Last news in Fakti

31 Май, 2023 16:40 1 165 4

След протестите: Увеличават заплатите на румънските учители

  • румъния-
  • учители-
  • заплати-
  • леи-
  • протести-
  • увеличение

Правителството планира да одобри извънредно постановление, което ще доведе до увеличение на заплатите на педагогическия персонал с 1000 леи

След протестите: Увеличават заплатите на румънските учители - 1
Източник: БГНЕС

Утре, румънското правителство планира да одобри извънредно постановление, което ще доведе до увеличение на заплатите на педагогическия персонал с 1000 леи (394 лева) брутно на месец. Това представлява аванс от предвиденото увеличение, което ще бъде въведено с бъдещия закон за заплатите от 1 януари 2024 година, според съобщение на правителството, цитирано от Аджерпрес.

Това е резултат от срещата, проведена в правителствения дворец "Виктория" между премиера, Николае Чука, председателя на Камарата на депутатите, Марчел Чолаку, и министъра на образованието, Лиджия Дека, и представители на синдикатите в образованието, където бяха обсъдени техните искания.

Също така, заплатите на непедагогическия персонал в образованието ще бъдат увеличени с 400 леи брутно на месец.

Според новата схема за заплащане, заплатата на начинаещ учител или университетски асистент ще бъде свързана със средната брутна заплата в страната и ще бъде референтна точка в схемата за заплащане в образованието. Увеличенията на заплатите по новата схема ще се въвеждат поетапно в рамките на до три години след влизането в сила на новия закон за заплащане, като първият транш представлява 40% от общата стойност на увеличението.

От 22 май служителите в образователния сектор в Румъния протестират. Вчера се състоя поредният масов протест в Букурещ, а днес президентът, Клаус Йоханис, проведе среща с лидерите на управляващата коалиция, където поиска да бъдат представени възможни решения и заключения от преговорите със синдикатите, както и мерките, които правителството може да предприеме.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    0 0 Отговор
    Зависи колко са им досегашните заплати ,но увеличението хич не е символично Стига да е и вярно всичко това де
  • 2 Фермата

    1 0 Отговор
    Кажете за заплатите в евро не в леи, ама ще си проличи каква долна кочина сме.
  • 3 Някой си

    1 0 Отговор
    Сега млад учител взима около 1000 лв,а такъв, с 26 год трудов стаж-около 1900 лв
  • 4 Кога ще ги стигнем румънците?

    0 0 Отговор
    Ей, много има да се учите от румънците! Така се правят протести, а не като такевите - в началото на учебната година, пълен провал с въвеждането на делегирани бюджети, унищожаване на училища и саморазправа с качествените учители..
Новини по държави: