Last news in Fakti

21 Юни, 2023 17:30 1 056 3

Губернаторът на Дарфур призовава за международно разследване на насилието в Судан (ВИДЕО)

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон-
  • дарфур-
  • цивилни-
  • убити

Старши хуманитарен служител беше брутално убит в Ел-Генейна, заради съобщения, че паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) продължили да се бият в Дарфур въпреки прекратяването на огъня

Губернаторът на Дарфур призовава за международно разследване на насилието в Судан (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед / личен архив

Губернаторът на Дарфур призова за международно разследване на насилието срещу жителите на региона, който е свидетел на едни от най-тежките битки в продължаващата война в Судан.

Мини Арко Минауи призова във вторник Съвета за сигурност на ООН да позволи на Международния наказателен съд (МНС) да разследва „престъпления и убийства“, извършени в западния регион през последните два месеца.

Войната в Судан избухна в средата на април, след като двама генерали, началникът на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и командирът на паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) Мохамед Хамдан „Хемедти“ Дагало, започнаха битка за контрол над страната.

Конфликтът, който ограничи месеци на напрежение между съперничещи си генерали, вече е убил повече от 3000 души и е ранил повече от 6000 други, според министъра на здравеопазването Хайтам Мохамед Ибрахим.

ООН съобщи, че повече от 2,2 милиона души са били принудени да напуснат домовете си в по-безопасни райони в Судан, докато най-малко 500 000 са избягали в други страни.

Боевете започнаха в столицата Хартум, но бързо се разпространиха на други места в африканската държава, особено в Дарфур.

Насилието в Дарфур все повече придобива етническо измерение, според местни активисти, наблюдатели и служители на ООН.

Съобщава се, че силите на RSF и техните съюзнически арабски милиции избиват неарабски масалитски племена, които също са били обект на етническо насилие преди две десетилетия, оставило над 300 000 жертви.

Пратеникът на ООН в Судан Фолкер Пертес предупреди по-рано този месец, че атаките на RSF и съюзническите арабски милиции могат да се равняват на престъпления срещу човечеството.

Минауи, губернаторът на Дарфур, каза, че е била използвана „прекомерна сила“ срещу жители в много райони в региона, особено ел-Генейна, столицата на провинция Западен Дарфур, където според местните доклади – които не могат да бъдат потвърдени поради прекъсване на комуникацията, и че повече от 5000 души вероятно са убити.

„Това, което се случва в Дарфур сега, не е по-малко от това, което се случи през 2003 г.“, каза той във видео, публикувано в понеделник в неговите акаунти в социалните медии, споменавайки предишната война, която привлече международно внимание и в крайна сметка съвместна мисия на Африканския съюз и ООН.

Минауи говори за брутално бити и убити жители, изнасилени жени и ограбени семейства и опожарени имоти, както и за "убийства" на политически и обществени лидери в региона, включително губернатора на Западен Дарфур.

Хамис Абакар, губернаторът на Западен Дарфур, беше отвлечен от войници на RSF миналата седмица малко след като обвини милицията и нейните арабски бойци в геноцид. Той бе открит мъртъв часове след това.

Убийствата изглежда ще продължат, тъй като Ал Садик Мухамад Ахмед, комисар на Суданската комисия за хуманитарна помощ (HAC), също беше убит в Ел-Генейна.

Правозащитната група Amnesty International в понеделник заяви, че е „разтревожена“ от съобщенията за етнически мотивирани убийства, сексуално насилие, широко разпространено опожаряване на домове и масово разселване на неарабски жители на Западен Дарфур от RSF и неговите съюзници, и каза, че цивилните са изложени на сериозен риск .

Лекари без граници (Médecins Sans Frontières или MSF) в същия ден призоваха въоръжените групи в и около Ел-Генейна да пощадят цивилните, жените и децата, и да им подсигурят пропуск, за да избягат от района, като посочи, че хиляди вече са избягали успешно в съседен Чад.

Саудитска Арабия и Съединените щати, които посредничиха между генералите, миналата седмица договориха друго временно прекратяване на огъня, което започна рано в неделя и трябва да приключи рано в сряда.

Но няколко групи на гражданското общество в Судан заявиха, че RSF и съюзническите им милиции продължават своята кампания на насилие в Дарфур в нарушение на примирието.

Междувременно ООН съобщи в понеделник, че международните спонсори и хуманитарни донори са обещали близо 1,5 милиарда долара помощ за хуманитарната криза в Судан, което е значително по-малко от 2,57 милиарда долара, необходими за програмата за помощ.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    Да бе, ама Судан няма граница с Русия и затова ШАШт нямат интерес да организират всички пудели за санкции и оръжие ‼️‼️‼️
  • 2 Аз…

    1 0 Отговор
    Това да не е Украйна?
    Затваряме си очите и толкоз- просто нямат интерес в областта Щатите…
  • 3 Като е толкова зле

    0 0 Отговор
    Да ги пращат в Украйна там поне няма война а само някаква си операцийка. Опааа ама те искат в Европата с по 10-12 чавета.