Last news in Fakti

27 Май, 2023 20:43 37 648 78

Най-големият банков обир на 21 век: Как бе откраднато богатството на цяла една държава

  • ливан-
  • банков обир

Неизброими милиарди на вложителите, съхранявани в редица банки в много валути, и за които се предполагаше, че носят неправдоподобно щедри лихвени проценти, се оказаха изчезнали по време на финансова криза, която се разрази през 2019 г.

Кражбата на богатството на Ливан е, може би, банковият обир на 21 век. Дългогодишният управител на Banque du Liban, Риад Саламе, се превърна във фокус на международен натиск за поемане на отговорност, което доведе до разочарование от отказа му и като цяло на ливанските институции да сътрудничат на западните разследвания, съобщи Блумбърг България.

Неизброими милиарди на вложителите, съхранявани в редица банки в много валути, и за които се предполагаше, че носят неправдоподобно щедри лихвени проценти, се оказаха изчезнали по време на финансова криза, която се разрази през 2019 г. BDL е централната банка на Ливан, контролира лирата и регулира търговските банки, които някога бяха основата на икономиката.

Оттогава ливанската лира е загубила повече от 90% от стойността си и повечето вложители все още нямат достъп до спестяванията си. Позволени са им малки месечни тегления, почти винаги под формата на ненадеждни лири, независимо от посочената валутна деноминация на техните депозити. Обикновените хора многократно са били принуждавани да организират зле планирани въоръжени грабежи срещу банки, за да финансират спешни медицински случаи и други кризи.

Никой не знае колко пари са изнесени от страната в продължение на десетилетия на системен грабеж, докато илюзията за платежоспособност се поддържаше от структура на Понци, използваща по-нови депозити, за да подкрепя по-старите. Но националното богатство беше унищожено. Средните класи, които могат, масово напускат. Тези, които не могат да избягат, са доведени до бедност, а работническата класа до дивашко безпаричие.

Подобно на всички други масивни престъпления, извършени в Ливан през последните десетилетия – включително убийството на бившия министър-председател Рафик Харири през 2005 г. и опустошителната експлозия в пристанището на Бейрут през 2020 г., която превърна голяма част от столицата в тлеещи руини – не са положени реални усилия за разследване или задържане на някого отговорен. Но де факто прикриването на тази финансова злоупотреба поражда особени проблеми поради ефекта на вълната върху икономиката като цяло.

Ливан се нуждае от спасяване от международната общност, особено от банките и инвеститорите, които следват примера на Международния валутен фонд и Световната банка, които трябва да бъдат начело на спасяването. Но въпреки че има всички основания развитите страни да искат да помогнат за спасяването на Ливан, никой не иска да хвърля добри пари след лоши. Ще трябват реформи, а преди това и отчет колко точно е откраднато и от кого.

Това поставя Саламе на мушката. Най-малко шест европейски държави активно разследват обира. Франция, която има дълбоки исторически и колониални връзки с Ливан, издаде заповед за арест за него този месец, когато той не се появи на съдебно изслушване. Същото направи и Германия, която официално поиска от Интерпол да го арестува. И все пак Ливан не екстрадира свои граждани и по-рано този месец съдия освободи Саламе от ареста в очакване на по-нататъшно разследване.

Саламе, който остава на висшия си пост в банката, не е обвинен само в участие в кражба на стойност 300 милиона долара за себе си. Твърди се, че той е ръководил регулаторните и институционалните механизми, които са позволили на богати ливански институции и лица тайно да изнесат милиарди извън страната. Дори терористичната група Хизбула, която е алергична към всеки намек за икономическа - да не говорим за институционална или политическа - реформа, каза, че той трябва да подаде оставка. Той каза, че възнамерява да се оттегли, когато мандатът му изтече през юли.

Предполага се, че Саламе е разследван от ливанските власти, които казват, че са конфискували паспорта му и са му забранили да пътува. Но това удобно го предпазва от истински контрол в други страни, нещо, което със сигурност няма да получи у дома. Нарастващият натиск върху ливанската държава да свърши по-убедителна работа като поне да се преструва, че разследва десетилетията на невъобразими кражби, е съчетана с още една криза около избора на нов президент.

Джебран Басил, зет на отиващия си президент Мишел Аун и обект на значителни корупционни санкции от страна на САЩ, страстно иска да наследи своя тъст. Съобщава се, че Франция е предложила компромис: ако Басил подкрепи кандидатурата на главния си съперник Слейман Франгие, ще му бъде разрешено да избере новия управител на Banque du Liban, който да наследи Саламе. Но не изглежда, че Басил е готов да се оттегли.

Във всеки случай споразумение в тази насока би представлявало среща на умовете между ливанските политически елити, за да се избегне каквото и да е истинско разследване на това умопомрачително престъпление. Те не биха искали Саламе да разкаже какво знае.

Уловката 22 за ливанските силови центрове е, че да се признае, че къщата от карти на Banque du Liban се срина заедно с икономиката, би било признание за дълбоката корупция, в която всички те са замесени. Но без известна отчетност няма да има международно спасяване и те могат да продължат да господстват над едно все по-кухо, унищожено общество.

Уловката 22 за Запада и международната общност е, че Ливан си остава стратегически и политически важен и заслужава да бъде спасен. И все пак няма истинска причина да се смята, че ливанската политическа класа е способна да обмисли, камо ли да предприеме необходимите разследвания и реформи, като се започне с одит на банката.

Ливан ще трябва да бъде спасен, не точно от себе си, а от обединен фронт между неговите политически доминиращи фракции. Точно сега е трудно да си представим откъде започва това.

( Авторът Хюсеин Ибиш е старши изследовател в The Arab Gulf States Institute във Вашингтон.)


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    137 8 Отговор
    За България ли става дума?

    Коментиран от #31

  • 2 1996

    70 30 Отговор
    Жан Виденов

    Коментиран от #50

  • 3 Голата истина

    137 34 Отговор
    В момента европа и сащ откраднаха милиарди от Русия
  • 4 Даааа

    110 7 Отговор
    Ливанския Пеевски .
  • 5 Чичо Дончо каза

    86 13 Отговор
    Капитализъм сър !
  • 6 Калпазанин

    82 6 Отговор
    Тая статия ми подейства като загрявка, и у нас имахме подобен случай и виновни все още няма, най добре вземеш ли си заплатаката и под дюшека, после банкерите дето живеят от лихви да го @@@@,и защо ли толкова банки почнаха да фалират аджеба да не е заради таван на дълга в обора, воаля ей ви идея от къде краварите ще си върнат малко пари дето се вика, а обикновените хора пак роби
  • 7 Урюрвкос

    68 9 Отговор
    не е кражба ако платиш реални пари за фърчила на хартия дори трябва още толкова да платиш и два пъти отгоре. Сам си вадил парите от джоба сам си си виновен.
  • 8 Запознат

    98 3 Отговор
    Ние този път на грабежа го минаваме на всяка година считано от 1985 до ден днешен ...пирамиди, банки , имоти, ктб, газопрповоди, магистрали , мафия ,мутри,прсе, каска...
  • 9 ХАХАХА

    86 2 Отговор
    С тази препечатана статия какво искат да ни кажат,че има и по големи шарлатани от нашите ли и да благодарим на бога ,че още не сме Ливан на Балканите?
  • 10 Ултра къса памет!

    52 70 Отговор
    Руснаците отмъкнаха всичкото злато на България от БНБ през 1944г!

    Коментиран от #22

  • 11 ИзбираТела

    27 55 Отговор
    "Оттогава ливанската лира е загубила повече от 90% от стойността си"
    Тук братушките с помоща на местните си проксита и благодарение на това че левчетата се печатеха в Москва, както и че премахнаха удобно златното обезпечение на лева малко преди това, откраднаха трилиони, казано на езика на статията - лева загуби повече от 99,9% от стойността си и то за година и нещо.

    Коментиран от #46

  • 12 България имаше злато щото

    49 20 Отговор
    Германия беше окупирала Европа ако руснаците не го бяха взели щяхме да плащаме репарации в злато и обоза щеше да отиде в страните победителки от Европа

    Коментиран от #63, #71

  • 13 РЕАЛИСТ

    90 24 Отговор
    Най -големият банков обир на 21 век се извършва в момента. Страните от Г-7 откраднаха 300 милиарда долара от банковите сметки на Русия. Пладнешки грабеж. Заслужават си Сармата.

    Коментиран от #18, #60

  • 14 Ограбената България

    103 2 Отговор
    По-ограбена и постоянно грабена държава от нашата няма. Както няма по-заспал и по-пасивен народ от нашия.
  • 15 Ултра къса памет!

    38 15 Отговор
    Пристанището го гръмнаха израелците защото там беше пълно с взривни вещества дошли от България!
    Всичко това можеше да попадне в терористичната групировка Хизбулла!

    Коментиран от #33

  • 16 Лазо

    82 1 Отговор
    И аз помислих, че става въпрос за България. Но за това, което стана тук, никой не пише. Пито-платено. И не Жан Виденов е основния виновник. Той опра парцала.
  • 17 Qлче

    60 5 Отговор
    И за КТБ можете да напишете същото, и за Виденов и костоф.
  • 18 Запознат

    84 10 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    Те и от малка България откраднаха 3 милиарда само за самолети а да не говорим за златото или тока от Мариците, от Афганистан отраднаха 48 милиарда. Златото на Садам и Кадафи се изпари на някъде отделно петрола както и петрола на Сирия. Това са големите крадци а не някакъв банкер в Ливан.

    Коментиран от #24, #65

  • 19 Анонимен

    44 8 Отговор
    Питайте Боко Тиквата за ливанските банки
  • 20 Сега сме в Европа и ще

    31 8 Отговор
    Бачкаме ангария за репарациите от ньойския мирен договор и за репарациите след 2СВ щото царство България няма мирен договор с САЩ и ВБ и СССР

    Коментиран от #68

  • 21 Анонимен

    58 10 Отговор
    Най големия обир е от страна на краваристстан Обират всички до които се докопат в името (вимето) на демокрацията
  • 22 Антитрол

    91 18 Отговор

    До коментар #10 от "Ултра къса памет!":

    А американците отмъкнаха всичкото злато на България от БНБ след 1989г което се води 40 тона (знаеш ли къде е сега). Отделно от мините в Челопеч са отмъкнали над 100 тона. Отделно платихме за несъществуващи самолети равностойността на 46 тона злато.

    Обаче това не го виждате - руснаците са виновни.

    Коментиран от #36, #37

  • 23 Леля Гошо

    55 2 Отговор
    Познавам ги добре. Имам приятели ливанци. Манталитетът им е горе долу като нашия. Но, по принцип, ливанец копач няма. Всичките гледат да са мазни търговци и посредници с нюх за незаконните врътки

    Коментиран от #26

  • 24 РЕАЛИСТ

    56 6 Отговор

    До коментар #18 от "Запознат":

    Ами те ако не крадяха, щяха ли да имат това благоденствие. Пътувах с туристическо корабче по Темза и гидът показа монумент на Нефертити. Изправи се един египтянин и рече" Ама ние никога не сме ви го давали, вие сте го откраднали" Настъпи мълчание.

    Коментиран от #32

  • 25 Няма

    58 7 Отговор
    По-големи обирджии от федералния резерв. В момента дължат на света 32 трилиона долара.
  • 26 Запознат

    39 1 Отговор

    До коментар #23 от "Леля Гошо":

    Познаваш ливанци живеещи в България така че не прави заключения за всички ливанци. Как ти се връзва "мазни търговци и посредници с нюх за незаконните врътки" да се бият толкова години срещу евреите. А тия които са в България се запитай защо са тук.

    Коментиран от #41, #52, #69

  • 27 Читател

    23 0 Отговор
    Този въпрос от заглавието го задайте на трите прасета и техния ментор те знаят отговора.
  • 28 Яяяяяя

    40 8 Отговор
    По голям обирджия от Баце нема!
  • 29 Гешо Цацата

    40 8 Отговор
    Кюлчетата и пачките на БОКо в ливанските банки откраднати ли са?! Щото Гешо цацата прекрати разследването за кюлчетата и пачките - може би защото вече ги няма и не могат да се използват кат веществени доказателства?!

    Коментиран от #35

  • 30 Толупий

    34 4 Отговор
    И мойте парички дето ги закарах там с авиоотряд 28 изгореха там, а толкова труд положих докато ги измъкна от КТБ, ама и тия от асфалт ми стигат.
  • 31 Българин

    41 5 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    В България няма град, който дори малко да се доближа а до Бейрут. Изключително красив град, перлата на средиземноморието, бил по-популярен от Монако навремето

    Коментиран от #57

  • 32 Запознат

    45 5 Отговор

    До коментар #24 от "РЕАЛИСТ":

    Но директните кражби са по малкото перо от кражбите - по голямото перо са нелоялните търговски практики както при нас ни принудиха да се откажем от Грипените и да платим двойно за несъществуващи самолети, прецакаха французите с подводниците, Хуавей с 5G, Европа с газа и петрола, принудиха ни администрацията да ползва Уиндоус а не Линукс и това са хиляди такива със всички държави по света но най-голямата е принуждават света да ползва долара като разменна валута.

    Та за това са "богати" американците а не защото са много високотехнологични както е според опорките на соросоидите.

    Коментиран от #58

  • 33 Ливанец

    33 7 Отговор

    До коментар #15 от "Ултра къса памет!":

    И защо според такива като теб Хизбула е "терористична групировка" а Азов, Десен сектор и Кракен са борци срещу окупаторите.
  • 34 Йосариян

    30 2 Отговор
    Уловката 22 всъщност е Параграф 22. Преводач и редактори да си ядат ушите! :)
  • 35 Месинг ксерокс евро и

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Гешо Цацата":

    Пластмасов пищов извън кутия за оръжие
    По тези факти има казус за решаване
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Анонимен

    37 3 Отговор

    До коментар #22 от "Антитрол":

    Германия си поиска златото от САЩ преди десетина петнадесет години до колкото си спомням но се оказа че ще им го върнат на кукуво лято Злите езици говорят че освен за обезпечение на германската марка се е използвало и за обезпечение на долара и заради това не искат да го върнат

    Коментиран от #42

  • 38 Георги Илиев Митев

    21 4 Отговор
    Банка ДСК също има нужда някой да я обере .
  • 39 чекмеджан

    35 0 Отговор
    Тази статия все едно е писана за България и КТБ.
  • 40 така ли

    37 0 Отговор
    на Ванка -църния и дъртия Вълчев са първите! Цапнаха парите на народа!После продадаха заводи,фабрики и др.Апаш,до апаши гравиха и направиха Банки -вече тяхни !?Вълците ще пазят Стадото! На капак другия Черния-измети банката и избага! И така нататък....
  • 41 Леля Гошо

    2 7 Отговор

    До коментар #26 от "Запознат":

    И кой ти казА че живея в БГ и приятелите ми също живеят там?
  • 42 оня с коня

    8 22 Отговор

    До коментар #37 от "Анонимен":

    Е как Германското Злато в Америка ще се използва за обезпечаване на Долара,след като ТОЧНО ТАКИВА като тебе непрекъснато лаят че Доларът няма златно покритие и е само Хартия за тапети?

    Коментиран от #55, #75

  • 43 Васко Кеца

    25 2 Отговор
    Най-големия банков обир беше на КТБ - не си измисляйте моля ! ! !
  • 44 Локо-Сф

    17 4 Отговор
    Още една прекрасна новина с мотив всичкият народ да се вдигне и изхвърли всичко привнесени от фащ и СССР в живота ни.
  • 45 Гого

    23 1 Отговор
    Всичко е ясно. Само дето не е ясно към коя държава са изнесени милиардите. Как така транзакциите не са оставили следи? Или следите водят към страни отвъд океана, които са си блажнали от Ливанските милиарди и сега дискретно мълчат. А Франция и Германия се правят на ощипани лисици и се въртят. Ами проследете транзакциите господа, посоките на полетите изнесли културните ценности и ще намерите пресечните точки. Ако искате разбира се.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 санчо

    14 0 Отговор
    Най-големия банков обир беше га ни обираха по спирките с тука има - тука нема и банка антинари през 90-те!

    Коментиран от #51

  • 49 това ни чака и нас

    5 2 Отговор
    Това ни чака
  • 50 хххх

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "1996":

    Фалит на България през 96 не е имало.
  • 51 Банка Антинари

    8 0 Отговор

    До коментар #48 от "санчо":

    Черепа я измисли! Сега е в Дубай!
  • 52 Давид

    4 9 Отговор

    До коментар #26 от "Запознат":

    И как се бият "толкова години?)) Прочети за войната срещу Израел, едно малко чудо на израелския военен гений, който разгроми обединените арабски сили за няколко дена , давайки образцов пример.

    Коментиран от #77

  • 53 Тома

    13 1 Отговор
    А на бате бойко дали са му откраднали милиардите в арабските банки защото ходи като черен облак
  • 54 Сульо

    10 1 Отговор
    Бе тука златото и сребото даже - 30 тона се изпариха а 1-ва Частна Банда и другите завлякоха Ливан и половина. Тия де им тече нефт между краката ревнали за жълти стотинки!
  • 55 Трол

    11 0 Отговор

    До коментар #42 от "оня с коня":

    Сложно е да се обясни на посредствен човек! След ВСВ Бретънуудското споразумение определя всички валути да се конвертират в долари. Така той става световна резервна валута. Неговата стойност се фиксира на 35 долара за тройунция злато. Така световната финансова система продължава да функционира в условията на златен стандарт, но индиректно чрез долара. След ВСВ САЩ държат 75% от световният златен резерв. През 1971г. САЩ отменят златния стандарт и се преминава към т.н. фиатни пари, но връзката на долара със златото остава. Пада ли курса на долара се вдига цената на златото и обратно. При финансови кризи и икономически сътресения златото продължава да се използва в качеството на актив срещу нестабилност. Иначе информация от преди няколко години, когато Германия поиска да си върне златото-"Неотдавна Германия реши да си върне златото, което се пазеже в САЩ, но американският Федерален резерв заяви, че това е невъзможно, защото операцията щяла да се проточи до 2020 г. "
  • 56 Констатираща

    7 2 Отговор
    Явно Ливан е много апетитна територия за външната колониализираща общност и сега и на нея трябва да се сложи "ръка", за да може да се източва. Кризата може да има връзка с това, както и желанието уж, за разследване отвън, но всеки лесно не се хваща на "въдицата", затова ще е доста изнервящо за общността, която се опитва да владее икономиката на света.

    Коментиран от #66

  • 57 Констатираща

    15 1 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Така става когато колониализаторите набележат и "сложат ръка" на някоя просперираща държава. Първо започват да работят чрез "мършата в стадото", защото във всички държави я има, после създават икономическа и политическа криза, безредицини накрая се "намесват" за помирение и "създаване на ред", за да могат явно и ненаказано да я източват.
  • 58 Бачо Киро

    14 0 Отговор

    До коментар #32 от "Запознат":

    Това е и главната роля на американската армия - да прави път и да гарантира американската външна политика да получава каквото трябва. Доктрините на армията на САЩ са точно това. Никой не изразходва стотици милиарди долари на година за да помага на козари и камилари ....
  • 59 Асен

    8 1 Отговор
    Аз помислих,че става дума за КТБ
  • 60 Констатираща

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    Тя затова беше предизвикана войната между Русия и Украйна, за да може да се ограби Русия, уж законно, чрез наложените санкции, а тя не трябваше да се хваща на въдицата, но явно не е имала друг избор, а може да има и по-стратегически план, който тепърва ще се види.
  • 61 Българин

    5 2 Отговор
    Нашите крадси живейат Дубай и Сърбия и много други държави има Интерпол полиция Прокуратура и никой нищо не може да им направи народа блее и гледа как го обират
  • 62 Реалист

    8 0 Отговор
    КТБ, е кражбата на века и невзетите данъци от големите фирми над 10 милиарда...и продължават да ограбват
  • 63 Мхм

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "България имаше злато щото":

    Я пак, до почти 80г. плащаме репарации на Гърция. Бяхме победена страна и въпреки всичко Русия наливаше евтини ресурси в нас и в цяла източна Европа. Така, че 50/50. Въпросът е като минахме на другия лагер какъв ни е келепира за тия 30г.
  • 64 тиквенсониада

    2 1 Отговор
    И там ли са ходили да шетат ББ и Шайката му ? Виж ти !
  • 65 Ха така

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Запознат":

    И аз отдавна казвам че няма по добри и хуманни от руските разбойници.Нали е така червени кратуни.За това всички в ссср и сега русия живеят богато

    Коментиран от #76

  • 66 Ха така

    5 1 Отговор

    До коментар #56 от "Констатираща":

    Знаеш ли че ливан са го наричали швейцария на близкия изток когато е бил френски протекторат.Идват ислямските фанатици на хизбула и ето какво стана
  • 67 Помнещ

    11 0 Отговор
    Мисля, че пръст в тая работа се подава от дългата ръка на МОСАТ.
    Но защо не пишете за още по-големият обир, който къде, къде е по-голям и по-нагъл и безочлив от този?
    Обирът на Ирак, извършен от световните терористи- ФАЩ !
  • 68 Съдията Дред

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сега сме в Европа и ще":

    Що за простотия, имаше репарации и ги платихме.
  • 69 Ха така

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Запознат":

    Кажи защо руснаците са с нисък стандарт след като разполагат с много природни ресурси.И какво донесе болшевишката идеология на света след като руснаците я бяха разнесли.Има ли някъде по света компартия да е дошла на власт с демократични избори.Даже и тук всеки знае кой и как ни натресе бкп през 1944гЗа това един доктор от чили е спасил страната си от тази агресивна червена чума с помоща на скалпел

    Коментиран от #70

  • 70 ОТГОРЯМ ВИ.

    6 0 Отговор

    До коментар #69 от "Ха така":

    ИМАТ НИСЪК СТАНДАРТ НО И СМЕШНО НИСЪК КАКТО ВЪТРЕШЕН ТАКА И ВЪНШЕН ДЪЛГ ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС И ВСИЧКИ ЕКСПЛОАТАТОРСКИ ДЕМОПРЕЦАКВАЩИ ДЕМОКРАЦИИ..... С ДЪЛГОВЕ С ТОЛКОЗ ЦИФРИ ЧИ НИ МОЙШ ГИ ИЗРЕЧЕ.
  • 71 Чеги Набара

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "България имаше злато щото":

    Ти чу ли се какво каза,или прочете ли това го. но,което си написал...
  • 72 Чеги Набара

    0 0 Отговор
    Какво значи да са обирджии,това са кредити,по тях се плащат лихви,не са им дадени за този дето клати клоните...
  • 73 коча

    1 0 Отговор
    То тука целта държава изнесоха и никои нищо не знае вие за неква банка ми ревете
  • 74 Чеги Набара

    0 0 Отговор
    Читанката е до номер 25
  • 75 Много

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "оня с коня":

    Ама много си п...т . Сигурно си от тези дето тези дни знаят да броят до 12.
  • 76 Ти пък

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Ха така":

    Много богато живееш , освен да си тиква , тук почвата им понася .
  • 77 Да бе да

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Давид":

    За това 50години служат и жените в армията и за някакъв купол постоянно става въпрос . Сирените са ежедневие
    Бункери на всеки ъгъл .
  • 78 Шоп

    0 0 Отговор
    Това ни чака, ако не влезнем в еврозоната