Last news in Fakti

18 Юни, 2023 06:49 1 266 10

Рияд призовава за повишаване на морската сигурност в Персийския залив

  • саудитска арабия-
  • иран-
  • сигурност-
  • персийски залив

Призивът е част от сближаването на Саудитска Арабия с дългогодишния си съперник Иран

Рияд призовава за повишаване на морската сигурност в Персийския залив - 1
Снимка: БГНЕС

Саудитска Арабия иска да се повиши сигурността на корабоплаването в ключовия Персийски залив като част от сближаването си с дългогодишния си съперник Иран, заяви вчера саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан, цитиран от Ройтерс.

През март, с посредничеството на Китай, Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да сложат край на дипломатическия разрив и да възстановят отношенията си след години на враждебност, застрашила регионалната стабилност, включително в Персийския залив, Йемен, Сирия и Ливан.

"Бих искал да изтъкна значението на сътрудничеството между двете държави в областта на регионалната сигурност, особено сигурността на морското корабоплаване, и значението на сътрудничеството между всички държави в района, за да се гарантира, че в него няма оръжия за масово унищожение", заяви принц Файсал.

След разговори с иранския си колега Хосейн Амир Абдолахиан в Техеран принц Файсал каза също, че саудитският крал и престолонаследникът очакват с нетърпение иранският президент Ебрахим Раиси "да приеме поканата да посети скоро кралството".

На обща пресконференция, излъчена по телевизията, Амир Абдолахиан заяви, че сигурността е жизненоважна за държавите в региона.

"Иран никога не е отъждествявал сигурността с милитаризма, а я разглежда като широко понятие, включващо политически, културни, социални, икономически и търговски аспекти", отбеляза той.

Саудитското кралство скъса отношенията си с Иран през 2016 г., след като протестиращи нападнаха саудитското посолство в Техеран заради екзекуцията на виден шиитски духовник от Рияд.

Движението на танкери през Ормузкия проток, който свързва Персийския и Оманския залив и през който преминава една пета от световния петрол, се превърна в център на конфронтация между Иран и САЩ, които в последните години увеличиха военното си присъствие в района.

В последно време Иран се опитва да подобри обтегнатите си отношения с няколко арабски държави от Персийския залив. Сближаването на Рияд и Техеран остави Израел до голяма степен самотен в опитите му да постави Иран в дилпоматичесска изолация, отбелязва Ройтерс.

Обединените арабски емирства - първата арабска държава от Персийския залив, подписала споразумение за нормализиране на отношенията с Израел през 2020 г. - възобновиха официалните си отношения с Иран миналата година. По-късно към ОАЕ се присъединиха Бахрейн и Мароко, които установиха връзки с Израел.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 търновец

    17 1 Отговор
    И Саудитска Арабия,и Обединените Арабски Емерства са подали молба за членство в БРИКС.БРИКС-руската алтернатива на Г-7.Но тази интересна подробност е спестена на читателите,защо ли?

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Какво

    3 7 Отговор
    Ни интересуват арабите и персите.
    Нашия нов кръстоносен поход е срещу Русия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.