Last news in Fakti

2 Юли, 2023 05:39 963 0

Правителството в Рим ще предложи промени в Националния план за възстановяване и устойчивост

  • италия-
  • правителство-
  • национален план за възстановяване и устойчивост

Той има за цел да направи италианската икономика по-зелена и по-модерна с помощта на почти 200 млрд. евро

Правителството в Рим ще предложи промени в Националния план за възстановяване и устойчивост - 1
Снимка: Фейсбук

Италианският министър по европейските въпроси Рафаеле Фито каза днес, че през следващите дни правителството ще очертае какво реално може да бъде постигнато с мащабния постковиден Национален план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) на Италия, както и промените, които са необходими, за да стане това възможно, предаде италианската новинарска агенция АНСА, цитирана от БТА.

НПВУ има за цел да направи италианската икономика по-зелена и по-модерна с помощта на почти 200 млрд. евро безвъзмездни средства от Европейския съюз и нисколихвени заеми.

Съществуват обаче опасения, че няма да е възможно всички свързани проекти да бъдат завършени до крайния срок през 2026 г., и Рим води разговори с Брюксел за евентуални промени в плана.

Европейската комисия заяви вчера, че все още прави оценка за одобряване на дълго отлаганото плащане на третия транш от финансирането по НПВУ на стойност 19 млрд. евро.

Плащанията се извършват от ЕС при условие, че са постигнати договорените цели. До момента Италия е получила финансиране в размер на близо 67 млрд. евро, основно в подкрепа на екологичния преход и технологичните иновации.

"През следващите дни правителството ще насочи вниманието към ясни цели и пътища за решаване на дългогодишните проблеми, по отношение на които е необходимо да се обърне тенденцията, във връзка с предложените промени в НПВУ и кохезионната програма за 2021-2027 г.", заяви Фито на Фестивала на труда в Болоня.

"Това е операция на реализма и е необходимо да имаме смелостта да го кажем", посочи министърът.

"Смятам, че би било безотговорно да се каже, че всичко е наред и да не се подчертаят необходимите корекции, които трябва да се направят", допълни Фито.

"Работата, която вършим с всички (правителствени) служби, е точно в тази насока", обобщи министърът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: