Last news in Fakti

22 Юни, 2023 05:46 1 545 16

САЩ: Г-7 потвърди единството и нуждата от тясна координация по отношение на Китай

  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • г7-
  • китай

Държавният секретар Антъни Блинкън се срещна с представители на Г-7 в Лондон

САЩ: Г-7 потвърди единството и нуждата от тясна координация по отношение на Китай - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групата на седемте (Г-7) потвърди своето единство и подчерта необходимостта от тясна координация в отношенията с Китай, съобщи Държавният департамент на САЩ, след като държавният секретар Антъни Блинкън се срещна с представители на Г-7 в Лондон, предаде Ройтерс.

"Г-7 отбеляза важността на тясната координация по отношение на КНР (Китайската народна република) и потвърдиха, че Г-7 е по-единна от всякога", заяви Държавният департамент в изявление.

Това изявление идва ден след като президентът на САЩ Джо Байдън описа китайския лидер Си Цзинпин като диктатор.

Китай веднага определи казаното от Байдън като "изключително абсурдно и безотговорно".

Само преди дни държавният секретар Антъни Блинкън бе на посещение в Пекин, което имаше за цел да стопи ледовете в отношенията, които стигнаха историческа най-ниска точка.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин каза вчера, че коментарите на Байдън на благотворително събитие в Калифорния "са изцяло против фактите и сериозно нарушават дипломатическия протокол и сериозно накърняват политическото достойнство на Китай".

"Това е очевидна политическа провокация. Китай изразява силно недоволство и опозиция", каза Мао на брифинг.

"Изказванията на САЩ са изключително абсурдни и безотговорни", заяви Мао.

Посещението на Блинкън в Пекин, където той се срещна със Си, имаше за цел да успокои напрежението между двете суперсили, но изглежда не е постигнало голям резултат, отбеляза вчера АП.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 единство има,координация няма

    29 1 Отговор
    Разбира се,че Г–7 са единни-Вашингтон командва,слугите изпълняват.Ама координация няма.Блинкен отиде в Китай да се подмазва на китайчетата,а чичо джо Деменцията наговори куп глупости.Това. разбира се,вбеси официален Китай
  • 2 Тото

    29 0 Отговор
    Значи определени държави се събират и налагат шантажи и репресии на други и го обсъждат публично Ка ще го направят ,това било демокрация.Същевременно ако някой им каже че не са прави или че това е грешно веднага о обевяват за диктатор и сатана .
  • 3 КОТарАК

    7 3 Отговор
    мчи какаъв е? това е много хитър удар под кръста от Джо
  • 4 Снежанка

    27 0 Отговор
    Сега кой се подмазва на китайците, РФ или джуджаците от Г-7?
  • 5 фен

    29 1 Отговор
    На Г7 си им трябва тясна координация попринцип. Те останаха сами, срещу останалият свят. Никой вече не им ще ни "демокрацията", ни глобализацията!
  • 6 Артилерист

    22 1 Отговор
    Богаташите от Г-7 са в основните поддържници на варварствата на американците, а последните им помагат в рекетирането и ограбването на несъгласните и икономически немощните. Просто владеят света. Сега Блинкен обиколи склонните на сътрудничество с Русия и събра главатарите на Г-7 да им сведе обстановката и да се уточнят какво да предприемат според обстоятелствата. Общо взето може да се предположи, че усещат, че чорбаджилъкът им се клати и се чудят как да го защитят и укрепят. Но на повечето от половината от човечеството вече са омръзнали достатъчно и то набира кураж и открито им го заявява. Ще има сблъсъци-виждаме как богаташите изтръскват кесии и премитат военните си складове за укронацистите -но процесът на промяната е необратим.
  • 7 Ястреб Атлантист

    6 3 Отговор
    Екстра се успокои на прежението с Китай. Да живее Г-7
  • 8 Късно е чадо

    17 1 Отговор
    Китайците, каквото и да мислим за тях, не са балами!
    След като имат Русия с ресусите и на своя страна- заради тъпотиията и лакомията на САЩ- нямат никакви проблеми да съсипят окончантелно САЩ и слугинския и Запад икономически!
    Китай много добре знае че атаката на САЩ срещу Русия за да я разпарчетосат с майдани и глътнат, бе замислена като прелюдия за да хванат за топките Китай и да ги изнудват с енергетиката. А сега Запада ще купуват слънчеви панели за топло и светло, и какво ли не, произведени с евтини руски горива заради колапса на икономиките си!
    И пак се опитват да се правят на "мъже":)
  • 9 Оги

    3 1 Отговор
    Клекнаха. Няма друг начин пред китайския хегемон. Западът е на колене.
  • 10 САЩ изкукаха

    9 1 Отговор
    САЩ отново показват гнусното си двуличие, нали оня Блинкен ходеше да моли Китай за "сътрудничество", сега пък наговарят Г7 ама няма да им мине номера. Другите страни като Франция виждат двуличието и не искат да имат нищо общо с тях. Затова се засилва и БРИКС. Никой не иска фалшивия долар да му диктува какво да прави и след това да забива нож в гърба му.
  • 11 факуса

    0 1 Отговор
    бог да пази кралицата хи хи
  • 12 Симо

    2 2 Отговор
    Нищо чудно дятката даже да не е разбрал, какво е казал!
  • 13 Оги

    5 1 Отговор
    Тони Блинкена се наака мощно в Китай.
    А оня демент БайДън го довърши с това за диктатора.
    Жална ми америко, на кого оставяш негрите и джендърите?
  • 14 ХАРОН

    1 0 Отговор
    Американците са невменяеми! Единия се мазни, другия се плези на китайците....
  • 15 Другият един

    2 0 Отговор
    Прави ли ви впечатление че тези хора като че ли страдат от раздвоение на личността си Те не знаят какво говорят Или преводите са никакви или ако изказванията са такива жалко Много жалко управляват ни не нормални И тези хора са лидери на западния свят
  • 16 пенко

    0 0 Отговор
    ЦИОНИСТЪТ --СБРЪЧКЕН --ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ "ПРЪНЬКЯ " - В СВЕТОВЕН МАЩАБ !!!!!! --- БРИКС ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ ЧЛЕНОВЕ ОТ НАТО --- В НАЙ - БЛИЗКО ВРЕМЕ --- НО ИКОНОМИЧИСКИ СЪЮЗНИЦИ --- НЕ АГРЕСОРИ - ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ !!! -- ЕЕЕХ ДОЛАР -ДОЛАР -ЦИОНИСТ --- ЕХ ДОЛАР- "БЕГИН ДЕЕТ" !?!?