Last news in Fakti

28 Май, 2023 05:54 1 738 15

Турция избира президент на балотаж

  • турция-
  • избори-
  • втори тур-
  • гласуване-
  • реджеп тайип ердоган-
  • кемал кълъчдароглу

До втория тур достигнаха сегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и представителят на опозицията Кемал Кълъчдароглу

Турция избира президент на балотаж - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Турция ще се състои вторият тур от президентските избори. Оспорваната битка за президентския пост ще се води между сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на Републиканския алианс, и Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозиционния Национален алианс.

На първия тур от президентските избори на 14 май по-малко от половин процент не достигна на действащия държавен глава да спечели. За победа на изборите бе необходимо кандидатът да събере 50 процента плюс един глас.

Повече от 64 милиона турци имат право да гласуват на днешния втори тур от изборите за държавен глава в 192 000 избирателни секции в страната.

В чужбина има регистрирани 3,4 млн. избиратели, които са гласували между 20 и 24 май.

Избирателните секции в Турция отварят в 8 ч. сутринта и затварят в 17 ч. на 28 май.

Продажбата на алкохол е забранена в деня на изборите.

Избирателната активност в Турция обикновено е висока. На 14 май, когато се състоя първият тур на президентските избори, както и парламентарните избори, общата избирателна активност бе 87,04 процента.

Съгласно изборните правила новините, прогнозите и коментарите за вота са забранени до 18:00 ч.

Резултатите от гласуването вероятно ще бъдат обявени по-рано, отколкото на 14 май.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 4 Отговор
    Кемал Калъча обеща на турците ако спечели да изгони 10 млн сирийци в посока към България и Европа.Дано спечели Ердоган.Той поне удържа бежанците.

    Коментиран от #6, #11

  • 2 турция ТРЯБВА ДА НАПРАВИ ЕДНО АЛА БАЛА

    11 1 Отговор
    И ДА СИ РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ , КАКТО СТАВА ТУК В БЪЛГАРСКАТА КОЧИНА !
  • 3 ЕТО КАК ТРЯБВА ДА СЕ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ

    24 2 Отговор
    Сойлу: Ще смятам за предатели всички, които водят проамериканска политика в Турция
    Турският министър на вътрешните работи, Сюлейман Сойлу, заяви, че ще счита за предатели всички, които подкрепят политика в защита на американските интереси ...

    Коментиран от #4

  • 4 Кокорчо 🌈🌈🌈

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "ЕТО КАК ТРЯБВА ДА СЕ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ":

    Яж му ,, курбана,,
  • 5 Констатираща

    14 1 Отговор
    БРАВО!👏 В Турция законите винаги са превъзходни. Не трябва да се излъчват междинни подвеждащи резултати, както и социални проучвания преди изборите, които не винаги са достоверни и определено защитават губещите позиции.
    Турците винаги са били разумни и неподкупни, както и много единни, дано и сега да е така!
  • 6 Българските турци

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Обещава човекът колко му е ?!...Нали ще спечели гласове ... а след туй кукловодите му, едва ли ще му позволят да юрка сирийци , защото знаят, че подгони ли ги...никой няма да тръгне към Сирия !!!...Българи бъдете готови за Сирийски потоп ако загуби Ердоган !!!...
  • 7 УЧЕТЕ СЕ ОТ ТУРЦИЯ И НЕ ПИТАЙТЕ ОНОВА

    5 0 Отговор
    ПОСОЛСТВО НИТО ПРЕДИШНОТО ! ЗА ЦЕЛТА НАУЧЕТЕ СТИХОТВОРЕНИЕТО ,,ЗДРАВСТВУЙТЕ БРАТУШКИ " И НЕ ГО ПРИЛАГАЙТЕ ДОСЛОВНО , А КОЛКОТО ЗА ДОБРИЯ ТОН !
  • 8 Сойлу:

    8 0 Отговор
    Ще смятам за предатели всички, които водят проамериканска политика в Турция ------------ ЕТО КАК И ЗАЩО ЕРДОГАН ЩЕ СПЕЧЕЛИ ВСИЧКИ ИЗБОРИ ДОРИ И В САЩ !
  • 9 Мунзафер

    6 2 Отговор
    Давай Ердо,давай аби,маччччкай с0р0снята.
  • 10 Гост

    6 1 Отговор
    ЕрдоАн ще дръпне пак с 5,6 процента пред Калъча!

    Коментиран от #12

  • 11 12345

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кълъча с тези лъжи до никъде няма да стигне . Къде са тези 10 милиона сирийци ? Сирийците в Турция са около 3 милиона , а след това вече са други от други националности ама те са по малко .
    Само като погледнеш след 2010 популацията на Сирия 4 милиона ги няма и след това като погледнеш няма няма голяма промяна в самата популация .Явно Кълъча ги изкара някъде от задния си джоб допълнително , което е нормално, щото торбата му с лъжи не се изчерпва. Също като е американска пионка няма да ги изпрати в Европа , а пък в Сирия вече как ще го направи не знам . Къде ще отидат в Сирия , като там гъмжи от терористи и има цивилна война ? В момента който реши нещо такова в Турция ще стане голям мишмаш по улиците , което подсказва колко глупави подходи има.
  • 12 Нормална практика

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Той винаги почва със минимум 70%.преднина даже още преди отварянето на урните.добре, че има някоя друга медия та ги отразява нещата по другояче. Всъщност Турския ЦИК все още не е разгласила официалните резултати от първи тур, тъй като в над 30000 секции резултатите са оспорвани и подлежат на ново преброяване. Както и ситуацията със близо 1,9 милиона пришълци също гласували за ердоган под строй и са се телепортирали някъде в бездънната вселена-точно от където са и дошли.
  • 13 Ще се случи следното

    1 5 Отговор
    Ще провъзгласят изценирана победа някъде между 51-53 процента в полза ердоган и в течение на времето ще се опитат да ги нагодят до толкова. Тъй като резултатите ще бъдат оспорвани дълго време.
  • 14 Калпазанин

    5 1 Отговор
    Аз още се чудя как може да има толкова много баламурници, да гласуват за оня палячо кълъч ли @@@ибойчо

    Коментиран от #15

  • 15 Хабсолютно

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Калпазанин":

    И той така се чуди,до колко ли може да е пропаднал човек, че да подкрепя шайка разбойници, които успешно унищожиха държавата. В случая турция. Мнението ми не се отнася за братята римляни и турчеещи помачета- там е ясна.
Новини по държави: