Last news in Fakti

27 Май, 2023 12:20 3 291 11

Китайски самолетоносач е преминал през Тайванския пролив

  • тайван-
  • китай-
  • тайвански пролив-
  • самолетоносач-
  • напрежение-
  • остров

Придружен от други два кораба

Китайски самолетоносач е преминал през Тайванския пролив - 1
Източник: Shutterstock

Тайванското министерство на отбраната съобщи, че китайският самолетоносач "Шандон" е преминал през Тайванския пролив, придружен от други два кораба, което допълнително нараства военното напрежение около острова, обект на претенции от страна на Китай.

Самолетоносачът "Шандон", построен през 2019 година, плаваше на север през пролива, спазвайки неофициалната граница, която разделя двете територии, заяви тайванското министерство. Тайванските военни са следили внимателно движението на корабите и са отговорили адекватно на ситуацията, посочи изявлението.

Китайското министерство на отбраната не предостави коментар по случилото се, а въоръжените сили не споменават нищо за самолетоносача на официалната си страница в социалните мрежи, пише БТА.

Това не е първият път, в който "Шандон" предизвиква напрежение в региона. Миналият месец той участва в китайските военноморски учения около Тайван, а през март миналата година премина през Тайванския пролив само няколко часа преди президентът на Китай да се срещне с американския си колега.

Китай продължава да извършва военни действия около Тайван, но с по-намален интензитет след приключването на официалните военни учения миналия месец. Тайванското правителство от своя страна настоятелно отхвърля претенциите на Китай за суверенитет върху острова и подчертава, че бъдещето на Тайван трябва да бъде решено от самите тайванци.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голямо корито

    10 33 Отговор
    Една ниско прелитаща противокорабна такета и ще последва крайцера Масква.

    Коментиран от #6, #10

  • 2 Професора

    18 11 Отговор
    Адекватно да си траят китайците от острова, че да няма после олелелее...
  • 3 Е кВо толкова ?!

    27 8 Отговор
    Те си плуват в Китайско море !
    Кръварските сом0ль0тоносочи/бъдещи коралови рифове/ като щъкат постоянно насам -натам около бреговете на суверенни държави....
  • 4 съдията Дред

    23 5 Отговор
    Кво пискат, нали краварите най често се позовават на свободата на корабоплаването.
  • 5 Рошав таралеж

    23 1 Отговор
    Е, па те са си у Китай. Даже кораба има винетка.
  • 6 Калпазанин

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Голямо корито":

    И Тайван ще иде при тати Китай, нито санкции нито бай пън ни ротшилд ще може да ги спре и този път ще бързо и без болезнено за повечето де, крсиечйите няма да могат дори да измучат за последно, и къде е написано че през този пролив могат само краварски кораби да преминават

    Коментиран от #9

  • 7 Глупак

    15 4 Отговор
    Да ви издам една тайна!:) В Тайван живеят китайци! Кьорав тайванец няма!:) Разбира се това авторката на статията не го знае! :) Не и го споделяите! Много е красива! А, и аз много си падам по жени дето смятат мъжете за глупаци!:)
  • 8 Пешо

    13 4 Отговор
    Само не разбрах как адекватно са отговорили тайванците?
    Помахали героично с Бяла кърпичка от брега.
    Какъв потрес от тази новина! И ще си минават където си поискат китайците, ама да се вдига джабала по Фащ заръка.
  • 9 Ердоган

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Калпазанин":

    Да не стате като Киев за три дня.
  • 10 зайчо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Голямо корито":

    Крайцерович, ти ли си?
  • 11 стария моряк

    5 0 Отговор
    Тайванския пролив е за корабоплаване , не е място за отглеждане на юрдечки. Не виждам какво напрежение може да създадат кораби , независимо от вида си които при преминаването си спазват всички правила и не нарушавайки неофициалната граница между Китай у Тайван !