Last news in Fakti

1 Юни, 2023 07:55 1 353 9

В Канада маркират всяка цигара с надпис

  • канада-
  • цигара-
  • тютюнопушенето

Всяка отделна цигара в Канада скоро ще има предупредително послание за рисковете от тютюнопушенето

В Канада маркират всяка цигара с надпис - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канада скоро ще стане първата държава в света, в която производителите на тютюневи изделия ще трябва да поставят предупредителни надписи на всяка отделна цигара, предаде Асошиейтед прес.

Тази инициатива бе обявена за първи път миналата година от канадското министерство на здравеопазването, като идеята е да се помогне на хората да се откажат от вредния навик.

Разпоредбите влизат в сила от първи август и ще бъдат въвеждани постепенно.

Първоначално новите надписи ще се появят на цигарите с размер 100 милиметра и до края на юли следващата година в магазините всички цигари от този тип ще трябва да носят съответните обозначения.

До края на април 2025 г. предупредителни послания ще трябва да имат и всички отделни цигари с обикновен размер, пуретите и листчетата за свиване на цигари.

Предупрежденията ще бъдат изписани на английски и френски език и ще включват послания като: "отрова във всяко дръпване", "тютюневият дим вреди на децата" и "цигарите причиняват импотентност".

Здравното министерство заяви, че стратегията има за цел до 2035 г. употребата на тютюн да бъде сведена до по-малко от 5%.

Според данни на правителството употребата на тютюн убива 48 000 канадци всяка година.

Дъг Рот, главен изпълнителен директор на неправителствената организация "Сърце и инсулт", смята, че смелата мярка ще гарантира, че опасностите за здравето няма да могат да останат незабелязани от пушачите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия.....чисто

    22 0 Отговор
    изплискаха лигена
  • 2 Псевдоним

    18 0 Отговор
    Да го татуират и на устата на пушачите, за по-сигурно.
  • 3 умнокрасавица

    20 0 Отговор
    а чип за проследяване няма ли да сложат на всяка цигара?
  • 4 Верно е

    20 2 Отговор
    "цигарите причиняват импотентност".
    На 89 съм. Миналата седмица спрях да пуша.
    И тая седмица пропищяха всички съседки от
    Мен
  • 5 Проблясък

    26 0 Отговор
    Този надпис ще има ефект, какъвто ефект има депутатската клетва,че всичко,което правят е в ,,полза роду"
  • 6 Така така

    17 2 Отговор
    Ей каква прозорливост аууу каква интелигентност, ама каква загриженост за здравето на пушачите направо висша демокрация. Слагат разни боклуци по истинският тютюн, вдигат цените и ги продават навсякъде, но надписи щели да слагат загрижените капиталисти хахаха
  • 7 Пич

    21 0 Отговор
    Това , което крият от вас е , че циганите удължават живота ! Един прадядо , беше най старият човек в България , и пушеше , и пиеше , до последно. Когато преди време , японците идваха да проучват , защо България е с най много столетници , никой не говореше за вредата от цигарите , и мъже , и жени , пушеха здраво ! Сега ви направиха модерни , започнахте да ядете маргарин , вместо масло , започнахте да пасете трева , вместо пържоли , и - живеете наполовина ! Част от плана на тъмните е , да сте винаги болни , и да живеете , само докато работите ! Дълголетници с пенсия , не им трябват !!!
  • 8 Офанзивен дефанзиф

    16 0 Отговор
    Надпис върху цигарата?! Интересно решение - значи с всяко следващо дръпване ще виждаш как опасността (написана върху цигарата) намалява... Този стимул със сигурност ще накара пушачите да спрат пушенето! След това можем да очакваме на спринцовките да има надпис колко милилитра наркотик са безопасни, на газираните напитки - колко чаши на ден няма да те убият бързо, в заведенията за бързо хранене - от колко хамбургера ще дебелееш безвредно, ... Все неща, които ще предпазят хората, които сами не искат да се предпазят. Браво на Канада, разумни както винаги!
  • 9 Мито

    15 0 Отговор
    Този тонер или мастило с които ги печатат няма ли още повече да увеличи токсичността!?!
Новини по държави: