Last news in Fakti

27 Май, 2023 10:30 986 12

Европейската комисия: "Туитър" е напуснал доброволно споразумение с ЕС за борба с дезинформацията

  • белгия-
  • брюксел-
  • европейската комисия-
  • ес-
  • туитър

Комисарят на ЕС по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон съобщи, че "Туитър" е напуснал доброволния Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията. "Задълженията обаче остават. Можете да избягате, но не можете да се скриете", заяви Бретон в своя публикация в "Туитър"

Европейската комисия: "Туитър" е напуснал доброволно споразумение с ЕС за борба с дезинформацията - 1
Снимка: Shutterstock

Социалната медия "Туитър" се е оттеглила от доброволно споразумение с ЕС за борба с дезинформацията в интернет, предаде ДПА, като се позова на съобщение на Европейската комисия.

Комисарят на ЕС по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон съобщи, че "Туитър" е напуснал доброволния Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията. "Задълженията обаче остават. Можете да избягате, но не можете да се скриете", заяви Бретон в своя публикация в "Туитър" късно снощи.

Кодексът включва задължения за проследяване на политическата реклама, спиране на монетизирането на дезинформацията и работа с проверители на факти.

Бретон заяви, че от 25 август борбата с дезинформацията ще бъде правно задължение съгласно т.нар. закон на ЕС за цифровите услуги. Новият закон предвижда, че компаниите ще трябва да следят платформите си за вредно съдържание като дезинформация и да въведат протоколи за блокиране на разпространението на опасни материали. Дружествата също така ще трябва да увеличат прозрачността по отношение на взаимодействието с потребителите и да опростят споразуменията с потребителите.

"Нашите екипи ще бъдат подготвени за прилагане на законодателството", написа Бретон.

"Туитър" и други платформи за социални медии, включително "ТикТок" (TikTok), "Мета" (Meta) и "Гугъл" (Google), подписаха доброволния кодекс през 2018 година.

През февруари Комисията публикува доклади относно това как онлайн платформите прилагат кодекса. Тя отбеляза, че "Туитър" не е предоставил "конкретна информация и целеви данни", свързани с ангажиментите за прозрачност.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Третополов чучуррррр

    17 0 Отговор
    за Урсулякът, ЕК о ЕС!!!
  • 2 Баце

    16 0 Отговор
    Сега глобалистите ще вият на умряло, а до сега, който напише истината и тя не е такава каквато им харесва на тях веднага го заклеймяваша като дезинформация и си подписал споразумение, т.е. сам си сис сложил хомота, а сега ....

    Коментиран от #4, #5, #12

  • 3 Да живее

    14 0 Отговор
    Мъск застъпника за истинската свобода на словото,а не само тази която е угодна на върхушката
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Историк

    16 0 Отговор
    Тук във "Фа к ти" не е ли същото-коментари,които нито са цинични или враждебни но изразяват гледна точка различна от тази на пишещите статията моментално се трият...Изтриха ми ком.4 и 5

    Коментиран от #8

  • 7 Милен

    11 0 Отговор
    Всяка крива успоредна на партийната линия е права. И обратното, всяка информация противоречаща на официалната пропаганда е дезинформация 😂
  • 8 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Напиши го пак
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Туит

    14 0 Отговор
    напъвахме се да станем свободни, влязохме в ЕС и НАТО и какво се оказа....върнахме се в комунизма, отпреди 30 години... Свободата на словото е мираж, има само едно "правилно" мнение и всяко различно се дамгосва и се наказва ... А честито! Колкото по-рано излезем от този недъгав либерастко-фашистки съюз толкова по-добре.
  • 11 значи

    12 0 Отговор
    всяка информация и мнение противоречащо на европейската дезинформация е вредна за европейските бюрократи, които ограбват собствените си народи, оглупели от безгрижие в последните 70 години. Добре, че са хората от Източна Европа , които още помнят времето на комунизма през което за един виц можеше да отидеш на "лагер". Същите тези хора в Източна Европа виждат как робството и ограниченията полека-лека се връщат
  • 12 Ердоган

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Баце":

    Истината е, че Путлер си прави каквото си иска. А защо и аз да не мога така?
Новини по държави: