиран от пресслужбата си. "Надявам се до полунощ да разберем ще можем ли да постигнем договореност.“

По думите на Байдън споразумението е "много близо".

Министърът на финансите Джанет Йелън коригира датата, на която САЩ ще изпаднат в неспособност да обслужват дълговете си, ако таванът не бъде повишен. Според новото очакване на ведомството ѝ това ще бъде 5 юни, а не 1 юни, както беше обявено преди това.

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева разкритикува остро САЩ за бавенето в постигането на споразумение по въпроса за дълговия таван буквално до последния момент и сравни спора между политиците във Вашингтон с приказката за Пепеляшка.

Стабилността на световната финансова система е застрашена, предупреди шефът на МВФ. Тя изрази недоволство от воденето на политическите преговори в САЩ в „12-ия час“.

„Всички сме чели приказката за Пепеляшка и как тя трябвало да си тръгва от бала точно в полунощ. И ние се намираме в този момент“, каза Георгиева пред репортери във Вашингтон. „Така че, извинете, но може ли да решим този въпрос, преди каляската ни да се е превърнала в тиква? Не е само загубата на пантофката това, от което сме заплашени.“

Демократи и републиканци вече седмици наред водят тежки кръгове преговори, на които спорят за повишаването на дълговия таван. Това стана, след като през януари САЩ превишиха законово установения праг на дълга от 31,4 трилиона долара. Причината за спора е, че контролиращите Камарата на представителите републиканци поначало са съгласни да бъде повишен дълговият таван, но поставят като условие това да стане в замяна на значително намаляване на бюджетните разходи - нещо, на което правителството на Байдън и демократите гледат с неохота.

Изпадане на САЩ в невъзможност да обслужват дълговете си може да има катастрофални последици за световната икономика, предупреждават повечето експерти.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    46 1 Отговор
    САЩ приключи мача.
  • 2 ОМИР

    35 1 Отговор
    БЛИЗО СИ ДО НЕБИТИЕТО -КАТАРЗИСА ИНДУЛУГЕНЦИЯ И НЯКОЛКО ЦЕНТА В УСТАТА ДА ПЛАТИШ НА ХАРОН -ИЧЕРНИТЕ ВОДИ НА КОЦИТ ДА ПРЕМИНЕШ
  • 3 Долари кат шума

    50 1 Отговор
    Нищо ново под слънцето - просто ще вдигнат тавана на борчовете и ротшилдите пускат пак печатницата на 300%.
  • 4 Шопе

    39 1 Отговор
    Туй МВФ на Родшилтити ли беше или на Билдербергите? Сталинка нали за тях бачка,че и с детски приказки си служи((

    Коментиран от #31, #32, #36

  • 5 Урюрвкос

    34 1 Отговор
    трябва да се раздели курса за обучение на студентите по икономика на реален сектор и икономика на споразуменията и политическите договорки.
  • 6 Близо до разплащане

    31 1 Отговор
    с Юани
  • 7 РЕАЛИСТ

    33 1 Отговор
    Значи САЩ нямат пари да платят вътрешния си дълг към социалната система, пък дават милиарди на Украйна , да продължава войната. То и у нас същото. Ще теглят заеми 13-14 милиарда и всичко е наред. Балъците и децата им ще го изплащат. Важи е , сега да сме на власт.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тази администрация на САЩ

    33 1 Отговор
    и лакеите и, не се усещат че си забиха такъв автошут с Русия в Украйна, та по-голямата част от света тотално се реорганизира икономически и политически срещу САЩ.
    И връщане назад няма вече!
    Дано поне Европа се усети и изгони САЩисаните си брюкселски политици, че нищо добро иначе не ни чака!
    ЕС трябва да стане пак истински Европрйски Съюз както бе замислен и както го помним!

    Коментиран от #10, #37

  • 10 Икономист

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "Тази администрация на САЩ":

    Дори Тръмп вече не може да оправи нещата! Ужасно късно е вече!
  • 11 Сандо

    30 1 Отговор
    Положението на САЩ е такова,че може да се поправи само с една голяма победоносна война.Победоносна в смисъл,че те да се появят след като другите са се поизбили и с Голямата тояга да ги довършат и да приберат трофеите.Лошото за тях в случая е,че и другите знаят този сценарий и не всички са съгласни с него.Ще видим кой кого.
  • 12 Иван

    17 1 Отговор
    Полунощ мина.......има ли яснота?
  • 13 БгТопИдиот🇧🇬

    16 1 Отговор
    Офсета на МАХ до следващият спектакъл !
  • 14 цербер

    10 1 Отговор
    Министърката на финансите Джанет Йелън.....Ръководителката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева
  • 15 въпросче

    17 1 Отговор
    А кога ще станат ясни японските капиталовложения в бюджета на САЩ? Ако дръпнатоочките си изтеглят парите,усаците наистина ще фалират и банкрутират.

    Коментиран от #20

  • 16 Иван

    12 1 Отговор
    Залужни за министър на финансите на САЩ!

    Коментиран от #24

  • 17 шуримури

    19 0 Отговор
    Близо сте до скачане в Атлантическия океан. Откакто разрушихте кулите-близнаци.
  • 18 Уса

    19 1 Отговор
    Сега тук е полунощ и няма споразумение.Такова ще има,когато Байдн спре парите за клоуна от Покрайна
  • 19 ДЕМОКРАЦИЯ

    10 0 Отговор
    Да е, то и ония балон беше близо до НЛО.. Всичко е въпрос на демократичен подход
  • 20 Щото

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "въпросче":

    Сега на -400% от БВП не са фалирали, мне, тцъ.. Изобщо!
  • 21 Механик

    15 0 Отговор
    Аз ако може пак да напомня. САЩ много я загазиха.
  • 22 С кредитора

    13 0 Отговор
    Споразумяхте ли се
  • 23 Голям праз

    16 0 Отговор
    Няма да им е за първи път... Фалитът е модус вивенди на американската демокрация. Живеят за сметка на останалия свят.
  • 24 Не бее

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Иван":

    Зилената гъсеница по става.
    Той умее да изнудва и проси!
  • 25 Стар комонис рософил

    2 4 Отговор
    Още от 1973 година чакам краха на империализма и фалит на Америка! Но се държат гадовете още на повърхността.

    Коментиран от #28, #38

  • 26 Минувач

    10 0 Отговор
    Стига с тези театри, ясно е, че ще го повишат, защото друг изход нямат. Въпросът е, с колко ще го повишат и, колко време ще отнеме да следващото повишаване. Четох, че нереализираният им фалит за обслужване на плащания е от порядъка на над 200 трилиона!!!!! Сега всички плашат, че фалитът им, ако се случи, как щял да разтресе целия свят, ще настъпило кървава баня на всички пазари, рецесии, кризи и прочие. Ами, ОК, поне ще е отрезвяващо, болезнено, но и ще бъде ново начало. Явно е, че ще се продължи със заряването на главата в пясъка, да отлагаме, нека други хора и в други животи да му берат гайлето. Поне хубавото е, че вече голяма част от държавите започнаха да се осъзнават и да бягат от долара, защото денят Х все някога ще дойде и колкото повече долари и американски ДЦК имаш, толкова повече ще загубиш от тях, когато се сринат.
  • 27 Мухаа,хаа!

    10 0 Отговор
    От 1978( премахването на златният стандарт) до сега винаги са се " споразумявали" и винаги в последните минути.Нищо ново! Ще има " количествени улеснения ( банкстерски ефемизъм за завъртане на принтера) и всичко ще е О.К,до следващия" таван"А наша Сталинка е много притеснена,защото при лошия сценарий, няма да помпат будалите по света с нови кредити.Лихвите ще литнат здраво нагоре - няма клиенти,няма дивиденти.Времената на тапета изтичат бавно,но необратимо.
  • 28 Анти комонис

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Стар комонис рософил":

    А ти на това сега "повърхност" ли му викаш?

    Иначе за преди си прав! Чак такова оливане като сега нямаше!

    Коментиран от #29

  • 29 Така е

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Анти комонис":

    Който прегърне марксизма, интернационализма и терора над народа си и народите по света ...си получава заслуженото.
  • 30 Безпристрастен

    9 0 Отговор
    Тази година всички българи трябва поне веднъж в живота си,да проявим типично нашенската черта,на здрав скептицизъм.Да загърбим всички политически пристрастия и трезво да отсъдим проблема с еврото.Не да го отхвърлим изобщо.Но на този етап,да изчакаме .Виждаме огромния натиск отвън за скоростно приемане.Свидетели сме в последните дни,че това е Приоритет на почти всички партии,който упорито ни зомбират,че без еврото няма да цъфнем и вържем - Да си зададем нашенското- Защо?Защо кирчо се изпусна,че търси подкрепа от Урсула за еврото,дори с риск да манипулира данните.И тя го подкрепи,с условие да не бъде споменавана Никъде не е фиксиран срок за приемане.Нека си останем с нашив, българския лев.Живеем във период на тотални промени.Имаш своя,независима валута и Централна банка,винаги можеш да се " закачиш" като валутен борд,към някоя трета. Без значение каква- рубла,юан, швейцарски франк,или рупия.Там политика няма.Чист интерес на държавата,като финансова политика.Уплашиха се от Референдума,и ще направят и невъзможното,да го блокират,

    Коментиран от #39

  • 31 Калпазанин

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шопе":

    Точно така, аз да питам аудиторията а ротшилд не е е ли част от "държавата" америка и от кога правителствата правят споразумения с печатари. И да си дойдем на думата защо Кенеди бе убит? Сигурно защото искаше да национализира печатницата му и да обезпечи долара със сребро за сведение първия напечатан долат е бол равностоен на 1 гр злато, а сега им обърнете борчовете в злато или сребро или дори да е в ресурси на янките и някой да си помисли имат ли ги, с изключение на големите им лъжливи усти и не израел ами с такава политика и такива овце по света всичко ще си вземат, та защо е тази война в укрия и не само
  • 32 Калпазанин

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шопе":

    И да, сталинка точно за тях бачка неслучайно да си видим дълга, и ми посочете една държава която е взела пари от тяй и да е цъфнала и вързала за пример само да дадем Аржентина
  • 33 наблюдател

    3 0 Отговор
    Печатницата ще заработи в последният момент - "пари от въздух".Какво са още 8-10 000 милиарда банкнотки.Света ще плаща изнесената инфлация.До кога ли?

    Коментиран от #40

  • 34 От страни

    2 0 Отговор
    Тоя път театрото нещо се поразпъна - обикновено се договарят по бързо кой на кого кви отстъпки прави после делят парите и подписват. Тоя път не става толкоз лесно дали па санкциите работят?
  • 35 От страни

    2 0 Отговор
    Как ми се види скоро за долара не пари ще дават а с кърпел през гърба?
    За един лев ще дават чувал с долари и ние ще го взимаме че ни требва чувала.....Бухаха.
  • 36 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шопе":

    Не и казвай Сталинка - срам ги е та се е прекръстила на Кристалина.
  • 37 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тази администрация на САЩ":

    Европа е в цугцванг - каквото и да направи ще е по зле. Минала е всички точки за незавръщане. Благодарим на Щолц и Макрон. Останалите не пеят в хора.
  • 38 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Стар комонис рософил":

    За твоя сметка се държат ама не го разбираш де. Не можеш да направиш връзка с ф-ките на чертеж и способноста им да се оправят?
  • 39 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Безпристрастен":

    Разумни неща казваш ама на нашите подлоги еврото им пада като на кон капаците и летят напред без да виждат пътя. Всичките приели еврото моментално получиха +30% към цените ама нашите не го разбират.
  • 40 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "наблюдател":

    Сигурно си искал да кажеш 8-10 трилиона? Щото милиардите за нищо ги нямат тия.
  • 41 ДОЛНЮ

    1 0 Отговор
    Дааа...Ротшилдови настроиха печатните преси и започват да бълват гущери...Пробрема е че е много скъпо вече и да печатат та ще са повечето като ношите F16 виртуални...А поредния двойник Дядо на снимката да каже къде са колегите му и дали Оригиналния не плува отдавна в басейн с формалин в нукоя база в Невада...КРАВ.АРСКА ИМ РАБ.О.ТА