Last news in Fakti

30 Май, 2023 13:37 988 8

Вучич разговаря с посланиците на няколко западни държави

  • вучич-
  • сърбия-
  • белград-
  • северно косово-
  • насилие-
  • напражение-
  • полиция

Той изрази пред тях загрижеността си от "едностранните действия на Прищина, които водят до насилие над сръбската общност"

Вучич разговаря с посланиците на няколко западни държави - 1
Източник: БГНЕС

Днес сръбският президент, Александър Вучич, се срещна с посланиците на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия в Белград и изрази пред тях загрижеността си от "едностранните действия на Прищина, които водят до насилие над сръбската общност и намаляват трайния мир и стабилност в региона", според информацията на агенция "Танюг".

В своя профил в Instagram Вучич написа: "Подчертах, че едностранните действия на Прищина водят до насилие над сръбската общност, което ни отдалечава от трайния мир и стабилност в региона".

Вчера граждани от предимно сръбските общини Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово протестираха пред сградите на общините, където бяха избрани албански кметове след бойкотиралите от сръбската общност избори. Протестиращите влезоха в сблъсъци с полицията в Звечан. Около 30 военни от Косовските сили за сигурност бяха ранени, както и около 50 протестиращи сръби.

"Спешното отстраняване на фалшивите кметове и на представителите на така наречените специални сили на косовската полиция са необходими за запазване на мира в Косово", добави Вучич.

Съгласно съобщение от пресслужбата на президента, Вучич поиска от международната общност да реагира "остро, ясно и без двусмисленост" на политиката на институциите в Прищина и да защити сръбското население от нарастващия натиск и насилие.

Сърбите, които са в мнозинство в северната част на Косово, не признават независимостта на Косово, обявена през 2008 г., и продължават да виждат Белград като своя столица., предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    10 5 Отговор
    Споко, пак ще са сърбите виновни. Преди 24 години те бяха виновни (според западните ни партньори), сега пак те са виновни, защото защитават правата си. Нищо, че вече Косово се води отделна държава и се управлява от албанци. Запада ще покаже отново двуличието си.
  • 2 да питам

    8 10 Отговор
    Кога ше пуснете некоя снимка на Вучин и Путич в цял ръст ?!🤭😁
  • 3 Съвет

    7 4 Отговор
    Ой сръбскио брат со жуките..вземи прибери малко руснаци там че пак ще стоите без ток
  • 4 Няма по-лъжливо племе от сърбите!

    8 6 Отговор
    По време на Междусъюзническата война от 1913г. те заедно с гърците така нагло и арогантно лъгаха света и изкараха Българите за най-големите варвари на света.Това е минало, но такива са ФАКТИТЕ и не бива да се забравят!Впоследствие се разбра за лъжите им, имаше Карнегиева анкета и т.н., но злото беше сторено и сега не трябва да се вярва само и единствено на сърбите.Те както винаги са "кротки овчици", а останалите на Балканите и особено Българите искат да ги изядат!
  • 5 Малко са бавни

    6 6 Отговор
    Те не отишли да гласуват, пък после се оплакват от резултата. Същата работа и у нас.
  • 6 байХЪ

    7 2 Отговор
    Краварите запалиха поредната война
  • 7 връти връти

    2 1 Отговор
    Сърбето върти балалайката наляво и надясно
  • 8 Така така

    2 1 Отговор
    Пращай танковете и това е
Новини по държави: