Last news in Fakti

29 Юни, 2023 19:25 1 130 18

Страната ни кани експерти от Нидерландия, Австрия и Германия да дойдат на българо-турската граница

  • австрия-
  • германия-
  • нидерландия-
  • българо-турска граница-
  • покани

Според премиера участието на европейски експерти в охраната на границата е част от решението на проблема с доверието на нашите партньори към България, което към момента е основна пречка пред приемането на страната ни в Шенген

Страната ни кани експерти от Нидерландия, Австрия и Германия да дойдат на българо-турската граница  - 1
Снимка: Министерски съвет

Страната ни чака експерти от Германия, Австрия и Нидерландия, сред тях и митничари, които да видят на място дейностите и да подсилят охраната на българо-турската граница. Такива покани е отправил акад. Николай Денков в лични срещи с федералните канцлери на Германия Олаф Шолц и на Австрия Карл Нехамер, както и с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, съобщават от Министерски съвет, цитирани от БНТ

Разговори за включване на германски митничари в работата на българо-турската граница са водени още при предишното редовно правителство на Кирил Петков. Тогава идеята не е била реализирана поради предсрочното прекратяване на мандата на кабинета, а след това не е била възприета от служебното правителство. Сега поканата за съвместна охрана на границата се разширява, като се включват и други експерти от общо три държави.

„По отношение на включването на митничари от други европейски страни сега предстои министерствата на финансите да уточнят подробностите и да придвижат процеса“, уточни българският министър на финансите Асен Василев, който също се включи в разговора с федералния канцлер Шолц.

Според премиера участието на европейски експерти в охраната на границата е част от решението на проблема с доверието на нашите партньори към България, което към момента е основна пречка пред приемането на страната ни в Шенген. Същевременно ще се работи и по сформирането съвместно с Европол на базиран у нас европейски координационен център, който ще се фокусира върху противодействието срещу организирания трафик на хора.

На двустранните си срещи министър-председателят е разказал също за пилотния проект за засилване на защитата на българо-турската граница, който се реализира съвместно с няколко държави, включително Нидерландия и Австрия. Акад. Денков е разяснил напредъка по приемането на законите, свързани с Шенген.

На срещата с германския федерален канцлер Шолц е обсъдена и темата за преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Българската страна е потвърдила позицията си, че очаква да се реализират договорените условия, приети със заключенията на Съвета на Европейския съюз през 2022 г., преговорната рамка и двустранните протоколи от заседанията на Междуправителствената комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство от 2017 г. Приемането на промени в Конституцията на нашата югозападна съседка би било добро начало в тази посока.

“Ще продължа тези разговори, ще имаме отделни срещи. Както много пъти е ставало дума, че често тези решения се вземат на база на доверие. Има ли доверие. Това доверие има законодателна част, това, което стана в НС, законите, които се приемат, но също така има и елементът дали другата страна е видяла всичко и дали вярва на това, което ѝ се казва. Мога да кажа, че се прокрадват елементи, че това доверие да се види, да се разбере какво се случва - трябва все още да се работи по него. Затова казах и на двамата (Рюте и Нехамер - бел.ред), че ние ще направим всичко възможно те да дойдат и да ги включим в групи, които организираме, така че да имат пряко впечатление и ако има проблеми да ги обсъждаме на място и контретно, а не абстрактно”, каза Денков.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно

    12 2 Отговор
    Нашите митничари ще ги научат как се правят много пари ,и няма да искат да си ходят !!!
  • 2 Българин

    10 7 Отговор
    Македония е България. Украйна е Русия.
  • 3 Българин

    9 6 Отговор
    Македонците са българи. Украинците са руснаци.
  • 4 Последния Софиянец

    8 3 Отговор
    Пълна окупация на България.
  • 5 Вън на рашибоZука от България !

    8 9 Отговор
    Крайно време беше да помогнат да се освободим от съветските другари окупирали Родината ни по всички етажи на властта, по разпореждане от москва.
  • 6 Пешо

    7 1 Отговор
    Ще дойдат с автобуси да си натоварят бежанци и да си приберат сухото. Ще си похапнат безплатно и да ни потупат по рамото.
    Кой го интересува България?! Намъкнаха амер армия и им дреме.
    Подмазвачи бол от тези дето ни лъжат, че ги избираме.
  • 7 Помак

    4 2 Отговор
    Съшто копират пп Гроп...бивали таквиз пости аджамии да ма управляат
  • 8 Гнгт

    9 1 Отговор
    Ами тиквата взе пари за двойна ограда а построи единична..дано да му дойдат сирийците в къщата в банкя
  • 9 ТаУмВзе

    4 2 Отговор
    Че окупационните войски на краварите са ни малко! За малките слуги на лукавия няма почивен ден. Но всичко ще се случи максимум 48 часа!
  • 10 Възрожденец

    5 5 Отговор
    На турската граница добре, а на нашата си морска граница, където има десетки гранични руzки анклави, на които български крак не може да стъпи ?
    Кога ще се конфискува СОК Камчия, Росенец, Малката Русия в Поморие, стотиците руzки комплекси в най-хубавите ни крайбрежни кътчета ?
  • 11 дядото

    3 1 Отговор
    канете ги с бъклица.и да дойдат,пари за охрана на границата пак няма да получим.поне им направете още едно голямо темане
  • 12 еалиста

    1 5 Отговор
    Поредното недоразумение академик, да се връща в кочината ни наричана държава/за съжаление/ за да не върши предателство срещу народа в услуга на САЩ,НАТО, ЕС и украинската хунта! Дано българите се пробудят и се отървем от тези продажници!

    Коментиран от #16

  • 13 Да, ама не...

    3 0 Отговор
    Ключа за бараката е съвсем на друго място. Проблема е най вече икономически. С влизането на България и Румъния в Шенген гръските пристанища се свързват директно с Европа без граничен контрол. С изграждане и на добра съвременна пътна инфраструктура, което неминуемо ще се случи защото ще е свързано с много интереси, със сигурност част от трфика, който сега минава през пристанищата на Нидерландия и Германия, както на легални така и на контрабандни стоки ще се насочи по този маршрут. От това ще последва загуба на приходи и от двата вида търговия. Контрабандата също носи огромни приходи в държавите, нищо че е незаконна насякъде.
  • 14 Tутанкамон

    1 1 Отговор
    Преди 10 години поканихме англичани,и те взеха че напуснаха ЕС,да очакваме ли че Австрия и Нидерландия също ще направят като англичаните
  • 15 Предложение

    1 0 Отговор
    Направо да ги назначават !
  • 16 Вярно

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "еалиста":

    Но ще се отървем от вас продажни руски подлоги.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: