Last news in Fakti

30 Май, 2023 14:00 1 103 9

Какво цели неочакваното свикване от Педро Санчес на предсрочни избори в Испания

  • испания-
  • избори-
  • испанския премиер-
  • педро санчес-
  • предсрочни парламентарни избори

Шокиращото свикване от испанския премиер на предсрочни избори има за цел да внесе ред в разделената управляваща коалиция

Свикването от испанския премиер Педро Санчес на предсрочни парламентарни избори развали коалицията, който той беше създал с крайнолявата партия "Унидас подемос" ("Обединени ние можем"), като вся разделение с роденото от активизъм на местно ниво движение, чиито изборни резултати са на рекордно ниско равнище.

Вчера Санчес измести напред във времето за 23 юли изборите, които се очакваше да бъдат произведени през декември, след като подкрепата за консервативната Народна партия (НП) и крайнодясното движение "Вокс" се увеличи значително на местните и регионални избори ден по-рано.

Испанската социалистическа работническа партия на Санчес (ИСРП) от 2019 г. управлява на централно равнище в правителство на малцинството заедно с "Унидас подемос", но вътрешните спорове между коалиционните партньори все повече доминират в заглавията в печата. Ръководството на крайнолявата партия също така има отделна вражда с вицепремиерката Йоланда Диас, която създаде свое собствено политическо движение – "Сумар".

Ернесто Паскуал, политически изследовател и професор в Отворения университет на Каталуния в Барселона, заяви, че премиерът иска да покаже ясно на лошо представящите се, скарани групи вляво от собствената му партия кой има капацитета и ще управлява страната.

"Педро Санчес се нуждае от блок вляво от него, който е обединен. Така че това, което той прави, е да пречи на "Заедно можем" и "Сумар" да продължат враждата си", каза Паскуал. "Той им казва, вижте, това са изборните резултати. Или ще се обедините, или ще се случи катастрофа".

Въпреки че общият дял на гласовете на социалистите като цяло се запази стабилен на местните и регионални избори, изключително лошото представяне на "Заедно можем" в цялата страна постави под въпрос дали коалицията може да продължи мандата си.

"Възможно е Педро Санчес да вижда в резултатите необходимост да развали настоящето правителство, надявайки се, че партията все още има достатъчно влияние в краткосрочен план, за да спечели парламентарните избори", каза Нагоре Калво Мендисабал, старши преподавател по испански и европейски изследвания в Кралския колеж в Лондон.

Неделя беляза най-ниската точка за изборното представяне на "Унидас подемос", откакто партията спечели първите си гласове на изборите за Европейски парламент през 2014 година.

Партията бе основана от испанския предшественик на протестното движение "Окупирай" и първоначално беше ръководена от университетския преподавател Пабло Иглесиас. Противопоставяйки се на политиката на строги икономии, наложена от последиците от финансовата криза от 2008 г., "Унидас подемос" обеща политика, вдъхновена от активизъм на гражданско ниво, и се превърна в национална сила.

След като се присъедини към коалиционното правителство на социалистите през 2019 г., "Унидас подемос" се съсредоточи върху въпроси като половата идентичност и правата на ЛГБТК. "Това са ценности, които традиционният електорат на ИСРП не разбира", каза Паскуал. "Те разбират проблеми като минималната заплата и инфлацията."

Борбеният стил на партията доведе до яростни сблъсъци с НП и "Вокс" в парламента. Иглесиас официално напусна политиката през 2021 г., въпреки че някои хора смятат, че той все още дърпа конците, посочвайки като най-скорошен пример преговорите за предизборно споразумение със "Сумар". "Отзад стои основателят, който изобщо отказва да пусне юздите", добави Паскуал.

Оттогава ИСРП и "Унидас подемос" влязоха в открит спор заради реформите, които социалистите наредиха да бъдат прокарани със спорен закон за съгласието при секс, който отвори вратичка, позволяваща да бъдат намалени присъдите на изнасилвачи.

Въпреки че някои хора ще видят възможност за завръщане към двупартийния политически модел, който доминираше в Испания преди "Унидас подемос" да се появи на сцената, други настояват, че испанските регионални партии и крайната десница все още са достатъчно влиятелни, за да не позволят на НП или на ИСРП да състави правителство, без да се нуждаят от подкрепата на "Унидас подемос".

Политическият изследовател от университета "Карлос Трети" в Мадрид Сандра Леон каза, че въпреки все още отекващия "шок" от свикването на изборите, премиерът е изчислил, че си струва да избегне "цената на вътрешно разделение в правителството до декември".

Леон и Паскуал са съгласни, че крайната цел е да бъдат объркани вътрешните и външните врагове. Шепата социалисти, които се представиха добре на регионалните избори, са точно кандидатите, които биха могли да представляват заплаха за авторитета на Санчес в ИСРП.

Междувременно гласоподавателите ще наблюдават в реално време как през следващите няколко седмици "Вокс" командва с формално умерената НП и е възможно да предпочетат да гласуват за социалистите, за да попречат на крайнодясната формация да увеличи влиянието си в парламента.

Новата дата обаче носи няколко присъщи усложнения. Избори в края на юли са без прецедент за южноевропейска страна като Испания, тъй като тогава много хора ще бъдат на почивка далеч от адресната си регистрация за гласуване и политическите партии ще бъдат в разгара на преговорите за съюзи след местните избори.

Освен това правителството ще трябва да се справи с поемането от страна на Испания на ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 юли, както и с активните преговори с Великобритания за споразумение след Брекзит за британския анклав Гибралтар.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя кертик е

    7 1 Отговор
    толкова тъп ,че се не трае.

    Коментиран от #3

  • 2 Ами

    6 1 Отговор
    Гибралтар си е на испанците, наглите крадливи англета да го връщат и да се разкарват от там!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тошо

    10 1 Отговор
    СТРАННА ДЕМОКРАЦИЯ Е ИСПАНСКАТА,ТОЗИ СТАНА ПРЕМИЕР БЕЗ ИЗБОРИ. СЛЕД ГЛАСУВАН ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ КЪМ ПРЕДИШНИЯ КАБИНЕТ ТОЗИ СЕДНА НА МЯСТОТО НА ПРЕДШЕСТВЕНИКА СИ. ИНАЧЕ С ИЗБОРИ ШАНСА МУ Е НУЛА.
  • 5 Зад лустрото на тоя

    8 1 Отговор
    се крие нечуван талант на простотията. Даже бие наш Кирчо с 200.
  • 6 куцото арабско пиле с шорош пулицърите

    3 2 Отговор
    е много компетентна по всички световни проблеми в интерес на господарите ѝ от запад
  • 7 Макс

    1 2 Отговор
    Вижте Педро Санчес и го сравнете с лидера на БСП . България може само да мечтае за такава лява партия и лидер като Санчес .Той е добър Премиер , който успешно прекара страната през много кризи и препятствия . Браво на Санчес ! Надявам се да бъде следващият шеф на НАТО .

    Коментиран от #8

  • 8 Мориц

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Макс":

    След изборите пак ще си хортуваме.
  • 9 Кубрат

    1 0 Отговор
    Премиера Санчес е социалист така, че е редно да загуби предстоящите избори в Испания. Социалистите са най големите некадърници и крадливи популисти. Никой не ги обича, но бедните надявайки се на социални помощи гласуват за тях. Социалистите много обичат да харчат държавни пари
Новини по държави: