Last news in Fakti

19 Юни, 2023 17:58 1 217 4

Представители от Близкия Изток и Европа се събират, за да подпомогнат нарастващата хуманитарна криза в Судан

  • судан-
  • близък изток-
  • криза-
  • хуманитарна-
  • европа-
  • боеве

През последните два месеца страната е разтърсена от сериозни битки

Представители от Близкия Изток и Европа се събират, за да подпомогнат нарастващата хуманитарна криза  в Судан - 1
Източник: БГНЕС

Представители от региона на Близкия изток и Европа се събират днес на среща, организирана от Организацията на обединените нации (ООН), с цел събиране на средства за подпомагане на нарастващата хуманитарна криза в Судан, съобщи "Асошиейтед прес".

През последните два месеца Судан е разтърсен от сериозни битки, като армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа се впуснаха в конфликт, с цел да превземат контрола над страната.

Министерството на здравеопазването на Судан заяви в събота, че броят на загиналите от началото на конфликта е над 3000 души. Този конфликт разруши крехката инфраструктура на страната и породи етническо насилие в западния регион Дарфур, предаде БТА.

В Женева, представители от Египет, Германия, Катар, Саудитска Арабия, Африканския съюз и Европейския съюз, обсъждат начините за помощ към Судан. ООН съобщи, че програмата за спешна помощ, стартирана след избухването на конфликта на 15 април, е получила по-малко от 16% от необходимата сума от 2,57 милиарда долара.

Според ООН около 24,7 милиона души, което е повече от половината от населението на Судан, се нуждаят от хуманитарна помощ. Над 2,2 милиона души са бежанци, напуснали домовете си, насочили се към по-безопасни райони в Судан или избягали в съседните държави, според последните данни на ООН.

Мартин Грифитс, ръководител на Службата за хуманитарни въпроси на ООН, обяви днес, че отпуска допълнителни 22 милиона долара, за да отговори на приоритетните хуманитарни нужди в Судан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 0 Отговор
    Да отиват директно при госпожа Херо у съседен Египет. После тя ще им уреди визи да берат розов цвят.
  • 2 Гориил

    1 1 Отговор
    Разбира се, че дължите на Африка огромна сума пари. България е първият колонизатор на черния континент и е отговорна за търговията с роби и ограбването на африканските ресурси.

    Коментиран от #3

  • 3 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Напротив. Българи де факти е ограбена от Либия.. имаше платени концесия за добив на нефт
  • 4 Перо

    2 0 Отговор
    Ами да пренасочат 50% от средствата за Украйна, към Судан! Имат еднакъв статут в ООН!