1 Юни, 2023 07:45 655 0

Италия отмени ембаргото върху продажбата на боеприпаси на Саудитска Арабия

  • италия-
  • оръжия -
  • саудитска арабия-
  • ембаргото

Рим забрани износа на военно оборудване за Саудитска Арабия през 2019 и 2020 г., за да се предотврати използването на италиански оръжия в конфликта в Йемен. Мярката вече не е наложителна "с оглед на променената ситуация"

Италия отмени ембаргото върху продажбата на боеприпаси на Саудитска Арабия - 1
Снимка: Shutterstock

Италианското правителство отмени ембаргото върху продажбата на оръжия на Саудитска Арабия, предаде Ройтерс, като се позова на прессъобщение на кабинета на Джорджа Мелони.

Рим забрани износа на военно оборудване за Саудитска Арабия през 2019 и 2020 г., за да се предотврати използването на италиански оръжия в конфликта в Йемен. Мярката вече не е наложителна "с оглед на променената ситуация", заявиха италианските власти след заседание на кабинета.

Йемен беше обхванат от сблъсъци от 2014 г. насам, след като свързаните с Иран бунтовници хуси отстраниха правителството в столицата Сана. През 2015 г. в конфликта се намеси военна коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия, която се опитваше да върне на власт старото правителство.

През март Рияд и Техеран се съгласиха да възобновят дипломатическите си връзки, които се влошиха през 2016 година. Подобряването на отношенията между двете страни отключи нова инициатива за мир в Йемен.

Италианското правителство заяви, че решението за Саудитска Арабия е "съгласувано" с отмяната на друго ембарго за оръжия, наложено върху Обединените арабски емирства, както и с войната в Йемен.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: