Last news in Fakti

18 Юни, 2023 05:54 2 181 14

Протестиращите в Сърбия заплашиха Вучич с "радикализиране"

  • сърбия-
  • протести-
  • александър вучич-
  • оставка-
  • белград

Демонстрантите в Белград блокираха пътя, преминаващ през столицата, скандирайки лозунги за оставката на президента

Протестиращите в Сърбия заплашиха Вучич с "радикализиране" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди хора участваха днес в протестни шествия срещу президента на Сърбия Александър Вучич в столицата Белград и други градове, като обещаха да "радикализират" протестните действия след седмиците на мирни прояви, които вече разклатиха популисткото му управление, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите в Белград блокираха пътя, преминаващ през столицата, скандирайки лозунги за оставката на Вучич - искане, което той многократно отхвърли през изминалите седем седмици на протести.

Първоначално протестът избухна като реакция на две последователни масови стрелби в началото на май, при които загинаха 18 души и бяха ранени 20, много от които - ученици от начално училище в Белград.

Протестиращите искат оставките на ръководители на сръбските служби за сигурност и отнемане на лицензите на проправителствени медии и таблоиди, които редовно излъчват и публикуват материали, съдържащи насилие, и в които често гостуват престъпни фигури и военнопрестъпници, отбелязва АП.

Протестиращите смятат, че контролираните от държавата медии са отговорни за културата на насилие, установила се в Сърбия след войните на Балканите през 90-те години на миналия век, взели над 100 000 жертви.

Вучич, бивш ултранационалист, участвал дейно в разпадането на бивша Югославия, сега твърди, че иска да направи Сърбия член на Европейския съюз. Той заяви, че никога няма да приеме исканията на опозицията и нарече водачите на протестите "хиени", които искат смъртта му и тази на семейството му.

Един от лидерите на протестите - Александър Йованович - заяви, че демонстрациите ще продължат и се закани те да се "радикализират" още повече с блокиране на пътища и правителствени сгради в цяла Сърбия.

"Сърбия ще спре", каза той. "Трябва да изчистим тази отрова."

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    46 15 Отговор
    Е, г-н Вучич, дойде времето за Майдана. Западът е бесен на вашата политика на равноотдалеченост.През 2014 г. Янукович се опита да балансира политическите и икономически интереси на Украйна, като изгради мостове с Москва. Американците веднага го изхвърлиха и изпратиха на сметище.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 28 Отговор
    Време е господин Вучич да си подаде Оставката за да не Стане като във Украйна
  • 3 Гориил

    36 7 Отговор
    Ако Вучич се присъедини към антируските санкции, ще бъде пометен от самите сърби, ако поколебае, ще бъде пратен в Хагския трибунал.
  • 4 Петър

    19 10 Отговор
    Браво за коментарите едно,две и три,нямате си представа колко сте прави,жалкото е,че много малко хора ще разберат какво казвате.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аха верно

    12 5 Отговор
    Мацаницата горе на картинката е "точно" снимка на Демонстрантите в Белград
    Десетки хиляди хора участваха днес
    18 Юни, 2023 05:54

    И на Вучич му кроят шапка!
  • 7 Шабан Шаолич

    6 12 Отговор
    Нема са плашиш Вучич,тука има около 100 примитива дет им викат мърсолфили много та аресват и ще дойдат у Белграда да ти помагат!
  • 8 Тити

    8 13 Отговор
    Вучич е вече политически труп
  • 9 оня с коня

    12 18 Отговор
    На "Големият Приятел" на Русия - Вучич му се клатят краката,независимо че правел Всичко за народа си.Колкото до масовите стрелби изваждащи Първобитната сръбска психика на показ - това е по-скоро Повод за демонстрациите,а ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА е желанието на народа ДА СКЪСА ОКОВИТЕ с които Вучич го е приковал към Русия!

    Коментиран от #11

  • 10 Пешо

    8 3 Отговор
    Вече ,я ги прати към Косово да пуцат та да се успокоят.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Защо

    8 7 Отговор
    Големите промени се случват когато нрода го иска.Но онези инфантили от запад не знаят че ще стане като в Бг.
    Руснацие ще им пробутат прозападен руски агент под прикритие и всички подобни като него.Онези обаче са по смели и по- умни начело с известни професори,спортисти и артисти може и да победят в големите градове.
    В Бг е това е невъзможно-тростотия,бъзливци и некадърници подлизурковци.Затова и по умните народи живеят по- добре,а другите ги обичат онези специалисти от изток.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 флипп

    1 1 Отговор
    Време е Сърбия да се поучи от нашите демократични "парньори" как се постъпва с протестиращи. Германия, Канада, Франция, Австралия и Нова Зеландия показаха как се смазват протестиращи и то хора борещи се за основни човешки права. Тези спонсорирани от САЩ постановки заслужават още по-"демократичен" отговор
Новини по държави: