Last news in Fakti

29 Май, 2023 05:50 1 579 10

Пхенян предупреди Токио: Изстрелваме сателит

  • северна корея-
  • япония-
  • сателит

Япония призова Северна Корея да се въздържа от изстрелвания

Пхенян предупреди Токио: Изстрелваме сателит - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея е уведомила Япония за плановете си да изстреля сателит между 31 май и 11 юни, предаде Ройтерс. Информацията е съобщил японски правителствен представител, цитиран от Японската радиотелевизионна корпорация (NHK).

„Настоятелно призоваваме Северна Корея да се въздържа от изстрелвания, като си сътрудничи със заинтересованите страни като САЩ и Южна Корея“, заявиха днес от кабинета на японския премиер в съобщение, публикувано в Туитър.

В съобщението се казва, че кабинетът на премиера на Япония ще направи всичко по силите си, за да събере и анализира информация от евентуалното изстрелване на севернокорейския сателит.

Японската агенция „Киодо“ разпространи същата информация, като се позовава на японската брегова охрана.

По-рано през този месец според съобщение на агенция КЦНА севернокорейският лидер Ким Чен-ун инспектира военна инсталация за сателити. Според държавната информационна агенция на Северна Корея той е одобрил следващите стъпки на временната комисия за подготовка за изстрелване на сателити. Пхенян вече обяви, че е завършил работата си по първия си шпионски сателит.

Според анализатори военният сателит е част от усилията на Северна Корея да развие технологиите си за наблюдение, включително с дронове, и да засили способностите си да нанася удари по цели в случай на конфликт.

През последните месеци Северна Корея направи серия тестове на ракети и друго въоръжение, включително на нова междуконтинентална балистична ракета.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    28 2 Отговор
    "заинтересованите страни като САЩ и Южна Корея..." - Краварите пак са тук,
    те имат интереси по целия свят... тяхната мадър крадлива...

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Механик

    16 1 Отговор
    Много мъка се събра за САЩ и пуделите му. Много мъка. Много и яка!
  • 4 Явно

    18 0 Отговор
    Всичко на тая планета трябва да се случва след консултация със световниа стражар, иначе ставаш от лошите
  • 5 Бгг

    22 1 Отговор
    Пък пропагандата казва , че били изостанали. Те сателити правят и изстрелват - колко и кои европейски страни го могат това ???

    Коментиран от #9

  • 6 Само питам

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    А Зеленски още ли не е ударил санкции за 100 год.напред на Кимчо?

    Коментиран от #7

  • 7 Хихи

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Зеленски сега заплашва Иран заради дроновете, после ще дойде рен и на корейците
  • 8 Госあ

    3 1 Отговор
    Когато (ако) изчистят простолюдието от управлението, японците имат по голям шанс за разбирателство със Северна Корея, отколкото с Южна.
  • 9 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бгг":

    Те правят и подводници и балистични ядрени ракети. Па нека са изостанали. Голяма част от европейското простолюдие мислят и Китай за много изостанали 😂 Сериозно !
  • 10 Готин американец или простоКиро

    4 0 Отговор
    Браво на хората . ...а с политическия чадър от Евроатлантите ..какво станахме ние ...фермери и масажисти ...аре бягайте другаде да си правите роби ..
Новини по държави: