Last news in Fakti

2 Юни, 2023 13:50 979 3

Международният ден на детето - тъжни констатации за децата по света

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон-
  • дезца-
  • глад-
  • криза-
  • хуманитарна криза

Съвсем отскоро в печалната статистика за страните по света, в които децата стават жертва на въоръжен конфликт, се озова отново Судан

Международният ден на детето - тъжни констатации за децата по света - 1
Снимка: Shutterstock

Международният ден на детето, отбелязван вчера, мина с обичайните репортажи, посветени на това как празнуват децата по света. Някои медии дори поканиха деца да се превъплътят в ролята на журналисти в телевизионните им студия. И като че ли в сянка остана фактът, че на много места по света децата продължават да не празнуват този ден заради конфликти, отнемащи живота им, лишаващи ги от семейство, от дом, от възможност за образование или просто от възможност за игри.

Съвсем отскоро в печалната статистика за страните по света, в които децата стават жертва на въоръжен конфликт, се озова отново Судан. Тази размирна страна, опитваща след десетилетия на авторитарно управление и два преврата да извърши преход към демокрация, сега е в нова вътрешна война, водена от враждуващи за власт генерали, свалили заедно авторитаризма преди няколко години. Най-новите жертви на това противоборство станаха деца от сиропиталище в Хартум, столицата на Судан. Най-малко 60 малчугани там са умрели в последните седмици от липсата на храна и от висока температура. От тях 26 деца са починали само за един уикенд, съобщи на 31 май в. „Гардиън”. Мащабите на трагедията излязоха наяве, след като журналисти са разговаряли с дузина лекари, доброволци, представители на здравните власти и служители в сиропиталището „Ал Майкома” в суданската столица.

Като цяло в конфликта в Судан досега са убити 860 цивилни, сред които най-малко 160 деца. Ранените са хиляди. Над 1,65 милиона души избягаха от домовете си на други места в Судан или в съседни страни. А над 13,6 милиона деца имат нужда от спешна хуманитарна помощ в самия Судан, според данни на Детския фонд на обединените нации (УНИЦЕФ).

В далечна Мианма, където през 2021 г. хунтата свали от власт демократично избраното правителство, миналата година военните са убили 165 деца, посочват „Гардиън” и Ен Би Си Нюз. Тези деца не са само случайни странични жертви на военните действия, но и на целенасочени удари и мъчения. През септември миналата година например 11 деца бяха убити, а 15 изчезнаха безследно при обстрел на военни срещу училище в северната част на страната, в района Сагаинг, известен и като Сикаин – един от бастионите на местните бунтовници, съобщи Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), цитирана от Би Би Си. Бройката на убитите деца вероятно ще нарасне през настоящата година. На 11 април при атака, извършена от военни хеликоптери по села отново в района Сагаинг, където хората се били събрали на местни празненства, са били убити 186 души, от които 40 под 18 години, съобщава Си Ен Ен, като се позова на гражданското правителство в сянка на Мианма, така нареченото Правителство на националното единство.

Пак в Азия конфликтът в Йемен, избухнал през 2014 г. и ескалирал през 2015 г., до края на 2022 г. е отнел живота на най-малко 3774 деца, показват данни на ООН, цитирани от Асошиейтед прес. В допълнение 7245 деца са били ранени, а 3904 момчета са били насилствено вербувани за участие във войната. Около 2,2 милиона деца са силно недохранени в Йемен. Над 23,4 милиона души като цяло в Йемен се нуждаят от хуманитарна помощ, което е почти три четвърти от населението.

В Афганистан през август 2021 г. неправителствената организация „Спасете децата” съобщи, че 20-годишният конфликт там е убил или осакатил най-малко 33 000 деца. В това число цифра не попадат децата, станали жертва на глад, бедност и болести в резултат на конфликта. През ноември миналата година пък стана ясно, че Великобритания е платила компенсации на семействата на 64 деца, убити по време на британски бойни действия в Афганистан, отбелязва Асошиейтед прес. От близо две години талибаните контролират Афганистан и това далеч не е подобрило положението на децата там, най-вече на момичетата, чиито свободи са силно ограничени.

В Сирия режимът в Дамаск започна да настъпва отново на международната сцена. Страната беше върната в Арабската лига. На срещата на върха на организацията в средата на май сирийският президент Башар Асад отново беше една от звездите. Но войната в Сирия, преминала през няколко етапа на развитие за над десетилетие - от бунт срещу правителството, в гражданска война, в ислямистка доминация, а после в комплексен конфликт с участието на много външни играчи - е отнела живота на 25 546 деца, според неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека, като данните ѝ са актуализирани към март на 2022 г. Според друга правозащитна организация – Сирийска мрежа за човешки права, в периода март 2011 г. – март 2023 г. жертвите на сирийския конфликт са общо 230 224, от които 30 007 са деца.

В последно време в Сирия се наблюдава една нова тенденция – все повече деца биват изоставяни, най-често пред джамии или болници, или пък в паркове, отбелязва Франс прес. Понякога децата са намирани от случайни минувачи, които решават да ги приберат у дома си. В исляма осиновяването е забранено, но може да се подаде молба до властите за издаване на разрешение за отглеждане на чуждото дете, припомня агенцията. Според организацията Сирийски център за справедливост и отговорност над 100 новородени са били намерени изоставени на различни места в Сирия през 2021 г. и 2022 г. В районите, контролиран от властите, 53 новородени са били изоставени през първите 10 месеца на миналата година. Те са били намерени в паркове, в полета, дори в кладенци, според данни на сирийското вътрешно министерство. В началото на настоящата година правителството на Асад прие постановление, регламентиращо съдбата на тези деца. Съгласно него те се вписват в регистър и се създават приемни за тях центрове, наречени „Домове на песента на живота”. Причините за изоставянето на тези деца са много – бедност, продължаващите сблъсъци на места, а също и природните бедствия, като например земетресенията в Турция от 6 февруари, засегнали тежко и съседна Сирия.

Страната се сблъсква и с друг проблем – децата на бойците от „Ислямска държава”. След разгрома на тази групировка в Сирия, в последните четири години хиляди деца на ислямисти растат заедно с техните близки в лагери в Северна Сирия. Там атмосферата изобщо не е детска и рисковете от радикализация на децата са огромни, отбелязва Асошиейтед прес. Такъв е лагерът „Ал Хол” в покрайнините на едноименния град в Североизточна Сирия, където контролът е в ръцете на оглавявани от кюрдите сили. Лагерът се смята за отворена рана на сирийския конфликт. В него има около 51 000 души, повечето от които жени и деца. Сред тях са съпруги, вдовици и други членове на семействата на бойци на „Ислямска държава”. Повечето са сирийци и иракчани. Но има и около 8000 жени и деца от 60 други националности, живеещи в част от лагера, известна като „Анекса”. Именно обитателите на тази част от лагера са смятани за най-твърдолинейни поддръжници на „Ислямска държава”. Преди време в целия лагер „Ал Хол” имаше 73 000 души, но около 20 000 получиха разрешение да се върнат по домовете си основно в Ирак и Сирия. Представители на оглавяваните от кюрдски групи сили за сигурност ръководят лагера, но трудно се справят с ислямския радикализъм в него. Най-вече в „Анекса”, в който има и около 5000 деца. В целия лагер „Ал Хол” само под половината от 25 000-те деца посещават класове по четене и писане в училищата към комплекса. За да се избегне риска от радикализация на децата, управата на лагера участва в инициативата за обособяване на центрове на реабилитация на тези малчугани, разказва директорът на лагера Джихан Ханан. Един от тези центрове се нарича „Оркеш” и е в близост до град Камишлъ, който е на около два часа път с кола от „Ал Хол”. Там децата има учебни занятия, получават храна, учат се да рисуват, да свирят на музикални инструменти и да пеят. Учат се да бъдат толерантни и най-вече се учат на умения, които ще им позволят един ден да имат своя професия, да са например шивачи или готвачи. Децата поддържат връзка с близките си, но дългото им отделяне от тях може да повлияе на психиката им, предупреждава Лета Тейлър, директор на отдела „Кризи и конфликти” към правозащитната организация „Хюман райтс уоч”. В центъра „Оркеш” 97 деца са от „Анекса” на лагера „Ал Хол”. Друг подобен център е „Ал Хури”, също в района, контролиран от оглавяваните от кюрдите сили в Сирия. Проблемът с тези центрове е, че след като преминат подготовката в тях, някои от децата няма просто къде да отидат, освен да бъдат върнати в лагери като „Ал Хол”, което пък би ги върнало в изходна точка. Редица държави все още отказват да приберат своите граждани, присъединили се към „Ислямска държава” и намиращи се сега в „Ал Хол”. Сред тези граждани са и редица деца, преминаващи през програмите за реабилитация. Само в центъра „Оркеш” те са момчета на възраст от 11 до 18 години от около 15 различни страни, посочва Асошиейтед прес.

Изблиците на постоянно насилие между израелците и палестинците също засягат децата. В ивицата Газа например над 50 процента от палестинците живеят в бедност и нямат друго място за укриване в случай на обстрел, освен техните домове. Последната ескалация на насилието там през май продължи пет дни и в нея бяха убити 33 палестинци в Газа, в това число и деца, като и шестима командири на въоръжени групировки, припомня Ройтерс. Израелски представители казват, че палестинците са изстреляли над 1000 ракети през този период по Израел. А според представители на „Хамас”, контролиращи ивицата Газа, при ответните израелски удари са били разрушени 2000 сгради в палестинската територия. Всичко това се отразява на психиката както на децата от Газа, така и на децата в Израел по границата с Газа. По данни на УНИЦЕФ половината от около 500 000-те деца в ивицата Газа може би се нуждаят от психологическа помощ.

Войната, която от 24 февруари 2022 г. обхвана една европейска страна – Украйна, пък е отнела живота, според данни на ООН, на най-малко 501 деца от началото на руската инвазия в тази страна, отбелязва Франс прес. Данните са актуализирани към началото на април. Вчера, точно в Деня на детето, при нов руски обстрел по Киев загинаха дете и майка му, припомнят Франс прес, Ройтерс и ДПА. Организацията „Спасете децата” и УНИЦЕФ още през септември миналата година отчетоха прехвърляне на трагичен праг в Украйна - 1000 потвърдени убити и ранени деца от началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г.

А преди началото на тази инвазия мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна съобщи на 4 юни 2021 г., че от началото на ескалацията на напрежението в Донбас през 2014 г. до 30 април 2021 г. 152 деца са били убити, а 146 деца са били ранени в този район на Украйна, припомня украинското издание „Киев пост”.

Сега войната в Украйна се отразява на игрите на децата. Момчета, чиито бащи са били убити в конфликта, играят сега на войни и си мечтая като пораснат да станат войници, за да отмъстят за загубата, пише Франс прес. Войната се е отразила и на начина, по който малката Дана, която е на 8 годинки, възприема вече света, разказва пред френската агенция майка ѝ, 49-годишната украинка Леся Шевченко. Самата тя смята, че част от руснаците са против войната в Украйна и никога не е карала дъщеря си да възприема всички руснаци като лоши хора. Но по време на неотдавнашна ваканция в България детето е питало другите деца откъде идват и когато е чуело, че някои от тях са русначета, то им е обръщало гръб, разказва Леся Шевченко пред френската агенция.

Разбира се деца губят живота си и в страни, в които не бушуват войни. В мирна Италия тази седмица италианците бяха потресени от историята на 29-годишната Джулия Трамонтано, издирвана от 28 май след сигнал на годеника ѝ, че е изчезнала. Тялото на младата жена бе намерено вчера изоставено в района на Сенаго, край Милано. А малко след това годеникът на младата жена призна, че той я е намушкал смъртоносно по време на спор и дори се опитал да изгори трупа. Какво общо има всичко това с убитите деца във войни по света ли? Джулия е била бременна в седмия месец, когато е била убита. А до убийството се е стигнало, след като тя разбрала за изневярата на годеника си и дори се срещнала с „другата жена”. По време на тази среща тя разбрала, че „другата жена” също е била бременна, но предпочела да прекъсне сама бременността си. В резултат на тази сложен емоционален триъгълник в една страна, която не е във война, жертвите са две неродени деца, обобщава Ти Джи ком 24.

Пак вчера прокуратурата в германския град в Брауншвайг излезе с първи не особено оптимистични изявления относно резултатите от претърсването от миналата седмица на район в Южна Португалия във връзка с изчезването преди 16 години на тригодишното британче Мадлин Маккан. Вчера прокуратурата каза, че там са открити елементи, които се анализират, но може и да се окаже, че не са свързани със случая. Сред години на неяснота сега основното подозрение за изчезването на Мадлин Маккан пада върху германски сексуален рецидивист. Мистерията с изчезналата в мирна Португалия Мадлин допълни списъка с мистерии в Европа с изчезнали деца. В Италия и Ватикана по-рано тази година бе подновено разследването на изчезналата преди 40 години 15-годишната Емануела Орланди. Също в Италия не е разкрит случаят с изчезването през 2004 г. на 4-годишната Дениз Пипитоне. Според някои от версиите тези три момичета са живи и до днес, според други версии обаче те са станали жертва на насилие.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шампиона

    5 1 Отговор
    Няма пари за децата и за глада по света, защото се изпаращат на опълченеца от киев. Отделно и по този начин чрез глада се редуцира населението на африканските страни.

    Коментиран от #2

  • 2 Правилно

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "шампиона":

    го наричаш опълченец, руските воини на Шипка са били украинци, а относно глада в Африка през 1950г. континентът е бил с 280млн. население и благодарение на "глада" сега са 1,3млрд. тук е заровено кучето.
  • 3 Ксанибa

    0 0 Отговор
    единият от тях е дениз все пак