10 Октомври, 2013 16:13 1 598 0

Египет разкритикува спирането на военната помощ от САЩ

  • египет-
  • военни-
  • сащ

САЩ оряза финансова помощ за Египет на стойност $ 1.3 млрд

Египет разкритикува спирането на военната помощ от САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египетското правителство разкритикува решението на САЩ да ореже голяма част от финансовата помощ за страна, възлизаща на $ 1.3 млрд., съобщава Би Би Си.

Говорителят на външното министерство на Египет- Бадър Абделати заяви, че решението е грешно. Според него обаче то няма да накара Египет да се поддаде на американския натиск и страната ще продължи пътя си към демокрацията.

В сряда представители на американското правителство съобщиха, че спират доставките за Египет  на широко-мащабни военни системи, както и финансовата си подкрепа към местното правителство.

Държавният департамент на САЩ реши да преразгледа помощта си към Кайро след оставилите стотици мъртви, сблъсъци между египетските сили за сигурност и демонстранти, подкрепящи сваления от армията бивш президент Мохамед Мурси. В сряда от там заявиха, че  американското правителство ще спре доставките на хеликоптери „Апачи“, ракети „Харпун“ и танкови части. Вашингтон ще спре и финансови преводи към Египет на стойност $260 млн. и $300 млн., служещи за гарантиране на заеми.

Според държавния департамент обаче не се планира това замразяване да продължи за постоянно. Говорителката на институцията- Джен Псаки заяви, че от там ще продължат доставката на някои мащабни военни системи за Египет, както и с частична финансова подкрепа за правителството. Според нея Америка очаква приобщаване на демократично избрано местно правителство, чрез честни избори.

Според последни информации военните доставки към Египет са вече спрени, а паричните преводи са замразени още от лятото. САЩ обаче ще продължи да осигурява медицинска, образователна и финансова помощ на страната, в опит да и помогне с опазването на стабилността в несигурния Синайски полуостров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА