Last news in Fakti

31 Май, 2023 09:35 1 152 1

Трима кандидати се борят за президентския пост в Латвия

  • латвия-
  • избори-
  • кандидати

Трима са кандидатите за най-високия държавен пост в републиката. За поста се състезават 42-годишната Елина Пинто, експерт по публична администрация и активистка на латвийската диаспора в Европа, 66-годишният архитект, бизнесмен и политик Улдис Пиленс и 49-годишният Едгарс Ринкевичс, външен министър в сегашния кабинет

Трима кандидати се борят за президентския пост в Латвия - 1
Снимка: Shutterstock

Депутатите от еднокамарния парламент (Сейм) на Латвия ще гласуват днес за нов президент. Сегашният държавен глава Егилс Левитс не се кандидатира за втори мандат и ще изпълнява функциите си до 8 юли, предадоха ДПА и ТАСС.

Трима са кандидатите за най-високия държавен пост в републиката. За поста се състезават 42-годишната Елина Пинто, експерт по публична администрация и активистка на латвийската диаспора в Европа, 66-годишният архитект, бизнесмен и политик Улдис Пиленс и 49-годишният Едгарс Ринкевичс, външен министър в сегашния кабинет.

Според анализатори нито един от кандидатите не се ползва с достатъчна подкрепа в парламента.

Президентът се избира с абсолютно мнозинство от гласовете на депутатите на Сейма (51 гласа от 100) за срок от четири години. Ако на първия тур от гласуването не бъде определен победител, в същия ден може да бъде обявено второ гласуване с участието на първите двама кандидати.

Ако и след това президентът не бъде избран, процедурата по издигане на кандидати ще започне наново, а изборите ще бъдат отложени за следващия месец.

Президентът на Латвия има ограничени правомощия. Той е представител на държавата на международната арена и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, има право да помилва, предлага кандидат за поста министър-председател, може да свиква и провежда извънредни заседания на правителството. Държавният глава има право да упражнява законодателна инициатива и да връща за преразглеждане законите, приети от Сейма.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МанИкенкИ

    2 0 Отговор
    Вижте, там Киртако да ги съгласува първо и тогава да почват да лъжат хората хахаха
Новини по държави: